Cine sunt românii scutiți de plata CASS de la 1 septembrie, dar care beneficiază de asigurare de sănătate

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 16 iul 2025, 11:29

Cine sunt cele opt categorii de români care vor fi obligate să plătească CASS

Sursa: shutterstock.com

Cine va plăti CASS de la 1 septembrie 2025 și ce categorii de români vor fi scutiți. Ce schimbări anunță Guvernul României?

De la 1 septembrie 2025, urmează să intre în vigoare o serie de măsuri adoptate de Guvernul României. Cea mai importantă este aceea în care anumiți români urmează să plătească 10% către CASS. Printre acestea se numără 8 categorii de persoane care vor fi obligate să achite această contribuție deși până în prezent erau scutite de la plata asigurării de sănătate. Despre cine este vorba?

Cine sunt românii care vor fi scutiți de la plata CASS?

Guvernul României a anunțat o serie de măsuri care vor intra în vigoare de la 1 septembrie 2025, iar cea mai importantă dintre acestea este contribuția de 10% către CASS a anumitor categorii de români. Totuși, printre aceștia se află și români care vor fi scutiți de la plata asigurării de sănătate, iar printre aceștia se regăsesc:

- Persoanele diagnosticate cu cancer vor beneficia în continuare de scutirea integrală de la plata CASS, pe toată durata tratamentului și monitorizării, în cadrul programelor naționale derulate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), în condițiile Legii nr. 293/2022 pentru

prevenirea şi combaterea cancerului, cu modificările şi completările ulterioare;

Citește și: CALCUL: Câți bani pierd pensionarii de la 1 august, după scăderea CASS-ului de 10% din banii primiți

- În același timp, urmează să fie exceptați de la plata contribuției de asigurări de sănătate și bolnavii incluși în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății, bolnavii cu afecțiuni oncologice (diabet, boli cardiovasculare), care beneficiază de servicii medicale, servicii conexe, medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale şi altele asemenea, după caz, acordate în cadrul programului național de sănătate al cărui beneficiar este,

precum și de serviciile medicale care stau la baza acordării acestora, până la vindecarea respectivei afecțiuni.

- Nici pentru persoanele cu handicap nu se va aplica taxa CASS.

Cine sunt românii obligați să plătească CASS?

Pe lângă românii care vor fi scutiți de la plata CASS vor fi acele persoane care vor fi obligate să plătească asigurarea de sănătate. Trebuie menționat faptul că statutul de coasigurat va fi eliminat, ceea ce înseamnă că soții/soțiile sau părinții fără venituri, asigurați printr-un membru de familie, nu vor mai beneficia de asigurare de sănătate.

Dacă vor dori să beneficieze în continuare de serviciile medicale în cadrul CNAS, aceștia vor fi nevoiți să se asigure prin depunerea Declarației unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice. (D212).

Plata contribuției de asigurări sociale de sănătate se va vace în 2 tranșe după cum urmează:

a) 25% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, la data depunerii declarației prin care se exercită opțiunea;

b) 75% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui in care s-a exercitat opțiunea. Banii pentru contribuția CASS se vor reține direct la sursă pentru următoarele categorii de români:

- Părinți aflați în concediu de creşterea copilului pentru indemnizația lunară acordată;

Citește și: Care este cauza reală pentru care parapanta lui Felix Baumgartner s-ar fi prăbușit și ce a fost montat pe ea: „S-a întâmplat ceva neașteptat.”

Citește si: „Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner

- Persoane fizice aflate in concediu de acomodare, privind procedura adopției;

- Persoane care beneficiază de indemnizație de șomaj sau, după caz, de alte drepturi de protecție socială care se acordă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, potrivit legii;

- Persoane fizice care beneficiază de venit minim de incluziune;

Citește și: Crește vârsta de pensionare la 65 de ani și pentru magistrați. Ce presupune reforma pensiilor speciale

Oameni care primesc ajutor de incluziune şi ajutor pentru familia cu copii, acordate în baza Legii nr. 196 din 2016;

Persoanele persecutate politic, deportați, veterani, revoluționari.

Printre aceștia se mai regăsesc și cei din personalul monahal al cultelor recunoscute, aflat în evidența Secretariatului de Stat pentru Culte.

CASS se va aplica pensiilor care depășesc suma de 3.000 de lei

Potrivit noilor reglementări, CASS se va aplica și pensionarilor care au o pensie de peste 3.000 de lei. Astfel, se va opri direct la sursă 10% din banii care depășesc plafonul impus de 3.000 de lei. Această măsură va intra în vigoare începând cu data de 1 august 2025 și se va aplica temporar, până la 1 ianuarie 2028.

Concediile medicale vor fi afectate și ele.

Indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă vor fi calculate în funcție de numărul de zile acordate, în următoarele condiții:

a) prin aplicarea procentului de 55% asupra bazei de calcul stabilite pentru certificatele de concediu medical eliberate pentru o perioadă de până la 7 zile de incapacitate temporară de muncă;

b) prin aplicarea procentului de 65% asupra bazei de calcul stabilite pentru certificatele de concediu medical eliberate pentru o perioadă cuprinsă între 8 şi 14 zile de incapacitate temporară de muncă; c) prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul stabilite pentru certificatele de concediu medical eliberate pentru o perioadă de peste 15 zile de incapacitate temporară de muncă.

Astfel, noile măsuri care urmează să intre în vigoare de la 1 august, respectiv 1 septembrie 2025, au ca scop echilibrarea bugetului de sănătate, iar în timp ce coasigurații și alte categorii vor trebui să plătească pentru a fi asigurați, persoanele vulnerabile, cum ar fi bolnavii cronici sau cei cu dizabilități, rămân protejați.