Mai multe zile libere pentru români. Liberele pentru sărbătorile legale care pică în weekend, acordate în cursul săptămânii. Ce prevede un nou proiect de lege

,
zile libere sarbatori legale weekend

Pentru sărbătorile legale care pică în weekend, parlamentarii își doresc acordarea zilelor libere în cursul săptămânii

[Sursa foto: unsplash]

Românii ar putea beneficia de mai multe zile libere legale, asta dacă va fi adoptat un nou proiect de lege propus de mai mulți parlamentari. Astfel, liberele pentru sărbătorile legale care pică în weekend ar urma să fie acordate ulterior, în cursul săptămânii.


In articol:

Un nou proiect de lege ar putea duce la modificarea Codului Muncii, astfel încât, în cazul în care zilele libere  acordate pentru sărbătorile legale pică în weekend, acestea să fie acordate în următoarele zile.

Ce prevede, de fapt, proiectul de lege și de ce ar putea beneficia românii de mai multe zile libere legale în cursul unui an?

Zilele libere pentru sărbătorile legale care pică în weekend ar putea fi acordate în cursul săptămânii

În momentul de față, legea prevede ca angajații să aibă parte de zile libere în cazul sărbătorilor legale, dar doar dacă acestea pică în cursul săptămânii. Astfel, dacă o sărbătoare legală pică în zilele de weekend, atunci românii nu mai beneficiază de zile libere. În acest context, mai mulți parlamentari au propus un proiect de lege prin care, în cazul în care zilele libere legale se suprapun cu zilele de weekend, angajații să primească zile libere imediat după.

Practic, în situația în care o sărbătoare legală pică sâmbăta sau duminica și în mod normal angajații nu au parte de liber, aceștia să aibă dreptul la alte zile libere în cursul săptămânii.

În cadrul noului proiect de lege, parlamentarii au subliniat că acordarea de zile libere doar pentru sărbătorile legale care pică în cursul săptămânii duce la o încălcare a drepturilor legale ale salariaților.

„Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal.

Depinzând de anul calendaristic, sunt incidente situaţii în care unele dintre zilele de sărbătoare legală coincid cu zilele de repaus săptămânal, astfel că salariaţii nu beneficiază de drepturile lor legale prevăzute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003- Codul Muncii. Legiuitorul dorește ca atunci când este incidentă situaţia suprapunerii zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează cu zilele de repaus săptămânal, zilele libere să se acorde în zilele care succedă celor de repaus săptămânal şi, astfel, să obțină scopul dorit de legiuitor, acela ca angajaţii să se bucure de acest beneficiu. În concluzie, anul acesta salariaţii români vor avea 2 zile libere legale în plus faţă de 2021, când 7 dintre sărbătorile legale au fost în timpul săptămânii, iar restul de 8 în weekend. Dacă nu s-ar realiza această modificare legislativă, zilele de sărbătoare legală care se suprapun peste zilele de repaus săptămânal nu ar mai avea valoarea de zile nelucrătoare, aşa cum doreşte legiuitorul, deoarece zilele de repaus săptămânal sunt deja zile nelucrătoare.”, se arată în noul proiect de lege, potrivit digi24.ro.

Cei care au gândit acest proiect de lege au menționat că este nevoie de această reglementare pentru ca România să se alinieze la normele UE.

„Această reglementare poate fi interpretată şi ca o încercare de aliniere la situaţiile similare ale salariaţilor din UE, fără a mai fi nevoie a se declara şi alte zile ca fiind nelucrătoare, iar de zilele deja existente, stabilite ca nelucrătoare, angajații români să poată beneficia în mod efectiv.”, arată proiectul de lege.

Proiectul va fi dezbătut în cadrul Senatului și Camerei Deputaților, iar pentru ca legea să intre în vigoare, aceasta trebuie promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.

zile libere sarbatori legale

În timpul unui an, românii beneficiază de 15 zile libere legale

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Zile libere iunie 2022. Românii se vor bucura de 3 sărbători legale! Când are loc minivacanța din luna iunie

Câte zile libere legale au românii în 2022?

În timpul anului calendaristic, românii beneficiază de 15 zile libere legale. În anul 2022, 9 pică în cursul săptămânii, iar restul în zilele de weekend. Iată când sunt programate zilele libere legale în anul 2022:

 • 1 ianuarie, 2 ianuarie: Anul Nou (sâmbătă și duminică)
 • 24 ianuarie: Ziua Unirii Principatelor Române (luni)
 • 22 aprilie: Vinerea Mare (vineri)
 • 24 -25 aprilie: Paște ortodox 2022 (duminică și luni)
 • 1 mai: Ziua Muncii (duminică)
 • 1 iunie: Ziua Copilului (miercuri)
 • 12 iunie Rusalii, 13 iunie A doua zi de Rusalii (duminică și luni)
 • 15 august: Adormirea Maicii Domnului (luni)
 • 30 noiembrie: Sfântul Andrei (miercuri)
 • 1 decembrie: Ziua Națională a României (joi)
 • 25 decembrie, 26 decembrie: Crăciunul și a doua zi de Crăciun (duminică și luni)

Citeste si: 1 iunie 2022, zi liberă de la stat. Când pică Ziua Copilului anul acesta

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

Cum a ajuns un profesor universitar cu CV impresionant să comită o crimă abominabilă. Explicaţiile psihologilor

Zile libere de la stat. Câte minivacanțe mai au românii în 2022

Gărzile Revoluţionare iraniene au reţinut două petroliere greceşti / Iranienii se răzbună după ce grecii au reținut un petrolier iranian ca să îl predea SUA

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Românii se bucură de două noi sărbători naționale în 2022. Când pică acestea

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies