Carduri energie 2023: Când intră banii pentru prima tranșă? Ajutor de la stat de 1400 de lei pentru plata facturilor

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 23 ian 2023, 10:19

Carduri de energie 2023. Când va fi încărcată prima transă? 

Sursa: freepik.com

Carduri energie 2023. Ajutorul financiar pentru plata facturilor sau datoriilor la energie va fi acordat românilor cu venituri mici prin intermediul unor carduri de energie în anul 2023. Când intră pe card banii pentru prima tranșă și cine intră în posesia lor.

Carduri energie 2023.

Ajutorul financiar în valoare de 1400 de lei aprobat de coaliția de guvernare în luna decembrie a anului trecut va fi acordat românilor din categoriile vulnerabile sub formă unor carduri de energie. Banii vor fi încărcați în două tranșe egale a câte 700 de lei și vor putea fi folosiți pentru plata facturilor sau datoriilor la energie. Când intră pe cardul de energie 2023 banii pentru prima tranșă și cine va beneficia de ajutor
de la stat pentru plata facturilor în anul 2023.  

UPDATE 23 ianuarie 2023: Când întră banii pe cardurile de energie

Banii pentru ajutorul de încălzire vor intra pe cardurile de energie 2023 la data de 20 februarie, a anunțat Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Euopene, Marcel Boloş. Plăţile vor fi făcute prin cititoare optice cu care vor fi dotaţi poştaşii. 

„Data de 20 februarie este termenul. Aceste cititoare vor fi la dispoziţia oficianţilor poştali. Vineri am fost la Poşta Română, am stat de vorbă personal inclusiv cu directorii teritoriali pentru a înţelege ce probleme mai sunt pentru ca mecanismul să funcţioneze”, a precizat ministrul Marcel Boloş.

 

UPDATE 11 ianuarie 2023: Cardurile de energie vor fi distribuite de la 1 februarie 2023

Subiectul cardurilor de energie a fost discutat în şedinţa de Guvern de miercuri. Acestea urmează să fi distribuite de la 1 februarie, a anunţat ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

"În şedinţa de Guvern de astăzi am discutat două subiecte esenţiale şi importante pentru beneficiarii de voucher sau card de energie precum şi problema stadiului implementării la zi a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Legat de primul subiect, Guvernul a adoptat o ordonanţă simplă cu patru modificări importante pentru beneficiarii de card de energie. Prima problemă şi prima măsură reglementată este cea privitoare la beneficiarii care au domiciliul fără nomenclator stradal. La sate mai ales, în zona rurală, unde încă nu s-au elaborat nomenclatoarele stradale, aici e posibil ca beneficiarii noştri să figureze toţi la o singură adresă. Repet, nu e întocmit încă nomenclatorul stradal. Sunt din estimările noastre peste 550.000 de astfel de situaţii. Dau exemplu judeţului Teleorman. Este o situaţie cu care ne-am întâlnit: 40.000 de beneficiari figurează sau au această situaţie a domiciliului fără nomenclator stradal, respectiv toţi beneficiarii sunt la aceeaşi adresă. Iar Guvernul a aprobat ca printr-un sistem de declaraţii pe propria răspundere şi cu informaţiile culese din teren de către Poşta Română practic să ajungem în posesia acestor informaţii cu beneficiarii noştri şi cu clarificarea domiciliului şi respectiv a situaţiei locative raportate la locul de consum şi în acest fel să putem face verificările în ceea ce priveşte plafonul de venit şi respectiv calculul venitului mediu pe membru de familie pe loc de consum şi în acest fel beneficiarii să poată intre în drepturi", a spus Marcel Boloş la briefingul susţinut la finalul şedinţei Executivului.

Citește și: Când intră pensiile pe card în ianuarie 2023: Ce majorări se aplică începând din această lună?

Carduri energie 2023: Când intră banii pentru prima tranșă  

Guvernul va oferi românilor vulnerabili carduri de energie în 2023. Cardul de energie reprezintă un sprijin oferit de stat în valoare totală de 1400 de lei pentru plata facturilor la energie în anul 2023. Banii vor veni din fonduri europene și vor fi acordați în două tranșe egale în valoare de 700 de lei fiecare, după următorul calendar: 

 

  • 700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;
  • 700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023. 

Pentru acordarea de ajutoare pentru încălzire au fost alocate fonduri europene în valoare de 4 miliarde lei, din Programul Operațional Capital Uman și Programul Operațional Regional pentru perioada de programare 2014–2020, în limita economiilor identificate la nivelul acestor programe și a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014–2020. 

Citește și: Ce s-a întâmplat când mama Elodiei a încercat să ia legătura cu nepotul ei: „L-a influențat negativ pe copil”

Carduri energie 2023. Cine beneficiază de bani pentru plata facturilor la energie 

Beneficiarii cardurilor de energie 2023 și cei care vor primi ajutor de la stat în valoare totală de 1400 de lei pentru plata facturilor le energie în 2023 sunt: 

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

b) persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

c) familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările și completările ulterioare;

d) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare. 

Ministerul Muncii, Marius Budai, a confirmat că prima tranșă de bani va fi încărcată pe cardurile de energie 2023  în luna februarie. 

„Sprijinul pentru facturile la energie, de 1400 de lei: prima plată, în februarie anul curent. Aceste sume de bani au fost împărțite în două tranșe, prima e pentru 1 ianuarie – 30 iunie, a doua e 1 iulie – 30 decembrie. Din luna februarie intrăm în dinamica plății și a decontării acelor măsuri”, a declarat ministrul Budai  pentru RTV. 

Emiterea cardurilor de energie 2023

Cardul de energie este emis pentru fiecare beneficiar, nominal, prin grija MIPE, are datele de identificare și securitate prevăzute de prezenta ordonanță de urgență, este valabil pe teritoriul României și poate fi utilizat numai în rețeaua teritorială a Companiei Naţionale „Poşta Română” S.A, pentru decontarea facturilor emise de furnizorii de energie.

În situația în care unul sau mai mulți beneficiari au aceeași adresă de domiciliu și sunt cuprinși în lista de beneficiari întocmită de MMSS, se va emite un singur card de energie pe care vor figura toți beneficiarii care au aceeași adresă de domiciliu, nefiind permisă emiterea mai multor carduri pentru aceeași adresă de domiciliu. 

Cardul de energie conferă titularului calitatea de beneficiar al sprijinului pentru compensarea prețului la energie, respectiv pentru achitarea datoriilor curente și/sau restante la furnizorii de energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire, nu are valoare nominală și nu poate face obiectul tranzacționării de nici un fel între părți. Orice tentativă de tranzacționare între părți atrage după sine anularea cardului de energie precum și a dreptului de a deține sume în mandat poștal pentru a compensa prețul la energie. 

În baza cardului de energie, MIPE depune sume în mandat poștal la Compania Naţională „Poşta Română” S.A. pentru beneficiarii cardului de energie, în valoarea prevăzută de prezenta ordonanță de urgență și la termenele prevăzute de aceasta, pentru beneficiarii prevăzuți în listele de beneficiari. În situația în care la aceeași adresă sunt prevăzuți mai mulți beneficiari se depune o singură dată suma prevăzută pentru sprijin în vederea compensării prețului la energie care poate fi utilizată de către unul dintre beneficiari, respectiv de beneficiarul care este și titularul contractului pentru furnizarea de energie/ facturilor de energie/ certificatului de validare a datoriilor. 

 

Ce pensii din România ar putea să scadă. Milioane de români ar putea să fie vizați