Decizie de ultim moment! Românii nu vor mai primi vouchere de vacanță în 2021. Iar studenții ar putea să nu mai beneficieze de reducere la transportul în comun. Anunțul a venit de la Guvern

Autor: Madalina Maftei
Actualizat: 09 feb 2021, 15:47
Florin Cîțu, despre Legea bugetului

Guvernul a hotărât ca în acest an să nu mai ofere românilor vochere de vacanță. De asemenea, studenții nu vor mai beneficia de reducere la transportul în comun.

Florin Cîțu i-a informat pe liberali că Guvernul taie voucherele de vacanță în 2021 și sporurile bugetarilor și reduce subvenția pentru transportul studenților. 

Florin Cîțu, a anunțat modificări în bugetul statului 

Economia la buget ar fi de 1,8 -2 miliarde de lei, potrivit unor surse. Premierul le-a explicat liberalilor că în acest an se vor folosi voucherele de vacanță necheltuite în 2019 și 2020, altele noi umând a fi date anul.

În privința studenților, aceștea ar putea să nu mai aibă gratuitate, ci să se revină la sistemul din 2016, când statul suporta un anumit număr de călători.

De asemenea, sporurile pentru prefecturi ar urma să fie eliminate, este vorba de sporul de 30% din salariul de bază acordat pentru lupta împotriva pandemiei, indemnizația de hrană pentru bugetari se va reduce, iar sporurile ar putea fi plafonate.

Ce decizie se va lua în cazul pensiilor

În privința pensiilor, acestea se vor indexa de anul viitor cu inflația și cu până la 50% din creșterea reală a salariului mediu, le-a mai spus premierul liberalilor, potrivit Hotnews.

De asemnea, alocațiile copiilor vor rămâne neschimbate și în 2021, deși Raluca Turcanu a precizat că începând cu luna februarie, alocațiilor vor crește cu 20%.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Înainte de a se întâlni cu conducerea PNL, premierul a declarat că Legea bugetului este finalizată şi va fi făcută publică marţi sau miercuri dimineaţă cel târziu, iar ţinta de deficit rămâne asumată la "7- 7,1%".

”Va fi în dezbatere publică mâine sau poimâine. Am avut de clarificat câteva măsuri, care vor fi printr-o ordonanţă de urgenţă sau amendamente în Parlament, cu cei de la coaliţie, cu coaliţia de guvernare. Legea bugetului este finalizată, va fi în transparenţă publică mâine sau miercuri dimineaţă, cel mai târziu", a afirmat Florin Cîţu la Parlament, întrebat despre Legea bugetului de stat.

Citeste si: Majorarea pensiilor rămâne în așteptare și în 2021? Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp

Care este ținta de deficit asumată prin proiectul Legii bugetului

Premierul a precizat că ţinta de deficit asumată prin proiectul Legii bugetului este între "7% şi 7,1%".

Cîţu a spus că, deocamdată, nu a primit planurile de restructurare de la companiile de stat cu pierderi.



"Şi v-am spus că restructurarea se poate face în două feluri: ori vin ei cu program de restructurare, ori facem cum am făcut anul trecut, limităm subvenţiile numai către companiile care sunt profitabile şi celelalte trebuie să vină cu un plan de restructurare", a explicat Cîţu.

Întrebat despre sporurile din sectorul bugetar, Cîţu a menţionat: "Despre aceste amendamente vorbim, ele există, ori prin ordonanţă, ori vor fi în Parlament, e vorba de o plafonare în acest moment, dar urmează o Lege a salarizării care va lega sporurile de performanţă în sectorul bugetar".

De asemenea, premierul a confirmat că va reduce subvenția publică pentru partide.

Citeste si: Ce se întâmplă cu redeschiderea școlilor? Florin Cîțu, anunț important pentru elevi și părinți: „Dacă lucrurile rămân aşa cum sunt...”