Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 5 iulie 2025! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul.
Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 5 iulie!
Calendar ortodox 5 iulie 2025
Sărbătoare 5 iulie. Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul este pomenit în fiecare an pe data de 5 iulie în calendarul ortodox.
Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul s-a născut în jurul anului 925, în Trapezunt. Acesta a făcut parte dintr-o familie nobilă, tatăl acestuia fiind de neam din Antiohia Siriei, iar mama din Colhida. La naștere, Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul a primit numele Avramie. Pe parcursul dezvoltării sale, părinții Sfântului Cuvios Atanasie Athonitul au încercat să-i îndrepte atenția asupra carierei militare, însă aceștia au trecut la cele veșnice atunci când Sfântul avea o vârstă fragedă, motiv pentru care a rămas în grija unei călugărițe.
Astfel, Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul a avut parte de o copilărie înconjurată de Dumnezeu, învățând tainele și învățăturile Domnului. Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul studia Biblia și Viața Sfinților Părinți încă de la o vârstă fragedă, impresionându-i pe cei din jur cu toate cunoștințele avute. După decesul călugăriței care l-a crescut, Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul a decis să meargă în Constantinopol pentru a-și continua studiile, acolo unde a avut parte de cei mai buni dascăli.
Citește și: Când este sărbătorit ocrotitorul persoanelor bolnave, Sfântul Pantelimon! Calendar ortodox iulie 2025
Generalul Zefinezer l-a ales pe Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul pentru o misiune specială, în timpul căreia l-a cunoscut pe Mihail Malein, starețul Mănăstirii Chimenului, având astfel primul contact cu viața monahală din Sfântul Munte. Cuviosul Mihail Malein a văzut ceva special în tânăr, astfel l-a tuns în monahism, dându-i numele de Atanasie.
Pe parcursul vieții sale, Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul mânca o dată la trei zile și dormea pe o rogojină. Starețul Mănăstirii Chimenului își dorea ca Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul să devină succesorul său, astfel i-a dat binecuvântarea de a duce o viață pustnicească, acolo unde a trăit în liniște. Pentru a nu fi recunoscut, Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul și-a schimbat numele în Varnava. În anul 1001, Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul a trecut la cele veșnice, după ce zidurile Bisericii Lavră s-au prăbușit asupra sa în timpul lucrărilor de lărgire a acesteia, potrivit pravila.ro.
Sărbătoare 5 iulie
Acatistul rostit către Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul, sărbătorit pe 5 iulie în calendarul creștin
Având numirea nemuririi cât ai fost cu viață, după ce te-ai mutat de la cele vremelnice, te-ai arătat părtaș nemuririi celei adevărate, Părinte Atanasie. Stând deci acum înaintea lui Hristos, adu-ți aminte de noi cei ce te pomenim pe tine.
Din copilăreasca pruncie făcându-te cinstitor de Dumnezeu, cuvioase, lipsa părinților tăi nicidecum nu te-a împiedicat în dobândirea virtuții, căci toată pofta și dorirea cu totul ai întors-o către Însuși Cel Ce te-a zidit.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Fiind cuprins de dorirea ta și legat cu dragostea către tine, îndrăznind, cânt ție laudă cu buze întinate. Pentru aceea, părinte, fii mie îndurător și dă-mi putere să-ți aduc laudă după vrednicie.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Prunc tânăr ai născut mai presus de cuvânt pe Cel vechi de zile, Care arată pe pământ cărări noi de bunătate; de a Cărui dragoste rănindu-se mărită sluga ta, Sfântul Atanasie, ți-a zidit ție această casă, Fecioară.