Este oficial! Finlanda depune cererea de aderare la NATO. Președintele finlandez și un consiliu guvernamental „au decis împreună că Finlanda va cere să devină membră a NATO”, potrivit președintelui Finlandei, Sauli Niinisto.
In articol:
Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a transmis că țara sa va depune oficial cererea de aderare la NATO. Liderul finlandez şi un consiliu guvernamental „au decis împreună că Finlanda va cere să devină membră a NATO”, potrivit preşedintelui Sauli Niinisto.
Finlanda depune oficial cererea de aderare la NATO. Este susținută și de România
Finlanda depune oficial cererea de aderare la NATO. Este susținută și de România
„Aceasta este o zi istorică. O nouă epocă începe”, a precizat preşedintele Sauli Niinisto duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Agerpres, citat de România TV.
Parlamentul finlandez va studia astăzi proiectul de aderare. Ulterior, va avea loc o votare, potrivit preşedintelui camerei.
„Sperăm că Parlamentul va confirma decizia ca Finlanda să-şi depună candidatura de aderare în timpul zilelor următoare. Ea va fi bazată pe un mandat clar”, a declarat Sanna Marin.
Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a precizat, sâmbătă, la reuniunea informală a miniștrilor de externe din statele NATO, că România va susține aderarea Finlandei și Suediei la NATO.
Ministrul Bogdan Aurescu a declarat că „aderarea celor două state va duce la o Alianță mai puternică, manifestată printr-o postură de descurajare mai eficientă și de apărare consolidată. Șeful diplomației române a apreciat nivelul înalt de sprijin public la acest moment pentru aderarea la Alianță în cele două state și a arătat că România este gata să sprijine un proces rapid de aderare a Finlandei și Suediei”.
Magdalena Andersson, premierul Suediei, a afirmat că o candidatură la NATO, în comun cu Finlanda, este cea mai potrivită variantă pentru țara pe care o reprezintă.
Duminică, pe data de 15 mai, Finlanda și-a anunțat candidatura „istorică” la NATO, înainte de o ședință în Suedia, pentru o cerere de aderare comună cu aceasta.
„A fost nevoie de timp pentru a lăsa Parlamentul şi întreaga societate să îşi stabilească poziţiile cu privire la acest subiect.
A fost nevoie de timp pentru a stabili contacte internaţionale strânse cu NATO şi ţările sale membre, precum şi cu Suedia. Am dorit să acordăm discuţiei intervalul de timp necesar”, au declarat președintele și premierul Finlandei.