Cinci cutremure în România! Ce magnitudine au avut și unde s-au produs

Author: Diana Tilă
Actualizat: 15 feb 2023, 10:59

Cutremur în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a produs

Sursa: PixaBay

Un cutremur s-a înregistrat luni, în România, informează Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Institutul Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunţat că luni, 6 februarie, a avut loc un cutremur de suprafaţă cu magnitudinea 4,5 pe Richter. 

Citește și: Peste 176 de morți și sute de răniți: Un cutremur de 7,8 grade a avut loc la granița dintre Turcia și Siria

Cutremur în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a produs

Luni, 6 februarie, un cutremur de suprafaţă cu magnitudinea 4,5 pe Richter s-a produs în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, la ora locală 3:26.

Conform INCDFP, acesta a fost urmat de trei seisme cu magnitudini mai mici, respectiv de 2,6, 2,9 şi 2,7 pe Richter.

INCDFP  a mai transmis că seismul de 4,5 s-a înregistrat la o adâncime de 20 km, în apropierea următoarelor oraşe: 74 km nord-est de Ploieşti, 94 km vest de Brăila, 98 km est de Braşov, 99 km vest de Galaţi şi 114 km nord-est de Bucureşti. Cele trei replici au avut loc în aceeaşi zonă, dar la adâncimea de 17 kilometri, la orele 4:09, 4:13 şi 5:01.

Citește și: Suferiti de tensiune mare? Recomandari de ceai pentru scaderea tensiunii

Citește și: Cutremur, joi, într-o zonă neobișnuită din România. Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a produs

România este o ţară cu potenţial seismic ridicat

Specialiștii de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) au transmis în trecut că România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, iar zona zona Vrancea este punctul de întâlnire dintre Placa Est‑Europeană și Subplăcile Moesică și Intra‑Alpină.

„România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, aspect evidenţiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100-1/2013 și practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km. Şi această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv.

Gheorghe Dincă a fost condamnat definitiv la închisoare pentru 30 de ani

În zona Vrancea este punctul de întâlnire dintre Placa Est‑Europeană și Subplăcile Moesică și Intra‑Alpină.  Coliziunea dintre cele trei plăci tectonice a provocat desprinderea unui bloc litosferic care în prezent este scufundat în manta.

Cutremurele crustale asociate cu zona Vrancea, cu magnitudini mai mici decât cele intermediare, sunt legate de o serie de sisteme de falii activate de tensiunile rezultate din mişcarea subplăcilor ce converg în Vrancea”, spun au explicat specialiștii de la INCDFP.

Citește și: Cutremure în lanț în România, sâmbătă dimineață! Unde s-au produs seismele

 


Bianca și Laurențiu, de la tachinări la război! Concurentul a dat cărțile pe față și a recunoscut ce anume l-a determinat să se îndepărteze de Bianca, după plecarea lui Alexandru din Casa iubirii! „N-am mai simțit nimic nici din partea ta!”