Cutremur Turcia, azi 6 februarie 2023: Peste 1300 de morți și peste 10.000 de răniți: Două seisme de peste 7 grade au avut loc în mai puțin de 12 ore. Zece români, afectați. UPDATE

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 15 feb 2023, 10:59

Cutremur Turcia 6 februarie 2023

Sursa: Profimedia

Cutremur Turcia, azi 6 februarie 2023: Un seism de 7, 8 grade a avut loc la granița dintre Turcia și Siria. Cutremurul s-a produs la ora 03:28 și s-a simțit în Cipru, Turcia, Iordania, Liban, Siria și Irak.

Cutremur Turcia, azi 6 februarie 2023. Luni dimineață, s-a produs un cutremur de 7,8 grade la

granița dintre Turcia și Siria. Peste 670 de morți au fost anunțați până în acest moment și sute de răniți.

Cutremur în Turcia, azi 6 februarie 2023: Seismul a avut de 7,8 grade

Seismul s-a produs la 5 km față de Nurdağı/Provincia Gaziantep și a fost urmat de mai multe replici.

UPDATE ora 14:00: România trimite ajutor în Turcia

Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU. În total sunt 58 de salvatori care vor pleca cu două aeronave.

„Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin.

Precizăm faptul că sprijinul se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

România continuă să-și onoreze angajamentele internaționale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situații majore de urgență”, se arată în comunicatul oficial.”

UPDATE ora 1:30: Un nou cutremur de 7,6 grade s-a produs în Turcia

Un alt cutremur cu magnitudinea 7,6 s-a produs luni în sud-estul Turciei la nici 12 ore după ce un seism cu magnitudinea de 7,7 a lovit aceiași regiune.

Peste 1300 de oameni au murit în Turcia și Siria și alte câteva mii au fost răniți. USGS estimează până la 10.000 de răniți.

 

UPDATE ora 12:00. Bilanţul creşte la peste 670 de morţi în Turcia

Bilanţul creşte la peste 670 de morţi în Turcia şi Siria.

În Turcia, cel puţin 284 de persoane au murit, iar alte peste 2,323 au fost rănite, a anunţat vicepreşedintele turc Fuat Oktay.

În Siria, cel puţin 386 de persoane au murit- dintre care 239 în regiunile Alep, Hama, Latakia şi Tartus, potrivit televiziunii siriene de stat.

Citește și: Arsurile la stomac- de ce apar si cum scapi de ele

UPDATE ora 10:30- Bilanţul victimelor cutremurului din Turcia creşte la peste 500 de morţi

Bilanţul victimelor cutremurului din Turcia creşte la peste 500 de morţi, cel puţin 284 în Turcia şi 237 în Siria

Cel puţin 284 de persoane au murit, iar alte 2.300 au fost rănite în Turcia, anunţă vicepreşedintele turc Fuat Oktay.

În Siria, cel puţin 237 de persoane au murit, iar alte 639 au fost rănite, potrivit agenţiei oficiale siriene de presă Sana, care citează un oficial de la Ministerul sirian al Sănătăţii.

Bilanţul total al morţilor în Turcia şi Siria a crescut la 521.

Update ora 9:45: Zece români au fost prinși în cutremurul din Turcia

Printre persoanele afecte de cutremurul puternic de azi, 6 februarie 2023, din Turcia sunt și români.  Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis că Ambasada României la Ankara a fost contactată pe telefonul de urgență al misiunii diplomatice de către un grup de studenți Erasmus, cetățeni români, care se aflau cazați la un hotel din localitatea Kahraman Maraş, Turcia, afectată de cutremurul produs la 6 februarie 2023.

Grupul este alcătuit din nouă studenți și un profesor coordonator, a solicitat asistență consulară și sprijin pentru repatriere. Ca urmare a dialogului reprezentanților ambasadei cu cetățenii români și cu autoritățile locale, s-a confirmat faptul că cetățenii români sunt în siguranță.

Update ora 08:08: Au fost anunțați peste 200 de morți 

Luni dimineață, la garnița dintre Turcia și Siria a fost înregistrat un cutremur de 7,8 grade, în apropiere de orașul Gaziantep, a raportat Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) și a fost urmat de zeci de replici. Seismele s-au resimțit în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru. Aproape 200 de oameni au murit în Turcia și Siria, iar sute au fost răniți. Regiunea sudică Gaziantep este unul dintre principalele centre industriale şi de producție ale Turciei şi se învecinează cu Siria. În zonă se află, de asemenea, numeroși refugiați.

Citește și: Cutremur, joi, într-o zonă neobișnuită din România. Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a produs

Bilanțul deceselor în urma cutremurul de azi, 6 februarie 2023, din Turcia crește de la o oră la alta

Un oficial din domeniul sănătății din provincia siriană Alep a declarat pentru Reuters că unii locuitori se află încă sub dărâmături, iar răniții se îndreaptă în valuri spre spitale.

Agenția turcă de gestionare a dezastrelor, AFAD, a comunicat luni că 76 de persoane și-au pierdut viața și 440 au fost rănite în urma cutremurului masiv care a răsunat în mai multe provincii din sudul țării.

„76 dintre cetățenii noștri și-au pierdut viața în Adana, Adiyaman, Malatya, Kahramanmaras, Gaziantep, iar 440 de cetățeni au fost răniți în Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay și Kilis", potrivit AFAD.

Decesele au survenit în regiunile Aleppo, Hama şi Latakia. Mai multe clădiri din Siria s-au prăbușit. Grupul Căştile Albe, cunoscut oficial ca Apărarea Civilă Siriană, a anunțat, de asemenea, că există zeci de victime şi că sute de oameni sunt prinși sub dărâmături în regiunea Idlib.

Crucea Roșie din Turcia trimite rezerve suplimentare de sânge în zonele afectate și cere ajutor oamenilor să doneze sânge. Până în prezent, cel puțin 42 de persoane au murit şi alte 200 au fost rănite în Siria, a relatat în primă fază agenția SANA, citată de CNN. Decesele au survenit în regiunile Aleppo, Hama şi Latakia. Mai multe clădiri din Siria s-au prăbușit. Grupul Căştile Albe, cunoscut oficial ca Apărarea Civilă Siriană, a anunțat, de asemenea, că există zeci de victime şi că sute de oameni sunt prinși sub dărâmături în regiunea Idlib.

Citește și: Cutremure în lanț în România, sâmbătă dimineață! Unde s-au produs seismele

Replicile puternice ar putea continua probabil în orele şi chiar în zilele următoare după un cutremur atât de puternic ca acesta, potrivit specialiștilor intervievați de CNN.

Hilal Altinbilek, eroina serialului Mă numesc Zuleyha, momente dificile pe plan profesional! Celebra actriță a fost concediată din cel mai recent proiect! Iată care a fost adevăratul motiv

Serviciul european de monitorizare seismică EMSC a anunțat că se evaluează posibilitatea unui risc de tsunami, transmite Reuters.

De asemenea, șeful Crucii Roșii din Turcia a declarat că mobilizează resurse pentru regiune, deoarece a primit informații despre pagube grave şi clădiri prăbușite şi a îndemnat oamenii să plece din casele avariate.

Sursă: hotnews.ro 

 


Asiye din serialul Totul pentru familia mea a realizat un nou proiect de suflet alături de un celebru coleg de breaslă! Iată în ce ipostaze incendiare au fost surprinși și ce mesaj uluitor i-a transmis frumoasa actriță! „Te iubesc”