Ce este sindromul inflamator multisistemic post- Covid. Simptome și complicații la copii

,
sindrom-inflamator-multisistemic-post-covid-la-copii.

sindrom-inflamator-multisistemic-post-covid-la-copii

[Sursa foto: PixaBay]

Medicii avertizează că numărul cazurilor de copii care dezvoltă sindromul inflamator multisistemic în urma infectării cu virusul Covid este în plină ascensiune, iar părinții trebuie să fie foarte atenți la aceste simptome care pot apărea chiar si după câteva săptămâni de la intrarea in contact cu virusul.


In articol:

Ce este sindromul inflamator multisistemic post- Covid la copii

”Sindromul inflamator multisistemic post- covid este un răspuns inflamator exagerat al organismului care apare după infecţia cu virusul SARS-CoV-2. Este un sindrom caracteristic copiilor„, a declarat Alexis Cochino, imunolog, medic primar pediatru la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi a Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din Capitală. 

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite ale Americii, sindromul inflamator multistemic  este o afecțiune care poate afecta diferite părți ale corpului, inclusiv inima, plămânii, rinichii, creierul, pielea, ochii sau organele gastro-intestinale ale copiilor care au avut Covid.

Citeste si: S-au înregistrat peste 20.000 de cazuri de COVID-19 într-o zi în China. Pandemia o ia razna din nou

Până în prezent nu se cunosc foarte multe informații referitoare la cauzele pentru care unii copii dezvoltă sindromul inflamator multisistemic post- Covid, medicii declarând ca acest sindrom a afectat până acum și copii fără un istoric medical cunoscut, dar și copii care aveau probleme de sănătate existente în momentul infectării cu virusul Sars Cov 2.

"Unii dintre ei erau sănătoși înainte de a contracta coronavirusul. Unii dintre ei au trebuit să fie intubați... Este posibil ca pacientul să moară sau să fie internat în secția de terapie intensivă, chiar dacă ar avea un dosar medical sănătos", a declarat profesorul Lau Yu-lung, profesor președinte al Departamentului de Pediatrie și Medicină a Adolescenților de la Universitatea din Hong Kong, potrivit South China Morning Post. 

Citeste si: Cum îți dai seama că te-ai infectat cu tulpina Omicron. Două simptome noi care anunță prezența virusului în corp

Acesta îndeamnă din nou părinții să-și vaccineze copiii pentru a-i proteja de boli grave și de moarte și a făcut apel la tinerii imunocompromiși să obțină o

a patra doză de vaccin anti-Covid-19 pentru o mai bună protecție.

Simptome ale sindromului inflamator multisistemic post-Covid la copii

Medicii din întreaga lumea trag un semnal de alarmă referitor la înmulțirea cazurilor de copii care au început să dezvolte sindromul inflamator multisistemic post- Covid chiar și la patru săptămâni de la trecerea prin boala și atrag atenția părinților să anunțe de îndată medicul dacă apar unul sau mai multe astfel de  simptome la copii.

Citeste si: Creşte numărul cazurilor de gripă în rândul adulților și al copiilor

Dr. Raluca Alexandru, de la Spitalul de copii ”Grigore Alexandrescu” din Capitală, trage însă un semnal de alarmă legat de modul în care boala COVID-19 se poate manifesta la distanţă de 2, 3 sau chiar 4 săptămâni din clipa în care copilul a avut testul pozitiv.

Medicul spune că specialiştii din spital au tratat zeci de copii cu sindrom inflamator multisistemic, copii care au ajuns în urgenţă la spital la câteva săptămâni după ce au avut infecţia COVID-19.

Expertul a explicat pentru  News.ro  că au fost şi destule situaţii în care copiii au ajuns la spital cu acest sindrom după ce au avut forme asimptomatice de COVID-19, deci nu au ştiut că au avut boala.„Încă nu ştim care sunt efectele pe termen lung ale acestei infecţii. Însă începem să vedem destul de des cazurile de sindrom inflamator multisistemic post – infecţie cu virusul Sars- Cov -2. 

Simptomele sindromului inflamator multisistemic post-Covid:

-febră prezentă în 100% dintre cazuri,

-dureri abdominale,

-diaree, vărsături,

-erupție cutanată,

-conjunctivită

- durere în gat.

Practic orice febră aparută în cazul unui copil la scurt timp după trecerea prin infecția cu SARS-CoV-2 trebuie să ridice un grad de suspiciune și trebuie evaluat corect și complet de către medic. Afectarea cea mai de temut în cadrul sindromului inflamator multisistemic post-Covid este cea cardiacă, care presupune, după rezolvarea situației acute, monitorizare la distanță prin ecocardiografii repetate. 

Ce trebuie să facă părinții în cazul în care copilul manifestă simptome ale sindromului inflamator multisistemic post- Covid 

„Ca în cazul oricăror infecţii virale, părinţii trebuie să fie atenţi la starea generală a copilului, e semnal de alarmă dacă este una proastă, să fie atenţi la temperatură, la semnele de viroză respiratorie şi digestivă. Să se adreseze în primă instanţă medicului de familie, să-l anunţe dacă a fost testat pozitiv la COVID”,  a mai declarat  medicul Raluca Alexandru.  

În general copiii peste 10 ani au risc mai mare să prezinte simptomatologie sugestivă si tot aceasta grupă de vârstă are risc mai mare să dezvolte sindrom inflamator multisistemic post-Covid.

 

Citește-ne pe

Citește și:

Mărturiile şoferiţei care a omorât patru muncitori la Iaşi. Femeia spune că n-a fost acolo, ci se uita la desene animate

Ce program au magazinele pe 15 august 2022

Două mașini s-au făcut praf pe un bulevard din Iași: șapte victime / VIDEO

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Informații de ultim moment pentru tătici! Acestea sunt noile reguli pentru concediul paternal și indemnizații

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies