1 iunie 2022, zi liberă de la stat. Când pică Ziua Copilului anul acesta

,
Când pică Ziua Copilului 2022

Când pică Ziua Copilului 2022

[Sursa foto: unsplash]

Ziua de 1 iunie 2022 este zi liberă de la stat, potrivit articolului 139, alin. (1) din Codul Muncii. În ce zi a săptămânii pică Ziua Copilului anul acesta.


In articol:

Ziua de 1 iunie este zi liberă de la stat, potrivit articolului 139, alin. (1) din Codul Muncii. Legea prin care   1 iunie  a devenit zi liberă nelucrătoare pentru toți românii a fost adoptată în unanimitate de Camera Deputaților în octombrie 2016. 

Citeste si: Moșii de vară 2022. Când are loc loc pomenirea morților și ce e bine să dai de pomană în ziua Moșilor de vară

1 iunie, zi liberă de la stat 

Legea prin care ziua de 1 iunie a devenit zi liberă de la stat a fost promulgată de către președintele României, Klaus Iohhanis, în anul 2016, iar începând din 2017 ziua de 1 iunie a devenit zi liberă nelucrătoare  pentru toți românii. 

Motivul pentru care inițiatorii proiectului au decis ca ziua de 1 iunie să fie declarată zi liberă nelucrătoare în țara noastră a fost acela că românii petrec foarte mult timp la serviciu și au prea puține zile pe care să le poată dedica exclusiv copiilor. 

În plus, în școli și grădinițe se organizau mereu serbări și spectacole, însă nu toți părinții puteau să lipsească de la locul de muncă pentru a participa. Absența părinților de la aceste evenimente provoca multă suferință copiilor

„Lipsa părinților din cadrul acestor evenimente are implicații psihologice negative în dezvoltarea copiilor. În afara dorinței de a-i face mândri și de a primi aprecierea părinților, copiii au nevoie de susținere în cadrul evenimentelor unde performează, evenimente care au o încărcătură emoțională ridicată și reprezintă o sursă de stres pentru ei”, au declarat inițiatorii proiectului de lege prin care ziua de 1 iunie a devenit zi liberă de la stat. 

Citeste si: Când pică Rusaliile în 2022. Când sărbătoresc românii Rusaliile și care este semnificația acestei sărbători

1 iunie 2022 zi liberă de la stat

1 iunie 2022 zi liberă de la stat

[Sursa foto: PixaBay]

În ce zi a săptămânii pică Ziua Copilului 2022

În anul 2022 Ziua Copilului pică miercuri, iar până acum nu a apărut nicio informație referitoare la o posibilă punte pentru această zi liberă de la stat. 

Pe lângă ziua de 1 iunie, românii se mai bucură și de alte zile libere de la stat, conform Codului Muncii. 

12 iunie (duminică)- Rusalii, 13 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii

15 august — Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie — Sfântul Andrei

1 decembrie — Ziua Națională a României

25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul 

Citeste si: Când se încheie anul școlar 2021-2022. Iată când începe vacanța de vară 2022

Sunt însă și anumite sectoare ai căror angajați nu pot beneficia de zilele libere legale. În cazul acestora, angajatorii trebuie să asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Dacă, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază de un spor la salariul de bază de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. 

 

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

Mărturiile şoferiţei care a omorât patru muncitori la Iaşi. Femeia spune că n-a fost acolo, ci se uita la desene animate

O mașină condusă de un tânăr de 18 ani a sărit peste un sens giratoriu și a ajuns într-o benzinărie unde a luat foc

Două mașini s-au făcut praf pe un bulevard din Iași: șapte victime / VIDEO

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Celebrul scriitor Salman Rushdie, înjunghiat pe scenă la un eveniment cultural din New York

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies