Cum poate fi obținută indemnizația pentru însoțitor în cazul persoanelor pensionate pe caz de invaliditate

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 20 nov 2023, 04:05

Cum poate fi obținută indemnizația pentru însoțitor în cazul persoanelor pensionate pe caz de invaliditate?

Sursa: https://pixabay.com/

Pensionarii de invaliditate încadrați în gradul I au dreptul să primească, pe lângă pensie, o indemnizație pentru însoțitor.

Pensionarii cu invaliditate de gradul I au dreptul să primească o indemnizație pentru însoțitori. Cum poate fi obținută aceasta?

Pensionarii cu invaliditate gradul I primesc o indemnizație pentru însoțitori

Potrivit legii 263/2010, “Pensionarii de invaliditate încadrați în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizație pentru însoțitor, în cuantum fix”.

Conform aceleiași legi, valoarea indemnizației pentru însoțitor este de 80% din valoarea unui punct de pensie.

Ținând cont de faptul că, de la 1 ianuarie, punctul de pensie a ajuns la valoarea de 1.785 de lei, valoarea indemnizației are în acest an valoarea de 1.428 de lei.

Acești bani sunt oferiți din bugetul de stat, iar în cazul pensionarilor încadrați în gradul I de invaliditate care beneficiază de pensie de invaliditate în mai multe sisteme de asigurări sociale, indemnizația pentru însoțitor se acordă de ultimul sistem în care aceștia au fost asigurați.

Citește și: Legea pensiilor va fi modificată în România. Ce conțin noile modificări aduse acesteia

De asemenea, de această pensie beneficiază persoanele care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, fie din cauza accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale, fie din cauza altor boli și accidente care nu au legătură cu munca.

În funcție de gradul reducerii capacității de muncă, invaliditatea este:

 

- de gradul I - pierderea totală a capacității de muncă și a capacității de autoîngrijire;

- de gradul II - pierderea totală a capacității de muncă, cu păstrarea capacității de autoîngrijire;

- de gradul III - pierderea a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.

 

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Pensionarii pot beneficia de această pensie dacă:

 

- au sau au avut calitatea de asigurat al sistemului public de pensii;

- și-au pierdut cel puțin jumătate din capacitatea de muncă;

- starea sănătății acestora a fost încadrată într-un grad de invaliditate prin decizie emisă de către medicul expert al asigurărilor sociale;

- au vârsta mai mică decât vârsta standard de pensionare.

 

Cum puteți beneficia de această  pensie de invaliditate

Persoanele care doresc să beneficieze de pensia de invaliditate cei interesați trebuie să depună, la casele de pensii, o cerere în acest sens, însoțită, printre altele, de carnetul de muncă, actele de stare civilă, decizia medicală asupra capacității de muncă etc.

Citește și: Ce pensionari vor primi bani înapoi de la stat. Veniturile vor fi restituite în decurs de un an

Pentru evaluarea capacității de muncă, cererea şi documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiză medicală a capacității de muncă din cadrul casei teritoriale de pensii competente, în funcție de domiciliul solicitantului.

Pensionarii vor fi supuși unui control medical amănunțit, periodic, în funcție de afecțiunea de care suferă, la intervale cuprinse între un an și trei ani, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurărilor sociale.

La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă. Indemnizația pentru însoțitor este acordată pensionarilor de invaliditate gradul I și se menține pe întreagă durată a acordării pensiei pentru limită de vârstă.

Sursă: avocatnet.ro

 


Momente de senzație în Casa iubirii! Sebastian l-a dat de gol pe Bogdan! Concurentul n-a avut încotro și a recunoscut că o place pe Rebecca! Iată ce reacții s-au stârnit în rândul fetelor!