Câți bani a scos din buzunar Raed Arafat pentru sistemul de urgență românesc: „Nu aveam altă soluție”. Șeful DSU s-a lovit de multe piedici pentru punerea pe picioare a serviciului SMURD

Author: Lavinia Medrea

Câți bani a scos din buzunar Raed Arafat pentru sistemul de urgență românesc

Sursa: Captură KANAL D

În noua ediție de duminică a emisiunii „40 de întrebări cu Denise Rifai”, invitat a fost Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

Invitat în ultima ediție a emisiunii „40 de întrebări cu Denise Rifai”, moderată de prezentatoarea Denisei Rifai și difuzată exclusiv la Kanal D, Raed Arafat a răspuns tuturor întrebărilor care ar putea sta pe buzele românilor.

Câți bani a scos din buzunar Raed Arafat pentru sistemul de urgență românesc

Întrebarea cu numărul 12 a vizat Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), înființat de Raed Arafat, și cât de mult a investit din banii lui acest serviciu.

O vreme bună de timp, șeful DSU a finanțat cu banii lăsați moștenire de la tatăl său acest sistem de urgență, inclusiv combustibilul utilizat pentru deplasare.

Citește și: Raed Arafat, invitatul ediției de duminică, la “40 de întrebări cu Denise Rifai”

„Asta n-am zis-o niciodată, nu știu dacă e bine să spun suma, dar destui am cheltuit să funcționeze sistemul și da, la început, inclusiv combustibilul îl puneam și în mașina mea, care era de medic, și în ambulanța donată, nouă, pentru că nu aveam altă soluție până au preluat

pompierii și au început să alimenteze ei mașina”
, a explicat Raed Arafat.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Raed Arafat a trebuit să convingă statul pentru preluarea cheltuielilor SMURD

Drumul înființării serviciului SMURD nu a fost atât de ușor pentru Raed Arafat. Șeful DSU a trebuit să convingă instituțiile statale că acest sistem nu era menit să aducă bani celui care l-a făcut, ci menirea lui era să fie un serviciu public.

Citește și: Raed Arafat a prezentat recent raportul de activitate al DSU pentru 2022: România va primi 10 elicoptere și 2 avioane SMURD

„Au fost multe chestii, trebuiau să fie convinși oameni mai sus, aveam rezistența foarte mare în Mureș prin persoana directorului Direcției de Sănătate Publică atunci și prin persoana șefului ambulanței pus în special, și asta se zicea atunci, e bun.

Nu înțelege nimic dar, cel puțin, e împotriva lui Arafat, atunci e bun. Deci, asta a fost situația atunci. Și atunci a trebuit să susțin ideea de echipă pe care am înființat-o, am pornit-o, până s-a convins instituția statului că ăsta e un sistem care nu e privat al doctorului Arafat, este un sistem înființat, public, finanțat de cel care l-a făcut și trebuiau să preia anumite cheltuieli, și au fost preluate aceste cheltuieli.

SMURD-ul niciodată nu a funcționat ca un sistem privat care să aducă bani celui care l-a înființat, ideea lui, de la bun început, era de un serviciu public”, a declarat Raed Arafat.