Uniformele ar putea deveni obligatorii în școlile din România. Inițiativa nu este deloc agreată de elevi

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 13 sep 2024, 23:33

Directorii și inspectorii școlari susțin această măsură și sunt de părere că implementarea uniformelor ar aduce beneficii pe termen lung

Sursa: pexels.com

Uniformele școlare ar putea deveni obligatorii în curând, cel puțin așa arată un proiect de lege aflat pe masa senatorilor.

Această inițiativă este văzută, în teorie, ca un pas pozitiv, mai ales de către majoritatea părinților și profesorilor, care consideră că ar putea aduce ordine și egalitate în mediul școlar. De asemenea, directorii și inspectorii școlari susțin această măsură și sunt de părere că implementarea uniformelor ar aduce beneficii pe termen lung.

Citește și: Ce riscă părinții care nu vor să semneze contractul educațional. Amenzile sunt usturătoare

Uniformele ar putea deveni obligatorii în școli

Cu toate acestea, nu toată lumea este de acord. Aproximativ jumătate dintre elevi se opun introducerii uniformelor, însă părerile lor par să fie marginalizate în cadrul procesului decizional din Ministerul Educației.

Elevii și-ar dori mai multă libertate în alegerea hainelor, dar vocea lor nu are prea mare influență în luarea deciziilor, ceea ce ridică întrebări legate de cât de mult sunt implicați aceștia în hotărârile care îi privesc direct.

Uniformele pot salva anumiți copii de la „bullying”

Pe de altă parte, există și voci puternice din sistemul de învățământ care sprijină cu tărie această măsură.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru femeile din țara noastră! Indemnizația pentru creșterea copilului ar putea crește considerabil

Un exemplu în acest sens este Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național „I.L. Caragiale” din București, care susține că uniformele ar putea reduce semnificativ fenomenul de bullying bazat pe statutul socio-economic al elevilor. Aceasta a oferit un exemplu concret din experiența sa: o elevă dintr-o familie cu resurse limitate a fost umilită de colegii ei pentru că a venit la școală îmbrăcată în trening.

„Eu aș introduce uniforma de mâine.

Motivul? Sunt din ce în ce mai multe școli care se confruntă cu un bullying legat de modul în care se îmbracă elevii care au posibilități mai modeste. Este ceva ce nu voi accepta niciodată. Sunt foarte sensibilă când vine vorba despre asta. Pentru mine este o durere personală și profundă.

Sunt din ce în ce mai mulți copii care suferă teribil din cauza faptului că ei nu se pot îmbrăca la fel bine așa cum o fac alți colegi de-ai lor.

Și problema nu ar fi cum se îmbracă acești colegi, ci faptul că ei se fălesc cu asta, se dau mari, au impresia că le sunt superiori celorlalți”, a explicat directorul pentru Adevărul.

Uniformele ar putea rezolva astfel de situații, consideră Bodea, eliminând din ecuație presiunea de a arăta într-un anumit fel și contribuind la crearea unui mediu mai echitabil și sigur pentru toți elevii, indiferent de statutul financiar al familiilor lor.

„Dacă ar fi după mine, aș introduce o uniformă se secol XXI, nu cum purtam eu pe vremea când eram elevă. Iar din acest an chiar voi impune o ținută. În regulamentul nostru intern pe care îl vom adapta acum, vom detalia ce înseamnă fuste scurte. La centimetri. Apoi, vom propune o ținută standard: cămașă, bluză, tricou, pantalon sau fustă închise la culoare.

Vom stabili cu lux de amănunte ce înseamnă o ținută indecentă, necorespunzătoare. Până acum nu am avut și nu vreți să știți cum veneau elevii îmbrăcați la școală. Parcă erau în arena circului! Fetele vin cu niște bustiere cu tot abdomenul gol, de la stern până sub buric. E ca un costum de baie. Vin decoltate, cu bluze transparente, strâmte, cu colanți de faci anatomie pe corpul lor”, mai spune directorul.

 

 


Pare că Bianca Giurcă și Patrick vor să treacă la un nou nivel, întrucât și-au imaginat cum le-ar sta ca un cuplu. Tânărul este încrezător că va ajunge să aibă o relație cu frumoasa șatenă. De asemenea, această idee îi surâde și ei.