Nicușor Dan, despre măsurile fiscale: „Angajamentul guvernului, când a fost învestit, a fost că TVA nu va crește”

Autor: Cristina Mocanu

Nicușor Dan, despre măsurile fiscale

Sursa: facebook.com/ Nicusor Dan

Nicușor Dan, președintele României, a ținut o conferință de presă unde și-a spus punctul de vedere legat de noile măsuri fiscale pe care Guvernul României le-a impus în ultimele zile. Ce a declarat acesta?

Luni, 14 iulie, Președintele României, Nicușor Dan, a susținut o conferință de presă, transmisă pe pagina sa de Facebook, în care a abordat teme esențiale privind pachetul de măsuri economice al Guvernului condus de Ilie Bolojan, situația pensionării magistraților, reforma fiscală și direcția României în plan internațional. Conferința a avut loc la Palatul Cotroceni, în contextul unor presiuni majore economice și sociale. Ce a declarat președintele României?

Măsurile fiscale, o situație provizorie

Președintele României, Nicușor Dan, a discutat luni, într-o conferință de presă, despre măsurile  fiscale pe care Guvernul, condus de Ilie Bolojan, a fost nevoit să le ia în ultimele zile. Acesta a ținut să sublinieze faptul că dacă nu se vor face greșeli, țara noastră poate să intre în OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică).

„Pe măsurile fiscale.

Vreau să transmit românilor că e o situație provizorie, că România are potențial economic. Dacă nu facem greșeli, în 2026 putem intra în OCDE”
, a spus președintele.

Acesta a continuat în aceiași notă „Vreau să asigur investitorii și piețele financiare că suntem, oameni serioși: vom face reformele ca piața să se redreseze”.

Nicușor Dan a vorbit și despre controversatul subiect legat de pensiile speciale precizând faptul că sistemul actual i-a încurajat pe magistrați să iasă din activitate mai devreme decât era cazul, considerând că acest lucru

a fost o greșeală uriașă a politicului, în momentul în care pensia a ajuns mai mare decât salariul: „O chestiune importantă pentru că vom vorbi în setul al doilea de măsuri despre pensiile magistraților: A fost o greșeală uriașă a politicului în momentul în care pensia a ajuns să fie mai mare decât salariu....A doua greșeală a fost că în ultimii ani față de situația evident nepotrivită care a fost creată au fost mesaje heirupiste care au făcut ca zona de magistrați și procurori foarte mulți să iasă la pensie, tocmai pentru că nu era previzibil, calitatea actului de
justiție a scăzut în România.

Citește și: Lista finală a măsurilor de austeritate: Salariile și pensiile românilor vor fi înghețate, iar sporurile vor fi eliminate

Citește și: Care este cauza reală pentru care parapanta lui Felix Baumgartner s-ar fi prăbușit și ce a fost montat pe ea: „S-a întâmplat ceva neașteptat.”

Citește si: „Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner

De asemenea, președintele a cerut că acele persoane care îndeplinesc vârsta de pensionare acum  „nu trebuie să se grăbească să iasă din sistem”.  

Promisiunea președintelui Nicușor Dan legată de creșterea TVA

În campania electorală, Nicușor Dan a promis, că TVA-ul nu va fi majorat și că va rămâne în stadiul actual, dar cu toate acestea Guvernul României a decis majorarea acestuia de la 19% la 21% începând cu luna august a acestui an.

Nicușor Dan a ținut să aducă lămuriri legate de creșterea acestuia spunând că:   În acea lună pe care am avut-o înainte de numirea prim-ministrului, m-am uitat în foarte multe date financiare și în cunoștință de cauză am avut această discuție cu coaliție și cu premierului desemnat și asta a fost soluția. Așa cum am mai spus, pentru ca corecțiile să fie făcute cu păstrarea TVA-lui la 19%, ar fi trebuit un set de măsuri complexe care trebuiau luate... Pe chestiunea TVA, angajamentul guvernului în momentul în care a fost învestit a fost că TVA nu va crește. Pentru ca România să poată să treacă de această perioadă fără majorarea TVA era nevoie de un set de măsuri cu Comisia, cu agențiile de rating și această măsură putea să nu fie luată ”.

Tot legat de TVA acesta a mai precizat că „Dacă vă uitați la graficul veniturilor la buget, în 2024 am avut o creștere de 60 – 70 miliarde lei, deci niște progrese s-au făcut, dar în continuare, în special la TVA, sunt niște mecanisme care fac să pierdem foarte mulți bani.”

Citește și: Mamele aflate în concediu de creștere copil vor fi în continuare asigurate, dar vor primi mai puțini bani. Cum va fi plătit CASS-ul

Astfel, măsurile pe care Guvernul condus de Ilie Bolojan a fost nevoit să le ia, sunt doar pentru o perioadă scurtă de timp, pentru a se putea face corecție bugetară.