Cutremur în România. Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit. Ieri au avut loc cinci cutremure în țara noastră

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 15 feb 2023, 10:58

Cutremurul s-a produs în apropiere de orașele: Brașov, Ploiești, București, Bacău, Pitești, Brăila, Galați, Sibiu, Ruse și Iași.

Sursa: Infp.ro

După ce, în Turcia, ieri, 6 fabruarie, au avut loc două cutremure, unul de 7,8, iar altul de 7,5, în România, s-au înregistrat un cutremur și patru replici. Astăzi, încă unul a avut loc.

Un cutremur a avut loc astăzi, 7 februarie, în România, la aproximativ 24 de

ore de la cel de-al doilea, din Turcia, de 7,5. Cutremurul din România s-a produs la o adâncime de 145 de kilometri.

Cutremur în România, astăzi

Conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, în această dimineață, la ora 10:51:47, s-a podus un cutremur, în zona seismică Vrancea-Buzău. Acesta a avut o magnitudine de 3,5 și a fost calaogat ca fiind de intensitate I.

Cutremurul s-a produs în apropiere de orașele: Brașov, Ploiești, București, Bacău, Pitești, Brăila, Galați, Sibiu, Ruse și Iași.

Citește și: „Mama l-a protejat cu propriul trup, până în ultima clipă”. O femeie din Siria, care a născut sub dărâmăturile cutremurului din Turcia, și-a pierdut viața la scurt timp

De ce Turcia s-a confruntat cu mai multe replici ale cutremurului

Conform Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite, primul cutremur din Turcia a avut o magnitudine de 7,8. După nici 12 ore, un al doilea cutremur a avut loc, având o magnitudine de 7,5. Cutremurele au făcut ravagii și în Siria, iar numărul morților crește de la o oră la alta, ajungând, deja, la peste 5.000.

După cele două cutremure de peste 7, au urmat încă 140 de replici.

Gheorghe Mărmureanu, seismolog, a explicat motivul pentru care au avut loc atât de multe replici.

Citește și: Deea Maxer a luat ambii copii la ea acasă! Imagini emoționante, după divorț

„Aici vorbim de cutremure de suprafață, deci cu o frecvență foarte mare, așa sunt cutremurele turcești. Replicile se produc ca urmare a unei rupturi undeva în tectonic, la o anumită adâncime.

Pentru că la ei nu este o adâncime foarte mare, cam 30 – 40 de kilometri și o structură geologică cristalină, atunci ele au o frecvență mai mare. Frecvența aceasta mai mare înseamnă că apar asemenea fenomene. Este normal”, a explicat acesta pentru WOWbiz.

Citește și: Cutremur Turcia, azi 6 februarie 2023: Peste 1300 de morți și peste 10.000 de răniți: Două seisme de peste 7 grade au avut loc în mai puțin de 12 ore. Zece români, afectați. UPDATE

Un nou cutremur în România, luni. Unde s-a produs și ce magnitudine a avut

În ceea ce privește cutremurele din România, chiar dacă acestea au fost cinci la număr, nu au avut nicio legătură cu cele din Turcia. Data cutremurelor a fost o simplă coincidență și nu avem de ce să ne îngrijorăm cu privire la acest aspect.

„Nu, niciodată nu a existat vreo legătură între cutremurele turcești și cele românești. Niciodată cutremurele turcești nu au o influență asupra cutremurelor vrâncene. Este aproape de noi și totuși nu sunt suficient de apropiate cât să influențeze și să modifice ce este în Vrancea.

În Vrancea discutăm despre o structură de mare adâncime, cu un alt trend. Altfel lucrează cutremurele vrâncene”, a mai spus acesta.

 


Cristina este devastată după ce l-a văzut pe Radu alături de Emma! „Mi-e greu! Foarte greu să-l văd așa cum e acum!” Marinel și Ionuț s-au oferit să îi șteargă lacrimile Cristinei! „Plângi după fraier, când prințul ei aici!”