Valeriu Gheorghiță, anunț oficial despre certificatul verde european. Ce decizie au luat autoritățile din România?

,
România a început demersurile pentru certificatul verde european
România a început demersurile pentru certificatul verde european[Sursa foto: unsplash]

În contexul în care Uniunea Europeană își dorește să grăbească lucrurile astfel încât să introducă cât mai repede certificatul verde european, Valeriu Gheorghiță a oferit noi informații în legătură cu acest subiect.

Certificatul verde european este o măsură prin care autoritățile își doresc să vină în sprijinul celor care călătoresc, deplasarea dintr-un stat în altul urmând să se facă cu mai mare ușurință în contextul pandemiei de coronavirus. Ce se va întâmpla cu acest certificat verde în România?

Ce decizie au luat autoritățile din România cu privire la certificatul verde european?

Valeriu Gheorghiță, preşedintele Comitetului naţional de vaccinare, dar și Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu au precizat că România a început demersurile pentru certificatul verde european. 

„Da. Vorbim de certificatul verde folosit la nivel european.”, a precizat Valeriu Gheorghiță, preşedintele Comitetului naţional de vaccinare, în momentul în care a fost întrebat dacă România a început demersurile pentru certificatul verde european. 

Valeriu Gheorghiță, preşedintele Comitetului naţional de vaccinare
Valeriu Gheorghiță, preşedintele Comitetului naţional de vaccinare[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: Anunț important despre pașaportul COVID. Când va fi gata și ce date va conține?

Potrivit informațiilor oficiale prezentate de Andrei Baciu, mai multe instituții ale statului sunt implicate în acest demers, mai exact Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, INSP şi STS. 

„Este un demers comun al mai multor instituţii, este un demers european şi România a început de mai mult timp...

e un proces de pregătire mai amplu, sunt chestiuni tehnice la care trebuie lucrat. Deadline-ul e luat la nivel european, sunt discuţii cu toate statele membre.”, a spus Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu, potrivit digi24.ro .

Deși au început demersurile pentru certificatul verde european și în România, președintele Klaus Iohannis este de părere că acesta ar trebui folosit doar în scopuri medicale și nu pentru a face diferența între persoanele care aleg să se vaccineze și cele care nu își doresc acest lucru. Șeful statului a precizat că oamenii trebuie să aibă drepturi egale și a dat asigurări că cetățenii vor putea călătorii oriunde cu condiția de a respecta regulile impuse de țara în care aleg să meargă.

„Trebuie să clarific. Nu am fost reticent față e ideea unui certificat, am fost reticent față de ideea unui pașaport discriminatoriu de vaccinare. Nu cred că putem să facem o discriminare pe baza vaccinării, nu putem să împărțim cetățenii europeni în două categorii: unii să meargă în concediu și alții să nu meargă. Sunt drepturi care sunt statuate și care sunt garantate pentru toată lumea. Acest certificat de vaccinare poate fi folosit pentru motive medicale. De exemplu, dacă vreți să mergeți într-o țară în concediu și aveți certificatul că v-ați vaccinat, ați făcut testul și nu sunteți pozitiv sau că ați avut boala, probabil că puteți să intrați acolo fără alte formalități și fără să trebuiască să stați în carantină, este un lucru destul de important.

Nu putem folosi astfel de certificate pentru a îngrădi, de exemplu, libertatea de mișcare. Dacă o persoană nu are un astfel de certificat nu i se poate spune că nu are voie să călătorească în Europa. Are voie, dar va trebui să respecte restricțiile care sunt în vigoare pentru persoanele din statul respectiv.

Nu existența certificatului este problematică, ci felul în care îl folosim. Să îl folosim pentru motive medicale, dar să nu facem din acest instrument, un instrument al discriminării.”, a precizat președintele României, Klaus Iohannis.

Citeste si: Raed Arafat, despre un eventual pașaport de vaccinare: "Trebuie evitată..."

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Iohannis: Guvernul pregăteşte o campanie amplă de promovare a vaccinării anti-COVID

Măcelul cinic al lui Erdoğan asupra kurzilor - și tăcerea Vestului - trebuie să ia sfârșit (Haaretz)

Iohannis: Guvernul pregăteşte o campanie amplă de promovare a vaccinării anti-COVID

Mesajul transmis de Klaus Iohannis cu doar câteva zile înainte de Paște: „Trebuie să fim realiști și să nu ne amăgim singuri!” Când va fi ridicată starea de alertă?

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies