După AstraZeneca, încă un vaccin poate duce la apariția cheagurilor de sânge. Ce a anunțat Agenția Europeană a Medicamentului?

,
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), anunț oficial despre vaccinul Johnson & Johnson
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), anunț oficial despre vaccinul Johnson & Johnson[Sursa foto: pexels]

S-a vorbit despre apariția unor cheaguri de sânge în urma administrării vaccinurilor anti-Covid-19, motiv pentru care Agenția Europeană a Medicamentului a investigat problema și a tras o serie de concluzii. Ce au anunțat specialiștii?


In articol:

După ce autoritățile au recunoscut că vaccinul produs de AstaZeneca poate provoca tromboze, iar anumite țări au decis să îl retragă sau să îl administreze doar anumitor categorii de persoane, acum, reprezentanții Agenției Europeane a Medicamentului (EMA) au vorbit despre efectele adverse ale vaccinului produs de compania Johnson & Johnson.

Ce au anunțat specialiștii despre vaccinul Johnson & Johnson?

Având în vedere că au apărut mai multe cazuri de tromboze după administrarea vaccinului Johnson & Johnson, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a analizat cazurile raportate în Statele Unite ale Americii pentru a vedea dacă vaccinul poate duce la apariția unor complicații gave.

Specialiștii au ajuns la concluzia că toate cazurile rare de coagulare a sângelui au fost raportate la persoanele cu vârsta sub 60 de ani, majoritatea fiind femei.

Citeste si: Vaccinul AstraZeneca nu va mai fi administrat femeilor sub 60 de ani, cu risc de tromboză. Unde a fost luată decizia?

După ce a analizat problema, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a precizat că poate exista o legătură între administrarea vaccinului produs de Johnson & Johnson și apariția cheagurilor de sânge, dar că acest efect advers poate să apară foarte rar, ceea ce înseamnă că nu există motive de îngrijorare și că vaccinul poate fi administrat în continuare populației, având în vedere că beneficiile asociate acestuia sunt mult mai mari decât riscul de apariție a reacțiilor adverse.

„Combinația între apariția unor cheaguri de sânge și trombocite scăzute din sânge este foarte rară, iar beneficiile generale ale vaccinului COVID-19 Janssen, produs de compania Johnson & Johnson, în prevenirea COVID-19 sunt mai mari decât riscurile de reacții adverse.”, au anunțat reprezentanții Agenției Europeane a Medicamentului (EMA), potrivit digi24.ro.

În acest context, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) recomandă în continuare administrarea vaccinului anti-Covid-19 produs de compania Johnson & Johnson.

Mai multe doze au ajuns deja și în România, însă momentan sunt stocate în depozit, având în vedere că a fost suspendată distribuirea serului în Uniunea Europeană.

Specialiștii au anunțat că vaccinul produs de Johnson & Johnson poate fi administrat în continuare
Specialiștii au anunțat că vaccinul produs de Johnson & Johnson poate fi administrat în continuare[Sursa foto: pexels]

Specialiștii în sănătate sunt de părere că după vaccinare, oamenii trebuie să fie atenți la reacțiile pe care serul la produce în organism. Astfel, în cazul în care oamenii se confruntă cu dureri în piept, probleme de respirație, umflături ale picioarelor, dureri abdominale, dureri de cap, vedere încețoșată sau observă mici pete de sânge sub piele, atunci ar trebui să meargă la medic, acesta fiind simptomele care anunță apariția unor cheaguri de sânge.

 

Citeste si: Vaccinul AstraZeneca, ar putea fi eliminat de încă o țară! Ce stat a luat decizia

 

Citește-ne pe

Citește și:

Decizie istorică a UE: Maşinile pe benzină şi motorină, interzise. Cum îi va afecta măsura pe români

Persoanele de sub 60 de ani, vaccinate cu AstraZeneca, vor primi Pfizer sau Moderna la rapel! Unde s-a luat decizia?

Anunțul zilei vine de la ministrul Boloș: România a finalizat documentația pentru accesarea a 44 de miliarde de euro

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Vaccinul Johnson & Johnson a ajuns și în România! Este singurul pentru care este necesară o singură doză

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies