Părinții cu venituri sub 3000 de lei ar putea fi scutiți de la plata CASS. Ce alte modificări se cer la noul pachet fiscal

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 09 iul 2025, 14:16

Apar modificări în noul pachet fiscal

Sursa: pixabay.com

Află ce modificări aduce pachetul de măsuri fiscale privind CASS: scutiri pentru părplata cainți, șomeri, veterani și limitarea taxării pensiilor până în 2027. Detalii complete în articol.

Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) este una dintre taxele esențiale din sistemul fiscal românesc, cu impact direct asupra serviciilor medicale de stat. În contextul angajării răspunderii Guvernului pe un nou pachet de măsuri fiscale, mai multe amendamente vizează modificări semnificative în ceea ce privește aplicarea și scutirea de la plata CASS pentru anumite categorii sociale.

Scutirea de la plata CASS pentru părinții cu venituri mici

Unul dintre amendamentele esențiale lansate de PSD prevede că părinții aflați în concediu de creștere a copilului, cu venituri sub 3.000 de lei, vor fi scutiți de plata CASS. Conform motivării, această măsură este necesară pentru a corela legislația fiscală actuală cu realitățile sociale și pentru a sprijini familiile cu venituri reduse:

„Pentru corelare cu dispozițiile art. 155 Cod fiscal, potrivit cărora persoanele aflate în concediu de acomodare și creștere și îngrijire copil sunt obligate la plata CASS pentru veniturile obținute din indemnizațiile aferente care depășesc 3000 de lei.

Astfel, se impune scutirea de la plata CASS pentru persoane care au venituri până în 3000 de lei.”

Această măsură vine în sprijinul părinților aflați într-o perioadă vulnerabilă din punct de vedere financiar și are ca scop reducerea presiunii fiscale asupra acestora.

Pensiile mai mari de 3.000 de lei vor fi taxate doar până în 2027

Un alt punct important vizează impozitarea pensiilor mai mari de 3.000

de lei. Amendamentul propune o perioadă limitată de aplicare a contribuției de 10% pentru aceste pensii, respectiv între 1 august 2025 și 31 decembrie 2026:

Citește și: Decizia care ține de tăierea pensiilor speciale și alte modificări propuse, este susținută de Dominic Fritz, președintele USR! Ce a avut acesta de spus

Citește si: Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională

„Se propune ca măsura referitoare la introducerea obligației de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din pensii, pentru partea care depășește suma de 3.000 lei lunar să se aplice pentru o perioadă limitată în timp, respectiv asupra veniturilor aferente perioadei cuprinsă între 01 august 2025 și 31 decembrie 2026.”

Citește și: Cu cât vor scădea pensiile peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS

Există și o propunere alternativă, venită din partea deputatului Adrian Solomon, care prevede aplicarea CASS doar pentru pensiile ce depășesc 4.000 de lei. El argumentează că această măsură este în concordanță cu programul de guvernare:

„Respectarea programului de guvernare”, acesta fiind negociat înaintea învestirii Guvernului Bolojan., potrivit antena3.ro.

Scutiri de CASS pentru șomeri, beneficiari de ajutoare sociale și categorii speciale

Pachetul de măsuri include și scutiri importante pentru alte categorii sociale vulnerabile. Persoanele aflate în șomaj, cele care primesc venit minim de incluziune, precum și veteranii de război, văduvele acestora și persoanele persecutate politic vor fi exceptate de la plata CASS:

„Actualul Cod fiscal prevede la articolul 154 alineatul (1) litera d) scutirea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele persecutate din motive politice de dictatura comunistă, pentru văduvele, invalizii și veteranii de război, pentru persoanele deportate ori persecutate din motive etnice[...] Considerăm că aceste categorii de persoane trebuie să rămână în continuare scutite de plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.”

Citește și: Din ce lună se aplică CASS la pensie și câți bani pierd pensionarii cu venituri peste 4.000 de lei