Cazul a fost făcut public de inspectorul școlar pentru minorități din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, care a precizat că majoritatea fetelor provin din satul Vălenii Lăpușului, comuna Coroieni, într-o comunitate de etnie romă, informează Antena 3 CNN.
Citește și: La ce sumă au ajuns alocațiile în iulie 2025: Când intră banii pe card
Protecția Copilului a aflat din presă despre minorele gravide
Din cele 50 de minore, doar trei își mai continuă studiile la școala din Ponorâta, ceea ce le asigură o bursă socială în valoare de 700 de lei. Restul fetelor, abandonând școala, sunt într-o situație vulnerabilă extremă, fără acces la educație, asistență medicală adecvată sau sprijin psihologic.
În mod revoltător, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Maramureș nu era la curent cu această realitate cutremurătoare, aflând despre ea abia din presă.
Dacă numărul de 50 de minore gravide va fi confirmat, autoritățile promit inițierea urgentă a unor programe de consiliere și, dacă este necesar, luarea fetelor în plasament, pentru a le proteja de abuzuri și a le oferi un cadru sigur.
„ Am aflat că avem 50 de minore gravide, dintre care, din informațiile pe care le avem, doar 3 sunt școlarizate. Avem o problemă și legată de burse. Avem probleme și legat de situația lor la evidența populației în permanență, ei depun ând cerere pentru tichete sociale", a declarat Iuliu Petky, inspector școlar pentru minorități ISJ Maramureș.
Este nevoie de mai mult decât o anchetă
Cazul scoate în evidență o serie de disfuncționalități grave la nivelul instituțiilor statului. Deși este vorba despre o comunitate cu probleme sociale și educaționale cunoscute, lipsa intervenției timpurii a autorităților a permis perpetuarea și escaladarea unor situații de abuz, neglijență și lipsă de educație.
„ E o situație complexă de zeci de ani, nu o putem gestiona.
Fenomenul sarcinilor la vârste fragede este un semnal de alarmă privind eșecul politicilor de prevenție, educație sexuală și protecție a drepturilor copilului în mediile vulnerabile. Mai grav, faptul că autoritățile au aflat din presă despre o asemenea situație reflectă o lipsă cronică de monitorizare și colaborare între instituțiile responsabile.
„ În urma primirii informațiilor, am făcut solicitări către primărie și i-am rugat să ne ofere datele de contact și dacă acel număr de 50 mame e real. Colaborăm cu poliția, intervenim împreună cu ei, nu se pune problema ca să nu avem ajutor din partea dânșilor, doar că situația e mai complexă", a mai spus și Silviu Ungur, director DGASPC Maramureș.