Unde se pun semnele de începător auto și cât timp trebuie să le lași acolo

,

Șoferii care și-au luat recent carnetul de conducere sunt obligați să folosească semnele de începător, pentru siguranță în trafic.


In articol:

Pozitionarea corecta a  semnelor de incepator auto  pe parbrizul masinii este o sarcina esentiala pentru orice sofer incepator.

Ele au rolul de a asigura bunul demers al circulatiei rutiere, atat pentru solerul incepator, cat si pentru ceilalti participanti la trafic. Iata unde se plaseaza bulinele galbene si cat timp trebuie folosite.  

Ce prevede legea în legătura cu semnele de începători

„ (1)Conducatorul de autovehicul sau de tramvai cu o vechime mai mica de un an de la data obtinerii permisului de conducere are obligatia de a aplica semnul distinctiv sub forma unui disc de culoare galbena, cu diametrul de 100 mm, care are in centru semnul exclamarii, de culoare neagra, cu lungimea de 60 mm si diametrul punctului de 10 mm, dupa cum urmeaza:

a) la motocicleta, in partea din spate langa numarul de inmatriculare;

b) la autovehicul, pe parbriz in partea din dreapta jos si pe luneta, in partea stanga jos;

c) la autovehiculul care nu este prevazut cu luneta, pe parbriz in partea din dreapta jos si pe caroserie in partea din spate stanga sus;

d) la tramvai, pe parbriz in partea din dreapta jos si pe luneta ultimului vagon in partea din spate stanga sus;

e) la autovehiculul care tracteaza o remorca, pe parbrizul autovehiculului in partea din dreapta jos si

pe caroseria remorcii in partea din spate stanga sus.

(2) Conducatorului de vehicul prevazut la alin. (1) ii este interzis:

a) sa conduca autovehicule care transporta marfuri sau produse periculoase;

b) sa conduca vehicule destinate testarii sau cele pentru probe;

c) sa conduca vehicule destinate transportului public de persoane, inclusiv in regim de taxi“.

Soferii incepatori sunt obligati sa conduca, in primul an, cu o viteza mai mica de 20 de km/h fata de limita prevazuta pe portiunea respectiva de drum, exceptie fac localitatile.

Limitele maxime de viteza stabilite pentru circularea in afara localitatilor cu un autoturism sunt: pe autostrazi 110 km/h, pe drumurile expres sau pe cele nationale europene 80 km/h, pe celelalte categorii de drumuri: 70 km/h.

Citeste si: Vești proaste pentru șoferi! Ce trebuie să știe proprietarii de mașini vechi? Nouă regulă pentru RCA

Cum se amplasează corect semnele de începător auto

Deși legislația rutieră trebuie stăpânită foarte bine pentru a putea obține carnetul de conducere, foarte mulți începători nu știu unde se pun semnele de începător, fie din neglijență, fie pentru că li se pare un aspect nesemnificativ.

Dar acesta este un aspect foarte important, care te poate ajuta să eviți anumite probleme, printre care și amenzile prevăzute în codul rutier. Legislația spune foarte clar că trebuie folosite două buline galbene cu semnul exclamării în mijloc, amplasate atât pe parbriz, cât și pe lunetă.

În cazul parbrizului, semnul trebuie pus în colțul din dreapta jos. Pentru lunetă, poziția corectă este colțul din stânga jos. Aceste poziții oferă cea mai bună vizibilitate pentru participanții la trafic și te vor ajuta cu siguranță să înveți să conduci prudent și mai ales corect.

Cât timp trebuie folosite semnele de începător

În ceea ce privește durata de timp obligatorie impusă de lege, există restricții doar în ceea ce privește timpul minim de folosire pentru semne de începător auto  este de minim un an de zile, conform wall-street.ro.

Însă codul rutier nu obligă pe nimeni să renunțe la ele fix în prima zi după depășirea acestei perioade. Astfel, dacă în primul an de condus simți că nu ai acumulat îndeajuns de multă experiență, sau dacă nu ai apucat să conduci foarte mult în toată această perioadă, nimeni nu îți interzice să le folosești în continuare până când te vei simți sigur pe tine.

Acest aspect este deseori ignorat, ceea ce nu e tocmai cea mai inspirată alegere. E important să ții cont de asta atât pentru siguranța ta, cât și pentru a celorlalți participanți la trafic.

Citeste si: Metoda inedită prin care un bărbat a încercat să copieze la examenul pentru permisul auto. Incredibil ce au descoperit polițiștii în masca de protecție pe care o purta

Ce amenzi prevede legea și care sunt avantajele semnelor de începător

Soferii incepatori risca o amenda cuprinsa intre 290 lei si 435 lei, daca nu amplaseaza corect semnele de incepatori.

Cu toate că obținerea permisului de conducere este un motiv de bucurie, proaspeții șoferi nu au încă dezvoltate reflexele celor mai experimentați. Legislația prevede folosirea obligatorie a unui semn distinctiv pentru începători în anumite condiții pe care le vom afla în cele ce urmează.

Iată doar câteva din avantajele folosirii de semne pentru începători:

 

  • ceilalți participanți la trafic vor avea grijă să nu pună presiune pe tine
  • în situații complexe de circulație, șoferii îți pot acorda prioritate chiar dacă nu sunt obligați să facă asta
  • te vei putea simți mai în siguranță
  • vei respecta legea și totodată vei fi un exemplu pentru alți șoferi începători

Citeste si: Cand incepe Programul Rabla 2021? Iata ce schimbari vor fi fata de anul trecut!  

 

Semnele există pentru a-ți veni în ajutor și pentru a spori siguranța participanților la trafic. Așa că, păstrează bulinele galbene pe mașină până când te vei simți cu adevărat pregătit pentru a înfrunta traficul de zi cu zi.

Citeste si: Crește prețul la benzină! Cât vor scoate românii din buzunare pentru a-și alimenta automobilul

 

Citește-ne pe
Citește și:

Vești proaste pentru șoferi! Ce trebuie să știe proprietarii de mașini vechi? Nouă regulă pentru RCA

Acuzaţii grave din PNL pentru Nelu Tătaru: Persoană care NU are calitate de membru, pusă preşedinte de filială

Horoscop Cristina Demetrescu. Cum este afectată fiecare zodie în parte de Mercur Retrograd în această perioadă. Eclipsa de soare vine cu probleme mari

Cum arata bolidul de lux pe care Jador a cheltuit o avere: "Manca-o-ar tata de frumoasa!" Cat au costat adidasii cu care a participat la Survivor Romania 2021

Cand incepe Programul Rabla 2021? Iata ce schimbari vor fi fata de anul trecut!

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies