Ce este și cum se manifestă variola maimuței, boala pentru care nu s-a descoperit încă leac. Simptomele care îți arată că ai contractat virusul

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 20 feb 2023, 01:55

Ce este variola maimuței. Simptome, tratament și manifestare variola maimuței

Sursa: PixaBay

Care sunt simptomele care îți arată că ai contractat variola maimuței, boala infecțioasă pentru care nu s-a descoperit încă leac. Ce este variola maimuței și cum se manifestă boala care se răspândește în Europa.

Variola maimuței este

o boală infecțioasă care se răspândește în tot mai multe țări din Europa.

Care sunt simptomele variolei maimuței  care îți arată că ai contractat această boala infecțioasă și cum se manifestă boala pentru care nu există incă un tratament.

Citeste si: Cinci lucruri pe care trebuie să le știi despre hepatita misterioasă la copii

Ce este variola maimuței, boala care se răspândește în Europa 

Variola maimuței, boala care se răspândește în tot mai multe țări din Europa, este o boală rară care este cauzată de virusul care poartă exact același nume, „variola maimuței„. 

Virusul variola maimuței face parte din clasa virusurilor Orthopoxvirus din familia Poxviridae. Clasa virusurilor Orthopoxvirus cuprinde, pe lângă variola maimuței și virusul variolei (care cauzează boala cu același nume), virusl vaccinia(folosit în vaccinul împotriva variolei) și cowpox virus (variola vacii).

Ca toate virusurile din familia sa, și variola maimuței este un virus zoonotic, ceea ce înseamnă că se transmite de la animale la oameni. 

Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA, variola maimuței a fost descoperită pentru prima dată în anul 1958, când două focare de o boală asemănătoare variolei au apărut în colonii de maimuțe folosite ca centre de cercetare, de unde și numele „variola maimuței„.

Primul caz de variola maimuței la om a fost înregistrat în 1970 în Republica Democrată Congo (RDC) într-o perioadă în care se depuneau eforturi intense pentru eliminarea variolei.

De atunci, cazuri de variola maimuței la oameni au fost raportate și în alte țări din Africa Centrală și de Vest: Camerun, Republica Centrafricană, Cote d'Ivoire, Republica Democrată Congo, Gabon, Liberia, Nigeria, Republica Congo și Sierra Leone.

Majoritatea infecțiilor au fost raportate în  Republica Democrată Congo.

Citeste si: Ce este și cum se manifestă sarcina asimptomatică. O tânără a născut singură, sub duș, deși nu a știut că este însărcinată

Focare de varioala au apărut în Africa încă din 2020

În țările din Africa au început să apară focare de variola maimuței încă din anul 2020, când toată atenția internațională era concentrată asupra pandemiei provocate de COVID-19. 

Directorul interimar al Centrului african pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (Africa CDC) a declarat că, începând din anul 2020, au fost observate şi izolate focare de variola maimuţei în Republica Democratică Congo, Nigeria, Camerun şi Republica Centrafricană.

Citește și: Scene dureroase în casa lui Aurel Pădureanu! Cum și-a găsit artistul fiul?: „Am rămas blocat”

"În timpul pandemiei am avut mai multe focare de variola maimuţei pe continent. Ne aşteptăm, de asemenea, să apară şi alte focare şi le vom gestiona în modul obişnuit", a precizat Ahmed Ogwell Ouma în cadrul unui briefing săptămânal. "Suntem însă îngrijoraţi de multiplele ţări din afară, în special din Europa, care înregistrează aceste focare de variola maimuţei. Ar fi foarte utile să fie împărtăşite cunoştinţele cu privire la sursa acestor focare", a declarat directorul interimar al Africa CDC, citat de agerpres.ro. 

Citeste si: Ce este sindromul inflamator multisistemic post- Covid. Simptome și complicații la copii

Simptomele care îți arată că ai contractat variola maimuței 

Care sunt simptomele care îți arată că ai fost infectat cu variola maimuței ,această boala infecțioasă care se răspândește și în Europa.

La om, simptomele de variola maimuței sunt similare, dar mai blânde decât simptomele de variolă. Variola maimuței debutează cu febră, dureri de cap, dureri musculare și epuizare.

Principala diferență între simptomele de variolă și variola maimuței este că variola maimuței face ca ganglionii limfatici să se umfle (limfadenopatie), în timp ce variola nu.

Perioada de incubație (de la contractarea virusului și până la apariția primelor simptome) pentru variola maimuței este de obicei de 7-14 zile, dar poate varia de la 5-21 de zile, potrivit datelor furnizate de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. 

Cum se manifestă varioala maimuței, cauzată de virusul cu același nume 

Simptomele variolei maimuței sunt însoțite și de erupții cutanate care trec prin următoarele faze până să ajungă la vindecare. 

Fazele erupției cutanate în cazul variolei maimuței 

Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC)  fazele erupției cutanate în cazul variolei maimuței, până când boala ajunge la vindecare sunt următoarele: 

  • Macule
  • Papule
  • Vezicule
  • Pustule
  • Cruste

Boala variola maimuței durează de obicei 2-4 săptămâni. 

Variola maimuței se manifesta printr-o erupție larg răspândită pe față și pe corp, inclusiv în interiorul gurii și pe palme și tălpi.

Pustulele vor fi dureroase, sidefate și pline de lichid, de cele mai multe ori înconjurate de cercuri roșii. În cele din urmă, acestea se usucă și trec într-o perioadă de două până la patru săptămâni.

Cum se transmite variola maimuței 

Ca toate virusurile din familia sa, și variola maimuței este un virus zoonotic, ceea ce înseamnă că se transmite de la animale la oameni. 

Transmiterea de la animal la om poate să apară prin contact direct cu sângele, fluidele corporale, leziunile cutanate sau mucoase ale animalelor infectate. În Africa, dovezi ale infecției cu virusul variolei maimuței au fost găsite la multe animale, inclusiv veverițe, șobolani şi diferite specii de maimuță.

Care este tratamentul în cazul variolei maimuței

Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, în prezent nu există un tratament dovedit și sigur pentru infecția cu virusul variolei maimuței.

În scopul controlării unui focar, se pot utiliza vaccinul împotriva variolei, antivirale și imunoglobulinei vaccinale (VIG). 

Cazuri noi de variola maimuței sunt raportate în lume

Cazuri de variola maimuței au fost raportate până acum în Marea Britanie, Spania, Portugalia, Australia, Franța, Italia și Belgia, dar și în Australia Canada și SUA. 

Care este rata mortalității în cazul variolei maimuței 

În ceea ce privește rata mortalității în cazul variolei maimuței, Michael Head, cercetător principal în sănătate globală la Universitatea din Southampton din Marea Britanie a declarat: „Variola maimuței poate fi o infecție gravă, ratele mortalității cauzate de acest tip de virus fiind de aproximativ 1% în focare detectate anterior. Focarele apar adesea în medii cu venituri mai mici, cu acces limitat la asistență medicală”.

O nouă bacterie a fost descoperită în Wuhan, China. Despre ce este vorba și cât este de periculoasă

Acesta este de părere că nu vom avea aceleași niveluri de transmitere în cazul variolei maimuței așa cum s-a întâmplat în cazul coronavirusului.