Vladimir Putin a anunțat că Rusia își va muta armele nucleare în Belarus. Liderul de la Kremlin compară mișcarea cu staționarea armelor SUA în Europa

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 27 mar 2023, 21:10

Liderul de la Kremlin a adăugat că Rusia nu va transfera controlul asupra armelor sale de la Minsk

Sursa: captură video NBC News

Vladimir Putin a anunțat că Rusia urmează să își mute armele nucleare în Belarus, menționând că mișcarea nu încalcă acordurile de neproliferare nucleară. Statele Unite ale Americii nu cred că arsenalul nuclear va fi folosit.

Vladimir Putin a anunțat că Rusia își va muta armele nucleare în Belarus, aceasta fiind una dintre singurele țări care au mai rămas lângă liderul de la Kremlin de când acesta a invadat Ucraina anul trecut.

Vladimir Putin a anunțat că Rusia își va muta, în Belarus, armele nucleare

Liderul de la Kremlin a adăugat că Rusia nu va transfera controlul asupra armelor sale de la Minsk, timp în care, Statele Unite ale Americii nu cred că Putin va folosi arsenalul nuclear.

„Nu am văzut niciun motiv pentru a ne ajusta propria poziție nucleară strategică. Rămânem angajați în apărarea colectivă a alianței NATO”, a precizat Departamentul American al Apărării, prin intermediul unui comunicat, conform BBC.

Belarus se învecinează cu: Lituania, Letonia și Polonia, țări care fac parte din NATO. După ce Uniunea Sovietică s-a prăbușit în anul 1991, armele au fost amplasate în Rusia, Ucraina, Kazahstan și Belarus, patru state nou-independente.

Cinci ani mai târziu, transferul focoaselor nucleare către Rusia a fost încheiat. De mai bine de un an, de când a invadat Ucraina, Belarus a arătat ca este un partener de nădejde al liderului de la Kremlin, fiind și un mare susținător al acestei invazii.

Sâmbătă, 25 martie, președintele rus a declarat, la o televiziune de stat, că Alexander Lukașenko, președintele Belarusului, a vorbit de mai multe ori despre staționarea armelor nucleare pe teritoriul țării sale.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Mii de copii au putut simți îmbrățișarea celor dragi după luni de zile în care au fost răpiți de soldații ruși. ,,În fiecare dimineață, la 08:15, ne forțau să ne ridicăm în picioare pentru imnul rusesc."

„Nu este nimic neobișnuit nici aici. În primul rând, Statele Unite fac acest lucru de zeci de ani. Ei și-au desfășurat de mult timp armele nucleare tactice pe teritoriul țărilor lor aliate", a declarat Putin.

Rusia va începe antrenamentele săptămâna aceasta

Începând de această săptămână, Rusia va începe să antreneze soldați, pentru a ști cum să manevreze armele nucleare.

Mai mult decât atât, până pe data de 1 iulie, va fi gata construcția unei instalații de depozitare a armelor nucleare tactice, în Belarus.

În Belarus, se află, deja, câteva sisteme de rachete tactice Iskander, ce pot fi folosite pentru lansarea armelor nucleare. Cu toate acestea, Vladimir Putin nu a declarat când armele propriu-zise vor fi mutate în Belarus.

Citește și: Xi Jinping, președintele Chinei, și-a încheiat vizita oficială din Rusia. Mesajul transmis de Vladimir Putin liderului chinez

În urmă cu doar câteva zile, atunci când președintele Chinei se afla în Rusia, Vladimir Putin și Xi Jinping au declarat că „nicio putere nucleară nu trebuie să își desfășoare armele nucleare dincolo de teritoriile lor naționale și trebuie să retragă toate armele nucleare desfășurate în străinătate”.

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!