Cutremur Turcia azi, 6 februarie 2023: Imagini cumplite din Nurdağı / Provincia Gaziantep. Este unul dintre cele mai puternice seisme din ultimii 100 de ani din Turcia

Autor: Andreea Stoica
Actualizat: 06 nov 2023, 01:25

Cutremur Turcia azi, 6 februarie 2023

Sursa: Profimedia

Cutremur Turcia azi, 6 februarie 2023: Un cumplit cutremur s-a produs azi dimineață în Turcia. Imagini cumplite din Nurdağı / Provincia Gaziantep.

Cutremurul de azi, 6 februarie 2023, din Turcia s-a produs la o adâncime mică, iar bilanțul deceselor este în creștere de la oră la oră. 

Seismul din sudul Turciei a avut o magnitudinea evaluată de USGS la 7,8.

Acesta este unul dintre cele mai puternice cutremure din ultimii 100 de ani în Turcia, iar replici au avut loc în regiune, surpând case şi scoţând oameni în stradă.

Peste 1.700 de clădiri au fost avariate în zece oraşe din Turcia.

Bilanţul creşte la peste 500 de morţi în Turcia şi Siria. Au avut loc zeci de replici ale seismului, una dintre ele cu magnitudinea 6,6.

Cutremurul de azi, 6 februarie 2023, din Turcia a avut loc la adâncimea de 17,9 kilometri

Cutremurul din Turcia de azi, 6 februarie 2023, a avut loc la adâncimea de 17,9 kilometri, în partea de sud a Turciei, în provincia Gaziantep, în apropiere de graniţa cu Siria.

Decesele s-au înregistrat în Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman şi Malatya. Sute de oameni au fost răniţi în provinciile Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay şi Kilis.

Citește și: Cutremur Turcia, azi 6 februarie 2023: UPDATE Peste 500 de morți și sute de răniți: Seismul a avut 7,8 grade. Zece români, afectați

Regiunea din sudul Turcia, Gaziantep, este unul dintre principalele centre industriale şi de producţie

Regiunea din sudul Turcia, Gaziantep, este unul dintre principalele centre industriale şi de producţie ale Turciei şi se învecinează cu Siria.

În zonă sunt adăpostiţi, de asemenea, numeroşi refugiaţi.

Cea mai puternică replică a fost înregistrată la doar 11 minute după cutremur şi a avut magnitidinea de 6,7, precizează USGS.

Experţi atrag tenția că replici puternice urmează să continue să aibă loc în orele şi zilele următoare.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Replici au fost resimţite Siria, Liban şi Cipru, relatează Euronews.

Bruxelles-ul a activat Mecanismul de Protecţie Civilă al UE

Comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a anunţat. într-un mesaj pe Twitter, că Bruxelles-ul a activat Mecanismul de Protecţie Civilă al UE şi că echipe de salvatori din România şi Regatul Ţărilor de Jos se deplasează deja către zona afectată de cutremurul cu magnitudine 7,8 care a avut loc luni dimineaţa în sud-estul Turciei şi în alte ţări vecine, îndeosebi Siria, şi care s-a soldat până acum

cu cel puţin 500 de morţi şi mii de răniţi în cele două ţări.

Astfel, Comisia Europeană coordonează trimiterea de echipe de salvare din statele membre care se alătură eforturilor autorităţilor locale în căutarea supravieţuitorilor acestui seism, adaugă sursa citată.

Citește și: Cinci cutremure în România! Ce magnitudine au avut și unde s-au produs

Echipe de salvatori din România şi Olanda; şi Italia şi-a oferit ajutorul

Guvernul României a decis, luni, trimiterea în Turcia a unei echipe RO-USAR, personal specializat în intervenţii de salvare-căutare din cadrul IGSU.

"Urmare a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenţie în astfel de situaţii din cadrul IGSU, în Turcia, ţara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută. Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autorităţile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD Bucureşti (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forţelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfăşurarea acestei misiuni de sprijin", se arată într-un comunicat al executivului român.

Guvernul olandez a anunţat trimiterea în Turcia unei echipe de salvare pentru zone urbane, care include agenţi militari şi de poliţie, personal de prim ajutor şi pompieri, potrivit EFE. Ministrul de externe olandez Wopke Hoekstra, s-a declarat ''tulburat de vestea cutremurului devastator din Turcia şi Siria''.

Şi Italia a propus Turciei ajutorul Protecţiei civile. Şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, ''informată de Departamentul Protecţiei Civile, urmăreşte îndeaproape situaţia, după seismul distrugător care a lovit Turcia, la graniţa cu Siria'', a informat biroul său într-un comunicat.

Aliaţii NATO mobilizează sprijin pentru Turcia, în urma cutremurul din 6 februarie 2023

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a exprimat luni solidaritatea şi şi-a anunţat sprijinul pentru Turcia în urma cutremurului de azi, 6 februarie 2023, ţară membră a alianţei nord-atlantice, transmite dpa.

”Deplina noastră solidaritate cu aliatul nostru Turcia după acest cutremur teribil”, a scris Stoltenberg pe Twitter.

”Aliaţii NATO mobilizează sprijin”, a mai scris secretarul general al NATO, adăugând că s-a aflat în legătură cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi cu ministrul de externe Mevlut Cavusoglu.

 

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!