Vești bune de români! Se dau 4.000 de lei pentru repararea locuinței și schimbarea electrocasnicelor. Anunțul făcut de Marcel Boloș

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 28 feb 2023, 12:50

Anunțul făcut de Marcel Boloș

Sursa: Facebook Marcel Boloș

Românii vor putea beneficia de vouchere în valoare de 4.000 de lei, a anunțat Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene.

Conform autorităților, peste 220.000 de români ar putea beneficia de un ajutor de 4.000 de lei în 2023. Banii vor putea fi folosiți pentru repararea locuinței și pentru schimbarea aparatelor electrocasnice vechi, precum frigider, mașină de spălat și aragaz.

Se dau 4.000 de lei pentru repararea locuinței și schimbarea electrocasnicelor

Măsura se aplică în acest an, după ce autoritățile vor obține aprobarea Comisiei Europene pentru alocarea fondurilor necesare.

„Avem un pachet de servicii pe care îl oferim pentru trei categorii de beneficiari: familiile sărace cu mulți copii, persoanele vârstnice care locuiesc singure și care au vârsta peste 60 de ani şi plafonul de venit până în 2.000 lei, dar şi persoanele cu dizabilități.  Este vorba de un pachet de servicii sociale care include și componenta aceasta de reparare a locuințelor, în special locuințele sociale care sunt proprietatea unităților administrativ-teritoriale, dar și proprietatea acestor categorii de beneficiari pe care le-am menționat.

Citește și: Când vor fi distribuite pachetele cu 24 de kilograme de alimente în 2023?

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Valoarea acestui voucher este de 4.000 lei pentru repararea locuințelor și, în plus, mai pot beneficia și de voucher pentru electrocasnice, pentru ceea ce înseamnă reintegrare socială, tot în valoarea de 4.000

lei.

Avem o țintă de 220.000 de beneficiari pe care o avem stabilită conform programului operațional”, a explicat ministrul Fondurilor europene, Marcel Boloş.

Când vor primi românii ajutorul de 4.000 de lei

Marcel Boloș a dat și un termen pentru când vor ajunge ajutoarele de 4.000 de lei la români. „Noi încercăm ca mecanismul instituțional și financiar pentru ca să sprijinim categoriile acestea sărace de românii să îl avem finalizat în cursul trimestrului întâi, respectiv până la sfârșitul lunii martie și să putem începe acordarea efectivă, probabil

începând cu trimestrul al 2-lea al acestui an.  Trebuie să precizez faptul că este un element de noutate pentru România că aceste acest pachet de servicii sociale include și serviciile de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice care sunt imobilizate la pat.

Citește și: Guvernul a anunțat când vor intra primii bani pe cardurile de energie. Suma totală va fi împărțită în două tranșe egale

Avem aceste centre comunitare în cadrul cărora se vor presta aceste tipuri de servicii sociale care vor funcționa pe lângă autoritățile locale și este pentru noi un început de drum, pentru că un asemenea pachet complex de servicii sociale nu am mai avut până acum asigurat din fonduri europene. În cel mai scurt timp sperăm să definitivăm mecanismul și să-l putem oferi în detaliu pentru beneficiarii pe care i-am menționat”, a declarat Marcel Boloş.