La ce sume vor ajunge pensiile de la 1 septembrie 2025

Autor: Cristina Mocanu

Cum se vor impozita pensiile de la 1 septembrie 2025

Sursa: shutterstock.com

Pensionarii care au o pensie de peste 3.000 de lei vor plăti contribuția de 10% pentru CASS. Cum se vor impozita pensiile după data de 1 septembrie 2025?

Începând cu data de 1 septembrie, statul român pregătește o serie de modificări în ceea ce privește sistemul de pensii. Pensionarii care au o pensie de peste 3.000 de lei vor fi nevoiți să plătească contrubuția de 10% către CASS. Aceasta va fi oprită automat direct la sursă. Totuși, cum se vor impozita banii pensionarilor începând cu data de 1 septembrie 2025?

Cum se vor impozita pensiile de la 1 septembrie 2025?

Începând cu data de 1 septembrie 2025, sistemul de taxare a pensiilor din România va fi modificat. Guvernul României va introduce o nouă contribuție socială pentru pensionarii cu venituri peste medie. Mai exact, toate pensiile care depășesc pragul de 3.000 de lei vor fi taxate cu 10% contribuție care va merge către CASS. Această măsură se va lua în contextul unui pachet fiscal mai amplu, menit să reducă deficitul bugetar și să acopere nevoile financiare ale sistemului de sănătate.

Noua regulă introdusă ar urma să afecteze aproape toți pensionarii, indiferent de tipul acesteia fie că este o pensie specială, publică, facultativă sau privată.

Spre exemplu, un pensionar cu o pensie lunară de 5.000 de lei va plăti 10% din diferența de 2.000 de lei, mai exact suma de 200 de lei lunar, în timp ce un salariat care câștigă aproximativ 5.000 de lei brut plătește CASS pentru întreaga sumă, 500 de lei.

De menționat este faptul că în cazul pensiilor, vor fi taxate strict doar cele care depășesc suma de 3000 de lei lunar.

Citește și: Pensionarii care pierd 570 de lei la pensie începând cu luna august: Primele taloane modificate urmează să ajungă la beneficiari

Citește și: A existat un martor care a văzut direct căderea bruscă a sportivului Felix Baumgartner! Ce a declarat acesta, dar și ce s-a aflat în urma primei inspecții?

Citește si: FOTO| Moment sfâșietor în primul episod din Insula Iubirii: Teodora Marcu, omagiată după moartea cumplită trăită sub privirile fiicei ei. Avem imaginea| EXCLUSIV

Cine sunt pensionarii vizați de noile modificări?

De menționat este faptul că noua măsură se va aplica tuturor pensiilor și nu se vor face diferențe, necontând că este pensie publică sau privată. De asemenea, nici seniorii cu pensii speciale nu vor face excepție, dar nici cei care au cotizat la Pilonul II sau III nu sunt scutiți.

În concluzie, toți pensionarii cu venituri peste pragul stabilit, cel de 3.000

de lei, vor contribui, indiferent de sursa pensiei sau de statutul lor anterior. Această măsură fiind justificată de către autorități prin nevoia de a aduce echitate în sistemul sanitar.

Ministerul Finanțelor a precizat că aproximativ 10 milioane de români beneficiau, la sfârșitul anului trecut, de servicii medicale fără a plăti contribuția către CASS, în timp ce 6,3 milioane de persoane plăteau efectiv CASS.

Citește și: Cine sunt românii scutiți de plata CASS de la 1 septembrie, dar care beneficiază de asigurare de sănătate

O altă schimbare adusă este pentru cei coasigurați. Ceea ce înseamnă că soții, părinții sau alți membri de familie fără venituri proprii, nu vor mai beneficia automat de asigurarea de sănătate, începând din septembrie. Cei care vor dori să rămână asigurați vor fi nevoiți să plătească contribuția către CASS. Românii fără surse de venit vor putea să își plătească singuri contribuția pentru asigurarea de sănătate, aceasta fiind, în prezent, de 2.430 de lei pe an, echivalentul a 6 salarii minime brute. Această plată le va asigura servicii medicale timp de 12 luni.

Astfel, toate pensiile care depășesc pragul de 3.000 de lei vor fi impozitate cu 10% CASS, această măsură fiind propusă pentru a reduce cheltuielile statului.