În ce condiții ar putea fi majorate salariile angajaților din sectorul privat: „Guvernul se opune categoric”

Author: Lavinia Medrea

În ce condiții ar putea fi majorate salariile angajaților din sectorul privat: „Guvernul se opune categoric”

Sursa: Twitter

Mircea Coșea, un analist român, a vorbit despre salariile angajaților din sectorul privat și despre șansele ca acestea să fie majorate, pentru a acoperi inflația.

Având în vedere că sectorul privat este cel mai grav afectat de criză, angajatorii nu vor avea posibilitatea de a mări salariile angajaților

dacă nu vor fi sprijiniți de stat.

Sectorul privat este cel mai afectat de noile măsuri fiscale

Mircea Coşea a afirmat că sectorul privat va fi afectat, din nou, de noile măsuri fiscale.

„Noi facem o comparație care nu este deloc corectă între privat și public. Public este sectorul care nu are niciun fel de problemă în legătură cu mersul economiei, el primește la date fixe sume fixe din buget, iar sursele bugetare sunt până la urmă la impozite și taxe mărite sau împrumuturi.

Deci este o situație, să zicem, de finanțare a unei părți a populației, nu prin rezultatele economiei, nu prin îmbunătățirea activității economice, ci pur și simplu printr-un efort de finanțare.

Citeste si: Cum pot folosi românii tichetele de vacanță în anul 2022? Ce detaliu le-a scăpat din vedere bugetarilor până acum

Sectorul privat însă este într-o cu totul altă situație, pentru că salariile de la sectorul privat depind de rezultatele economice ale acestui sector.

Ori acest sector, care a fost cel mai grav afectat de criză, a pierdut foarte mult din potențialul lui, iar în momentul de față îi este supus din nou unui atac din noile măsuri fiscale pe care Guvernul le preconizează și care sunt măsuri care nu ajuta economia din contract, atacă anumite ramuri, cum ar fi HoReCa, cum ar fi microîntreprinderile și așa mai departe”, a declarat Mircea Coșea, citat de  dcbusiness.ro. 

Creșterile salariale depind de rezultatele economice ale sectoarelor private

Analistul Mircea Coșea a mai explicat că o creștere salarială depinde, în cazul sectorului privat, doar de rezultatele economice ale acestuia. De asemenea, mediul de afaceri în România ar trebuie să nu fie supus unei modificări fiscale. 

Citește și: „Iubirea mea” Pepe și Raluca Pastramă, din nou împreună pentru fetița lor!

„Deci la sectorul privat creșterea salariilor ține doar de rezultatele economice ale acestui sector. Acest sector, dacă nu va fi stimulat și ajutat, nu neapărat prin stimulente fiscale, ci printr-o prezentare a unei situații predictibile în care mediul de afaceri să poată să acționeze, nu va putea să mărească salariul.

Dacă vrei să ai locuri de muncă și să ai mai multe acumulări la buget, trebuie să îi permiți sectorului privat să lucreze ca o piață liberă.

Citeste si: Vești bune pentru români! Indiferent de locul în care ești angajat, primești 1.500 de lei! Iată condiția simplă pe care trebuie să o îndeplinești pentru a beneficia de ei

Mediul de afaceri în România, indiferent capitalul, că e capital străin sau capitalul românesc, după părerea mea, nu trebuie supus în această perioadă unei schimbări de natură fiscală. El are și așa mari probleme de predictibilitate, trebuie lăsat să funcționeze pentru că este singurul care ține economia în echilibru și păstrează locuri de munca. Deci, dacă vrei, ca să ai locuri de muncă și să ai mai multe acumulări la buget, trebuie să îi permiți sectorului privat să lucreze ca o piață liberă or, deocamdată nu e cazul, pentru că nu și-a rezolvat problema energiei, plafonarea pe un an nu e rezolvată. Atunci când ea va ieși din nou din operaționalizare, prețurile vor exploda și vor lua energie și vor duce în faliment multe întreprinderi”, a mai declarat Mircea Coșea.

Mircea Coșea: „Ar trebui să existe neapărat niște stimulente”

Angajații CFR amenință cu grevă de la 1 iulie! Activitatea de pe șine se blochează dacă Guvernul nu va mări salariile

Mircea Coşea a subliniat, de asemenea, că angajaților din sectorul privat ar trebui să li se ofere niște stimulente pentru a face față acestor vremuri grele.

„Microîntreprinderile sunt afectate de scăderea plafonului la impozitare, iar pe de altă parte nu există încă nici un fel de stimulent din punct de vedere al unor orientări fiscale pentru stimularea unor activități ale sectorului privat. Și aici mă gândesc la stimularea activității de procesare a producției agricole. Aici ar trebui să existe neapărat niște stimulente, niște reduceri de impozite, niște excepții de la cota unică pe care văd că Guvernul nu le va accepta, pentru că, fără aceste excepții, adică fără ajutorarea sectorului de procesare, noi nu vom putea reduce importul de produse alimentare care aduc inflația în țară o dată cu fiecare biscuit importat.

Deci faptul că ai cotă unică nu înseamnă că nu trebuie să faci anumite excepții, pentru că cota unică este un instrument de stimulare a unor activități pe care Guvernul le consideră a fi important or aceasta stimularea se face prin anumite excepții, așa cum am avut noi excepții la construcții și la IT, lucru care s-a văzut prin dezvoltarea foarte importantă a acestora., acum ar trebui să mai folosim asta și la procesatorii agricoli. Dar văd că Guvernul se opune categoric și spune că trebuie să fie eliminate toate excepțiile de la cota unică, ceea ce înseamnă că nu vor beneficia de nici un stimul, or asta va fi foarte complicat pentru activitatea acestor societăți și, evident, incapacitatea măririi salariilor”, a încheiat analistul.