Ce pensii din România ar putea să scadă. Milioane de români ar putea să fie vizați

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 21 nov 2023, 05:45

Pensiile speciale, pe care le primesc funcționarii publici cu statut special, polițiștii și militarii, nu se supun formulei clasice de contributivitate

Sursa: Shutterstock

După ce, începând cu data de 1 ianuarie 2023, pensiile au crescut, acum, este posibil ca unele dintre ele să scadă. Pe lista persoanelor care pot fi afectate sunt și actualii pensionari, dar și angajații care vor ieși la pensie.

Unele pensii din România ar putea să scadă. Conform unui proiect de lege venit de la Guvern, pensiile de serviciu, însemnând pensiile speciale, ar putea reprezenta doar 65% din veniturile realizate în ultima jumătate de an, în comparație cu 80%, așa cum este în prezent.

Pensiile speciale din România ar putea să scadă

Pensiile speciale, pe care le primesc funcționarii publici cu statut special, polițiștii și militarii, nu se supun formulei clasice de contributivitate.

Chiar și așa, pensiile speciale mai mici nu vor viza și pensiile speciale ale magistraților.

„Această lege prin care se propun unele măsuri este evident şi clar că vor conduce la diminuarea pensiilor, practic toate pensiile de serviciu care se plătesc din bugetul Ministerului Muncii ştiţi foarte bine că au două componente, o componentă însemnând suma care i se cuvine beneficiarului, în funcţie de cât a contribuit pe perioada vieţii active, iar diferenţa până la pensia de serviciu, suma care se acordă din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii”, a transmis Daniela Pescaru, secretarul de

stat al Ministerului de Finanțe.

Citește și: Poșta Română: Cardurile pentru energie urmează să fie livrate până la sfârșitul lunii februarie 2023

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Românii cu venituri mai mici de 2.000 de lei ar putea primi noi ajutoare

Statul pregătește noi ajutoare pentru românii care au venituri mai mici de 2.000 de lei, pentru a putea să treacă mai ușor peste probleme cauzate de inflație și de criza energetică.

Potrivit antena3.ro, familiile eligibile ar putea primi vouchere de energie. Acestea vor ajunge la familiile care au mai mult de trei copii și pentru familiile care au nevoie de aparate de oxigen.

Câte un voucher de 4.000 de lei ar putea să fie oferit pentru izolarea casei sau pentru achiziționarea de electrocasnice. Această măsură ar putea să fie valabilă pentru persoanele care locuiesc singure și pentru familiile care au mai mult de cinci copii. 

În ceea ce privește pensionarii, cei care au pensii mai mici de 2.000 de lei, ar putea primi 700 de lei, o dată pe an.

De asemenea, în discuție a fost adusă și o majorare a pensiilor, tot pentru pensionarii cu venituri mai mici de 2.000 de lei.

Citește și: Cum poate fi obținută indemnizația pentru însoțitor în cazul persoanelor pensionate pe caz de invaliditate

Pe de altă parte, o categorie de români ar putea rămâne fără bani și este vorba de asistații sociali. Persoanele care primesc ajutor social, dar care nu mai vor să muncească, își pot lua adio de la banii pe care îi primeau pentru statul degeaba.