Vouchere de vacanță pentru angajații din mediul privat. Când s-ar putea bucura aceștia de noul beneficiu

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 09 mar 2023, 11:36

Peste șase milioane de lei ar avea de suportat Guvernul pentru aceste vouchere de vacanță

Sursa: profit.ro

Angajații din mediul privat ar putea primi vouchere de vacanță. Peste patru milioane de români nu sunt angajați ai statului și se dorește ca, prin această modalitate, turismul românesc să înflorească.

Angajații din mediul privat ar putea primi și ei vouchere de vacanță. Costul lor ar urma să fie suportat de Guvern, pentru ca industria turismului să se bucure de o creștere semnificativă.

Angajații din mediul privat ar putea primi vouchere de vacanță

Inițiatorii proiectului depus în Parlament susțin că și angajații din mediul privat plătesc aceleași taxe precum cei de la stat, deci ar trebui să aibă și ei parte de aceleași beneficii.

Sumele ar urma să fie suportate din bugetul de stat pentru cei aproximativ 4,2 milioane de angajați ai mediului privat.

Conform propunerii legislative, „începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, instituțiile publice(...) precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450

lei pentru fiecare salariat”.

Peste șase milioane de lei ar avea de suportat Guvernul pentru aceste vouchere de vacanță, iar 60% din această sumă se întoarce tot la stat, sub forma: taxelor, a impozitelor pe venit și a TVA-ului.

Voucherul are valoare de 1.450 de lei și, pentru locuitorii din mediul privat, ar putea intra în vigoare din luna ianuarie a anului 2024, dacă proiectul va fi aprobat.

Citește și: Ce pensii din România ar putea să scadă. Milioane de români ar putea să fie vizați

Propunerea a fost semnată de parlamentari PNL, PSD și UDMR, numărul lor fiind de 130. Banii necesari voucherelor de vacanță ar urma să fie alocateți din bugetul anual, din impozitele care sunt plătite de fiecare angajat.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În expunerea de motive, este precizat faptul că, în România, se regăsește costul fiscal per angajat cel mai ridicat din Uniunea Europeană, însemnând 40,85%.

Salariații cu mai multe locuri de muncă aleg de unde primesc voucherele de vacanță

În ceea ce privește angajații care au mai multe locuri de muncă, aceștia vor putea să aleagă ce angajator le va oferi voucherele de vacanță.

Decizia a venit, în speranța că industria HoReCa ca fi readusă la viață, după trei ani în care a avut extrem de mult de suferit din cauza pandemiei.

În anul 2020, numărul turiștilor a scăzut cu peste 50% și, din cauza prețurilor mari din prezent, din ce în ce mai puțini români își permit o vacanță în țara noastră, chiar și în stațiunile nu foarte scumpe.

Citește și: Voucherele Materna vor putea fi obținute și în 2023. Care este valoarea acestora

„Indiscutabil, șocul înregistrat în industria turismului ar fi fost și mai mare în absența voucherelor de vacanță acordate celor 1,2 milioane de salariați din sectorul bugetar, iar datele statistice ar fi arătat un regres fără precedent. Pentru industria turismului, voucherele de vacanță au însemnat o adevarată «gură de oxigen »”, au mai spus inițiatorii proiectului.

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!