Zile libere iunie 2022. Românii se vor bucura de 3 sărbători legale! Când are loc minivacanța din luna iunie

,
Zile libere iunie 2022. Minivacanță 3 zile în luna iunie

Zile libere iunie 2022. Minivacanță 3 zile în luna iunie

[Sursa foto: PixaBay]

Românii vor avea parte de o minivacanță în luna iunie 2022, atunci când se vor bucura de 3 zile libere legale. Află când va avea loc minivacanța în iunie 2022.


In articol:

Conform Codului Muncii, românii vor avea parte de 3 zile libere legale plătite în luna iunie 2022. Află când va avea loc minivacanța și care sunt angajații care se vor bucura de 3 zile nelucrătoare în iunie 2022

Citeste si: 1 iunie 2022, zi liberă de la stat. Când pică Ziua Copilului anul acesta

Zile libere legale în luna iunie 2022 

Potrivit Codului Muncii, românii se vor bucura în luna iunie 2022 de trei zile libere legale. Prima zi liberă nelucrătoare va fi chiar ziua de 1 iunie, atunci când în România se sărbătorește Ziua Copilului.

Anul acesta ziua liberă de 1 iunie va pica într-o zi de miercuri, iar până acum Guvernul nu a făcut nicio precizare referitoare la o posibilă punte cu weekendul 28-29 mai sau cu weekendul 4-5 iunie 2022.

Legea prin care ziua de 1 iunie a devenit zi liberă de la stat a fost promulgată de către președintele României, Klaus Iohhanis, în anul 2016, iar începând din 2017 ziua de 1 iunie a devenit zi liberă nelucrătoare  pentru toți românii. 

Citeste si: 16 mai 2022: Luna Plină în Scorpion și Eclipsa de Lună distrug echilibrul acestor nativi. Zodiile care vor resimți din plin energia Lunii Pline

Motivul pentru care inițiatorii proiectului au decis ca ziua de 1 iunie să fie declarată zi liberă nelucrătoare în țara noastră a fost acela că românii petrec foarte mult timp la serviciu și au prea puține zile pe care să le poată dedica exclusiv copiilor. 

Pe lângă ziua de 1 iunie care este zi nelucrătoare, românii mai beneficiază de încă două zile libere legale în iunie 2022.

Zile libere nelucrătoare pentru iunie 2022 vor fi și 12 și 13 iunie, dată la care creștinii sărbătoresc Rusaliile. Zilele de Rusalii pică duminică și luni, ceea ce le va oferi românilor un weekend prelungit sau o minivacanță de 3 zile pe care o pot folosi pentru a da o fugă la mare sau la munte, sau chiar și pentru un city break. 

Citeste si: Pe ce dată se serbează Rusaliile în 2022. Ce semnifică această sărbătoare  

Recuperare zile libere legale în luna iunie 2022

Începând din anul 2020, salariații care primesc două rânduri de zile libere legale cu ocazia Rusaliilor (adică primesc câte două libere pentru două culte creștine- pentru ortodocși și pentru catolici, de exemplu) trebuie   să recupereze „dublurile” în baza unui program stabilit de angajator, anunță avocat.net. 

În schimb, în unitățile sanitare, în unitățile de alimentație publică și în locurile de muncă în care activitatea trebuie continuată din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității, salariații trebuie să lucreze în sărbătorile legale.

Citeste si: Este a doua zi de Rusalii liberă? Cum arată calendarul zilelor libere în 2022

Celor care lucrează când majoritatea salariaților au liber trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, stabilește Codul muncii. Numai dacă există motive   care să justifice imposibilitatea de a compensa munca depusă prin zile libere plătite, salariații beneficiază de un spor de minimum 100%   din salariul brut.

 

Citește-ne pe

Citește și:

Momentul în care armata rusă atacă cu rachete mall-ul din Kremenciuk, surprins de camere. Oamenii, nevoiţi să sară în lac VIDEO

Ce se dă de pomană de Sfinții Petru și Pavel. Iată ce trebuie să împartă credincioșii în această zi

Dragoș Damian îi dă dreptate lui Kelemen Hunor: 'Totul acum vine din import și România este vulnerabilă în toate felurile'

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Ce români vor putea ieși la pensie înainte de termen? Ce meserii vor fi încadrate la condiții speciale

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies