Este oficial! Finlanda are sprijinul României de a adera la NATO: „Este o zi istorică”

,
NATO

Este oficial! Finlanda are sprijinul României de a adera la NATO: „Este o zi istorică”

[Sursa foto: Twitter]

Este oficial! Finlanda depune cererea de aderare la NATO. Președintele finlandez și un consiliu guvernamental „au decis împreună că Finlanda va cere să devină membră a NATO”, potrivit președintelui Finlandei, Sauli Niinisto.


In articol:

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a transmis că țara sa va depune oficial cererea de aderare la NATO. Liderul finlandez şi un consiliu guvernamental „au decis împreună că Finlanda va cere să devină membră a NATO”, potrivit preşedintelui Sauli Niinisto.

Finlanda depune oficial cererea de aderare la NATO. Este susținută și de România

NATO

Finlanda depune oficial cererea de aderare la NATO. Este susținută și de România

[Sursa foto: Twitter]

„Aceasta este o zi istorică. O nouă epocă începe”, a precizat preşedintele Sauli Niinisto duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Agerpres, citat de România TV.

Parlamentul finlandez va studia astăzi proiectul de aderare. Ulterior, va avea loc o votare, potrivit preşedintelui camerei.

„Sperăm că Parlamentul va confirma decizia ca Finlanda să-şi depună candidatura de aderare în timpul zilelor următoare. Ea va fi bazată pe un mandat clar”, a declarat Sanna Marin.

Citeste si: Elveția, decizie neașteptată ce i-a înfuriat teribil pe americani! Guvernul elvețian a început să ridice sancțiunile oligarhilor ruși!

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a precizat, sâmbătă, la reuniunea informală a miniștrilor de externe din statele NATO, că România va susține aderarea Finlandei și Suediei la NATO.

Ministrul Bogdan Aurescu a declarat că „aderarea celor două state va duce la o Alianță mai puternică, manifestată printr-o postură de descurajare mai eficientă și de apărare consolidată. Șeful diplomației române a apreciat nivelul înalt de sprijin public la acest moment pentru aderarea la Alianță în cele două state și a arătat că România este gata să sprijine un proces rapid de aderare a Finlandei și Suediei”.

Magdalena Andersson, premierul Suediei, a afirmat că o candidatură la NATO, în comun cu Finlanda, este cea mai potrivită variantă pentru țara pe care o reprezintă.

Andersson se va deplasa astăzi în Parlament pentru a se asigura că va exista o mare susținere pentru o candidatură la NATO.  „Apoi vom putea lua o decizie în guvern”, a declarat premierul Suediei.

Citeste si: Decizie de ultim moment! Finlanda va adera la NATO, iar Suedia depune cererea de aderare săptămâna următoare. Vladimir Putin va fi înfuriat

Duminică, pe data de 15 mai, Finlanda și-a anunțat candidatura  „istorică”  la NATO, înainte de o ședință în Suedia, pentru o cerere de aderare comună cu aceasta.

„A fost nevoie de timp pentru a lăsa Parlamentul şi întreaga societate să îşi stabilească poziţiile cu privire la acest subiect.

A fost nevoie de timp pentru a stabili contacte internaţionale strânse cu NATO şi ţările sale membre, precum şi cu Suedia. Am dorit să acordăm discuţiei intervalul de timp necesar”, au declarat președintele și premierul Finlandei.

 

Citește-ne pe

Citește și:

Cum au ajuns romii în principatele române. Statistic, ei sunt mult mai numeroşi decât în orice ţară

Ultima ora! Vladimir Putin ar fi ajuns de urgență la spital! În ce stare se află liderul Rusiei acum

Accident oribil în Formula 2: o mașină a aterizat direct peste pilotul advers/ Video

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

LIVE UPDATE Ziua 82 de război în Ucraina. Rusia amenință, din nou, Finlanda și Suedia, pentru candidatura la NATO 

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies