Anunțul momentului de la Raed Arafat, despre regulile pentru înmormântări!

,

Secretarul de stat Raed Arafat susține relaxarea restricţiilor pentru înmormântările bolnavilor de COVID-19.


In articol:

Seceretarul de stat din cadrul MAI  Raed Arafat a declarat că atât Ministerul de Interne, cât și cel de Sănătatea și INSP sunt de acord cu relaxarea restricțiilor de înmormântare a persoanelor decedate în urma infectării cu COVID-19 pentru ca obiceiurile religioase să poată fi urmate.

Reguli noi pentru înmormântări, în contextul pandemiei COVID-19

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a delarat că regulile pentru înmormântare trebuie să devină mai permisive, pentru „ca lumea să poată să facă ritualul cum cer obiceiurile”, conform Digi21.

În legătură cu faptul că un bolnav de Covid are voie să iasă din casă după 14 zile, dar un mort Covid nu poate fi înmormântat după obiceiul religios, Raed Arafat a comentat:

„Nu exista logica aici. Au fost doua discutii pe aceasta tema. La solicitarea Secretariatului de Stat pentru Culte am avut o discutie la noi la Interne, la care au participat si Ministerul Sanatatii si INSP. Concluzia a fost ca toata lumea este de acord ca trebuie modificata aceasta regula. Daca la inceputul pandemiei lucrurile nu erau clare, acum trebuie modificata regula sa fie mai permisiva si oamenii sa poata face asa cum cer obiceiurile.

Trebuie emis ordinul de modificare. La unele comisii de specialitate din ministerul Sanatatii au fost unele intarzieri, nu stiu explicatia. Ordinul de modificare trebuie emis sa instituie reguli mai permisive dar sigure din punct de vedere sanitar” a spus Arafat, potrivit  romaniatv.net.

Ministerul Sănătății  lucrează la un proiect care prevede că regulile la înmormântare în cazul morților COVID-19 se vor schimba.

Astfel, preotul va putea fi chemat la spital, iar decefatul va putea fi îmbrăcat înainte de înmormântare, în loc să fie pus în saci de plastic. De asemenea, sicriul va sta în capelă, iar înmormântarea va putea respecta tradiţia.

Potrivit unui ordin,   nr. 570 din 6 aprilie 2020, emis de Ministerul Sănătății, regulie sunt foarte stricte când vine vorba de pacienții decedați, în urma infectării cu COVID-19.

Înalt Preasfințitul Teodosie s-a arătat nemulțumit de măsurile luate de autorități:

”Este o totală lipsă de respect, față de om, de demnitatea lui și mai ales, cei ce nu au credință parcă îi invidiază pe cei ce au credință. Acestea sunt reguli ale credinței și ale tradiției noastre. Nu trebuie să fie încălcate. Se cuvine, cât de urgent, să fie rezolvată această problemă.

Prea mult au fost înjosiți românii și nu li s-au aplicat regulile credinței lor, din aceste motive înguste, fără logică și fără orizont.

Nu trebuie să se mai tolereze așa ceva. (…) Omul are o demnitate chiar și după ce a murit.

În legile organice există această prevedere ca oamenii să nu fie tratați sub nivelul celor necuvântătoare cum au fost tratați până acum. Mi s-au plâns creștinii! Trebuie să aducem oamenii la demnitatea lor! Demnitatea oamenilor continuă și după moarte, pentru că trupul este sortit învierii, după credința noastră.

Citeste si: Raed Arafat a anunțat când se vor ridica restricțiile! Valul trei al pandemiei va fi ultimul prag cu măsuri pentru români. Ce trebuie să știe toți românii

Nu ne batem joc de omul care moare ca să învieze. De aceea îl îmbrăcăm în hainele cele bune pe cel care pleacă. (…) Avem o tradiție de 2.000 de ani care nu trebuie călcată în picioare. Personal m-aș duce la domnul ministru și domnul prim-ministru și domnul președinte trebuie să ia aminte că trebuie să ne respecte demnitatea.

Trebuie să vedem în cei ce ne cârmuiesc niște oameni care ne respectă, nu niște oameni care ne amendează, ne sfidează, ne dezbracă de demnitatea noastră și nu au respect și grijă de sufletele,  de tradițiile și de istoria noastră”, a spus ÎPS Teodosie.

Citeste si: Prima reacție a lui Raed Arafat după protestele anti-restricții! Urmează o relaxare a interdicțiilor?

 

Citește-ne pe
Citește și:

Raed Arafat, decizie importantă! Magazinele rămân închise după ora 18?! Ce se va întâmpla cu măsurile aflate în vigoare

Premiile BAFTA 2021 - Lista completă a câştigătorilor. Lungmetrajul 'Nomadland' a obţinut cele mai multe distincţii

Clasament Survivor România 2021. Cine se află pe primul loc în top după plecarea Anei Porgras. Răsturnare totală de situație

Organizația Mondială a Sănătății, anunț despre vaccinul anti-Covid-19: „Nu suntem siguri în acest stadiu că vaccinul previne transmiterea.” Ce spun specialiștii?

Se schimbă programul magazinelor, în Bucureşti? Prefectul Capitalei a făcut anunțul!

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies