S-au impus NOI RESTRICȚII! Anunt de ultima ora despre noul acord de guvernare!

,
coalitia de guvernare
Coalitia de guvernare a intocmit un nou acord, marti seara[Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu]

Marți seară alianța de guvernare a ajuns la un acord cu privire la un nou acord, semnat de liderii PNL, USR-PLUS și UDMR.

Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au semnat un nou acord de guvernare.  Documentul prevede, printre altele, reforma pensiilor speciale pe principiul contributivității până la finalul anului, dar și și Adoptarea legilor pe justitie până la final de an.

Ce restricții a impus noul acord de guvernare

Conform noului act de guvernare, semnat marți de liderii PNL, USR-PLUS și UDMR,  premierul Florin Cîțu nu mai poate propune demiterea unui ministru decât după informarea  formațiunii care l-a propus pe ministru, "pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție".

Premierul va fi nevoie să acorde un interval de timp rezonabil pentru asigurarea tranziției între miniștrii. 

Astfel, liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au ajuns, marți seara, la o înțelegere cu privire la continuarea guvernării.

Au fost, de asemenea, impuse restricții în cazul în care premierul vrea să demită alți miniștri. USR-PLUS a renunțat la condiția schimbării premierului Florin Cîțu pentru a continua coaliția. 

Executivul va avea ca punct prioritar vaccinarea împotriva COVID-19. Ședințele de coaliție vor avea loc în fiecare luni, iar fiecare partid din coaliție va asigura secretariatul prin rotație, timp de o lună.

Citeste si: Anunțul momentului! Premierul Forin Cîțu nu ia în calcul demisia dacă USR-PLUS își retrage sprijinul: ”Guvernarea continuă. Avem de guvernat într-o situaţie dificilă”

Ce conține noul acord de guvernare

Iată întregul document semnat marți seara de liderii coaliției de guvernare, potrivit stirilekanald.ro. 

Act adițional la Acordul de Guvernare din 21 decembrie 2020

Încheiat astăzi, 20 aprilie 2021, la București

Coaliția funcționează pe principiul solidarității și colegialității. Responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliției și a premierului.

Deciziile politice majore se iau colegial cu acordul formațiunilor din coaliție.

În aplicarea principiilor de mai sus, Coaliția, prim-ministrul și membrii guvernului își asumă să nu adopte poziții publice prin care să submineze activitatea și agenda guvernamentală și a membrilor guvernului. Comunicarea publică se va face în spirit
de susținere reciprocă și solidaritate.

Dat fiind că prim-ministrul a fost învestit cu încrederea membrilor acestei coaliții, prerogativa constituțională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Președinte se exercită după informarea prealabilă a
formațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție.

Premierul va acorda un interval de timp rezonabil pentru asigurarea tranziției între titularii portofoliului ministerial. Performanța ministerială este evaluată periodic având ca reper programul de guvernare votat de Parlament și deciziile de parcurs, ulterioare, ale Coaliției de guvernare, iar performanța guvernului va fi evaluată periodic în cadrul Coaliției de guvernare.

Citeste si: Anunțul momentului! Restricțiile ar urma să fie ridicate. Care sunt condițiile?

Agenda coaliției și agenda guvernului

Pentru a asigura implementarea consecventă a programului de guvernare, se vor
aplica următoarele reguli de funcționare ale coaliției și guvernului:

- ședințele de coaliție se vor desfășura în fiecare luni, o dată la Camera Deputaților, o dată la Senat.

- fiecare partid din coaliție va asigura secretariatul prin rotație, timp de o lună. Secretarii desemnați vor ține minuta deciziilor adoptate și vor urmări implementarea deciziilor.

- temele de pe agendă se vor anunța în prealabil la secretar și vor fi agreate de către lideri la începutul ședinței de coaliție.

- ședințele de coaliție vor lua în dezbatere agenda politică guvernamentală și agenda politică parlamentară. Pot fi invitați în funcție de subiecte reprezentanți ai grupurilor parlamentare și miniștri. La ședința coaliției participă și reprezentantul grupului parlamentar al minorităților naționale.

- agenda guvernului și procesul de prioritizare al actelor normative vor fi decise de prim-ministru împreună cu vicepremierii, în ședință săptămânală ulterioară ședinței pregătitoare de guvern organizată de SGG. Agenda ședinței de guvern va fi agreată la acest nivel și ulterior transmisă ministerelor și în spațiul public.

Agenda parlamentară

- Coaliția de guvernare funcționează în baza programului de guvernare și a unor decizii colegiale luate în formatele mai sus menționate. Agenda parlamentară și deciziile de vot în Parlament urmează prioritățile din programul de guvernare.

- În lipsa consensului în Coaliție pe anumite proiecte legislative sau pe alte teme decât cele cuprinse în programul de guvernare, grupurile parlamentare ale partidelor componente pot acționa în afara Coaliției, cu anunțarea prealabilă a partenerilor, și după refuzul lor de a susține respectivele inițiative.

Priorități asumate la nivelul Coaliției

- Vaccinarea împotriva COVID-19 rămâne o prioritate a Guvernului și a Coaliției.
- Guvernul va publica saptamanal datele cu privire la vaccinare, numărul de doze administrate, dispoziția pe centre, procentele de persoane din categoriile prevăzute în actul normativ adoptat de Guvern.
- Transparența este o regulă nu o excepție. Toți miniștrii Coaliției trebuie să ia măsuri pentru creșterea accesului la date publice, transparentizarea execuției bugetare, contracte și achiziții publice acolo unde exista.
- Reformele în domeniul sănătății vor continua: transparența și eficiența investițiilor în infrastructura spitaliceasca, reforma managementului spitalelor.
- Reforma pensiilor speciale pe principiul contributivității până la finalul anului.
- Adoptarea legilor pe justitie până la final de an, cu respectarea principiilor din instrumentele internaționale ratificate de România, precum și cu recomandările formulate în cadrul mecanismelor europene- MCV, GRECO și Comisia de la Veneția

Citeste si: Când se deschid restaurantele și când scăpăm de masca de protecție? Anunțul făcut de Florin Cîțu

- Operaționalizarea Comisiei de Cod electoral, în baza unui mandat agreat în Coaliție.
- Calendar asumat pentru adoptarea poziției politice și implementarea acesteia la nivelul deconcentratelor.
- Coaliția creează un grup de lucru permanent pentru eficientizarea funcționării statului.

Citeste si: Programul supermarketurilor și hipermarketurilor de Florii. Cum funcționează și ce orar au acestea

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Când se deschid restaurantele și când scăpăm de masca de protecție? Anunțul făcut de Florin Cîțu

Măcelul cinic al lui Erdoğan asupra kurzilor - și tăcerea Vestului - trebuie să ia sfârșit (Haaretz)

Când se deschid restaurantele și când scăpăm de masca de protecție? Anunțul făcut de Florin Cîțu

Când vor fi deschise primele centre de vaccinare de tip drive-thru și cum vor funcționa? Valeriu Gheorghiţă a dat toate detaliile

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies