Câte zile libere au românii de Rusalii 2022. Minivacanță la jumătatea lunii iunie

,
zile libere rusalii 2022

Românii vor avea parte de o minivacanță de Rusalii 2022

[Sursa foto: pexels]

Vești bune pentru români. La jumătatea lunii iunie, aceștia se vor putea bucura de o nouă minivacanță. Iată câte zile libere au românii de Rusalii 2022 și când pică sărbătoarea în acest an.


In articol:

Sărbătoarea de Rusalii 2022 le va aduce românilor o nouă minivacanță. Astfel, în luna iunie, majoritatea angajaților vor beneficia de zile libere cu această ocazie, având în vedere că sărbătoarea Rusaliilor este inclusă pe lista sărbătorilor legale în România.

Câte zile libere au românii de Rusalii în 2022? 

Conform Codului Muncii, angajații au dreptul la două zile libere de Rusalii în 2022, ceea ce înseamnă ocazia perfectă pentru ca românii să își organizeze o minivacanță la mijlocul lunii iunie 2022. Sărbătoarea Rusaliilor pică în anul 2022 pe data de 12 iunie și conform legii, angajații de la stat și de la privat au liber și în a doua zi de Rusalii, mai exact pe data de 13 iunie. Astfel, românii beneficiază de 2 zile libere de Rusalii 2022, la care se adaugă și ziua de sâmbătă, ceea ce duce automat la o minivacanță de 3 zile.

Fiind vorba despre un weekend prelungit de Rusalii 2022, nu sunt deloc puțini românii care iau în calcul o mică escapadă la mare, la munte sau într-o altă destinație. Zilele libere de Rusalii pică la jumătatea lunii iunie 2022, astfel că cei care și-au programat concediul de vară în această perioadă pot profita de ocazie pentru a avea mai multe zile libere.

De Rusalii 2022, angajatorii sunt obligația să le ofere zile libere angajaților, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat. În domeniile în care activitatea nu poate fi întreruptă, angajații pot lucra în zilele de Rusalii 2022, însă vor primi timp liber în următoarele 30 de zile sau un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază.  

În situația în care un angajator refuză să îi ofere angajatului zile libere sau spor salarial pentru sărbătorile legale lucrate, acesta riscă amenzi cuprinse între 5.000

şi 10.000 de lei. 

Pe lângă zilele libere oferite de Rusalii 2022, românii vor mai beneficia de o zi liberă și pe 1 iunie 2022, de Ziua Copilului, care în acest an pică miercurea. 

zile libere de rusalii 2022

În luna iunie 2022, românii au parte de 3 zile libere

[Sursa foto: pexels]

Citeste si: Mai multe zile libere pentru români. Liberele pentru sărbătorile legale care pică în weekend, acordate în cursul săptămânii. Ce prevede un nou proiect de lege

Sărbători legale în anul 2022. Câte zile libere au românii în anul 2022? 

Cu ocazia sărbătorilor legale, românii beneficiază de zile libere din partea statului. În fiecare an, Codul Muncii prevede acordarea a 15 zile libere legale. În anul 2022, 6 dintre ele pică în timpul weekendului, iar restul de 9 în timpul săptămânii, după cum urmează: 

 • 1 ianuarie, 2 ianuarie: Anul Nou (sâmbătă și duminică)
 • 24 ianuarie: Ziua Unirii Principatelor Române (luni)
 • 22 aprilie: Vinerea Mare (vineri)
 • 24 -25 aprilie: Paște ortodox 2022 (duminică și luni)
 • 1 mai: Ziua Muncii (duminică)
 • 1 iunie: Ziua Copilului (miercuri)
 • 12 iunie Rusalii, 13 iunie A doua zi de Rusalii (duminică și luni)
 • 15 august: Adormirea Maicii Domnului (luni)
 • 30 noiembrie: Sfântul Andrei (miercuri)
 • 1 decembrie: Ziua Națională a României (joi)
 • 25 decembrie, 26 decembrie: Crăciunul și a doua zi de Crăciun (duminică și luni)

În cazul în care sărbătorile legale pică în weekend, românii pierd dreptul de a avea o zi liberă din partea statului. Mai mulți parlamentari consideră că acest lucru reprezintă o încălcare a legii, motiv pentru care au propus ca în cazul în care sărbătorile legale pică în weekend, românii să aibă dreptul la zilele libere în timpul săptămânii. În momentul de față, proiectul de lege este în dezbatere și va intra în vigoare doar dacă va primi votul deputaților și senatorilor, va fi promulgat de șeful statului și postat în Monitorul Oficial.

Citeste si: Zile libere iunie 2022. Românii se vor bucura de 3 sărbători legale! Când are loc minivacanța din luna iunie

 

Citește-ne pe

Citește și:

Misterele celor mai spectaculoase peşteri din munţii Hunedoarei. Unde s-ar fi aflat comoara lui Decebal

Rusalii 2022. Când pică Rusaliile anul acesta. Când sărbătoresc românii Rusaliile și care este semnificația acestei sărbători

Marele test pentru Predoiu - Noile legi ale justiției, în plenul CSM pentru cel mai important aviz

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Când pică Paștele ortodox și catolic în 2023

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies