CALCUL: Câți bani pierd pensionarii de la 1 august, după scăderea CASS-ului de 10% din banii primiți

Autor: Cristina Mocanu

Câți bani pierd pensionarii de la 1 august

Sursa: shutterstock.com

Pensionarii cu pensii de  peste 3.000 lei vor plăti CASS de 10%, de la 1 august 2025. Câți bani urmează să piardă seniorii lunar?

De la 1 august 2025, pensionarii din România care încasează pensii mai mari de 3.000 de lei vor fi obligați să plătească contribuția CASS, în cuantum de 10% aplicat exclusiv asupra sumei care depășește acest prag. Această măsură va face parte din primul pachet de reforme fiscale pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament. Câți bani vor pierde pensionarii după ce vor plăti contribuția către CASS?

CASS se va aplica doar pentru sumele de peste 3.000 de lei

Potrivit noilor măsuri fiscale lansate de Guvernul României, de la 1 august, pensionarii care au pensii peste 3.000 de lei, vor fi nevoiți să achite contribuția CASS. Totuși, trebuie menționat faptul că nu întreaga pensie este supusă taxării, ci doar partea care depășește valoarea de 3.000 de lei.

Conform antena3.ro, premierul României, Ilie Bolojan, a oferit un exemplu de calcul pentru a putea înțelege mai bine cum urmează să fie reținută această taxă:   „Ca să ofer un calcul simplu, la o pensie de 4.000

de lei se va plăti 10% pe diferența dintre 3.000 şi 4.000, adică 100 de lei”.

Acesta a continuat spunând că: „La Casa Națională de Sănătate avem puțin peste 6 milioane de contributori și avem peste 16 milioane de beneficiari și practic nu avem cum la aceste dezechilibre totale să asigurăm salarizare bună în sănătate, condiții foarte bune pentru pacienți, investiții importante. Prin urmare, măsurile propuse urmăresc creșterea numărului de contributori.

Ele înseamnă două direcții: aplicarea contribuției de asigurări sociale de sănătate la pensiile mari, de peste 3.000 de lei și eliminarea unor excepții, în așa fel încât să creștem numărul de contribuabili de la puțin peste 6 milioane la peste 8 milioane de contribuabili și măcar jumătate, nu o treime din beneficiari să contribuie la acest lucru”.

Citește și: Cu cât scade pensia lui Gigi Becali după noile măsuri fiscale anunțate de Guvern. E vorba de câteva sute de lei

Alte exemple de calcule:

 

- spre exemplu un pensionar care are o pensie de 3.500 lei, CASS se aplică pe diferența de 500 de lei, rezultând o contribuție de 50 de lei și astfel seniorul va încasa 450 de lei.

Citește și: O fostă jucătoare de tenis din India a fost împușcată de propriul tată! Care este motivul din spatele crimei odioase, dar și ce s-a descoperit în urma autopsiei?

Citește si: Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională

- de asemenea, la o pensie de 4.000 lei, diferența de 1.000 de lei se taxează cu 10%, iar pensionarul va primi 900 de lei.

- Un pensionar care încasează000 lei, CASS-ul reținut va fi în valoare de 200 de lei, astfel că acesta va rămâne cu suma de 4.800 de lei net.

 

De menționat este și faptul că cei care au pensii de 3000 de lei nu vor fi nevoiți să plătească CASS.

Cât timp se va aplica CASS de 10% pentru pensii?

Potrivit informațiilor oferite de Guvern, contribuția de 10% către CASS urmează să fie făcută până la 1 ianuarie 2028. Astfel, în textul Guvernului se arată că „Persoanele fizice care au calitatea de pensionari sunt exceptate de la plata contribuției sociale de sănătate pentru veniturile din pensii realizate începând cu data de 01 ianuarie 2028. (...) Prevederile articolului II referitoare la obligațiile fiscale privind contribuția de asigurări sociale de sănătat e datorată pentru veniturile din pensii se aplică veniturilor aferente perioadei cuprinsă între 01 august 2025 și 31 decembrie 2027”

Aceste măsuri au fost luate având ca scop mărirea numărului de contribuabili prin includerea pensionarilor cu venituri mari și eliminarea anumitor excepții fiscale.

În concluzie, CASS, urmează să fie aplicat doar pentru pensiile de peste 3.000 de lei, în perioada 2025-2027 și face parte din primul pachet de reforme fiscale pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament, pentru a susține sistemului medical și a evita dezechilibrului major în bugetul de stat.