Românii vor primi ajutor de la stat pentru facturile uriașe la electricitate și la gaze. Ce condiții trebuie să îndeplinească. Florin Cîțu a făcut marele anunț

,
Florin Cîțu
Florin Cîțu a făcut anunțul despre plata facturilor la gaze și electricitate.[Sursa foto: Facebook Florin Cîțu ]

Vești bune pentru românii care nu își pot plăti facturile la gaze și electricitate. Vor fi ajutați de stat să le achite. Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească.


In articol:

Bugetul românilor este afectat de scumpirile facturilor pentru gaze și electricitate. Astfel, Guvernul a desfășurat o ședință în care s-a vorbit despre creșterea explozivă a prețurilor.

Florin Cîțu
Românii, ajutați cu plata facturilor de gaze și electricitate.[Sursa foto: Facebook Florin Cîțu ]

Citeste si: De ce s-au scumpit gazele în România?! Cum profită statul român de pe urma creșterii prețurilor

Românii, ajutați cu plata facturilor de gaze și electricitate

Florin Cîțu a declarat că, în cursul ședinței de Guvern desfășurată miercuri, 15 septembrie, a fost discutată problema scumpirii gazelor și electricității, cât și o posibilă ordonanță care ar viza compensarea prețurilor la utilitățile menționate.

Premierul spune că există două categorii care nu vor factura întreagă la energie și gaz. Acesta a precizat că persoanele fizice și Întreprinderile Mici și Mijlocii sunt exceptate de la plata facturilor integrale la energie și gaz. 

„În ceea ce privește plafonarea prețurilor la gaze, sunt mai multe variante la care ne gândim. Este o discuție, avem deja soluție pentru compensare, vrem să ne asigurăm că și clienții non casnici, în special IMM-urile, nu vor plăti toată factura la iarnă. 

Este important să nu afectăm prea mult piața, trebuie să recunoaștem că există o situație specială care necesită soluții speciale”, a declarat, miercuri, premierul Florin Cîțu.

Citeste si: Românii tot mai afectați de valul de scumpiri. Previziunile specialiștilor în economie sunt sumbre

Mai mult, premierul Florin Cîțu a declarat că în prezent există discuții privind plafonarea prețului la gaz și că urmează o decizie pentru varianta care se va lua săptămâna viitoare.

„Tot în şedinţa de Guvern de astăzi, am avut discuţii despre plafonarea preţului la gaze.

Am introdus această temă în dezbatere în Guvern. Domnul ministru, împreună cu Consiliul Concurenţei, vor discuta şi cu Comisia Europeană.

Sunt mai multe variante la care ne gândim, dar am vrut să avem şi această variantă. Căutăm cele mai bune soluţii pentru această perioadă, în care preţurile la energie şi gaz au crescut pentru consumatori casnici şi cei non-casnici, în special până în 31 martie”, a precizat Cîţu.

Totodată, premierul a mai mărturisit că în ședința de Guvern i-a împuternicit pe miniștrii Muncii, Economiei și Finanțelor să se ocupe de formula finală a proiectului de lege privind compensarea prețurilor la energie.

„Este vorba despre compensarea preţurilor la energie şi gaz. Am avut o discuţie foarte bună în şedinţa de Guvern de astăzi. Am mandatat Ministerul Muncii, Ministerul Energiei şi Ministerul Finanţelor să vină cu o formă finală. Aş vrea să fie completată forma şi schema cu soluţii pentru compensarea clienţilor non-casnici.

Până acum, am vorbit de clienţii casnici. Aş vrea să vorbim şi de clienţii non-casnici, în special IMM-uri. Ministerul Muncii trebuie implicat, pentru că e vorba de compensarea consumatorului casnic şi ne gândim cum să facem acest lucru cât mai simplu”, a arătat premierul, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Cine va fi ajutat de stat pentru plata facturilor

Ministrului Energiei, Virgil Popescu, a declarat că statul român va ajuta 13 milioane de români, care au un consum lunar între 30 de kWh şi 200 de kWh, în perioada noiembrie-martie. Acesta a explicat modul în care o parte dintre cetățeni vor fi ajutați, astfel că va fi compensată diferenţa dintre cel mai mic preţ din piaţă, 64 de bani pe kWh şi cel mediu, de 82 de bani pe kWh.

Citeste si: Se dau bani de la stat pentru încălzirea locuințelor. Ce venit trebuie să ai ca să beneficiezi de sprijin

“Am prezentat astăzi în Guvern în primă lectură proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru compensarea facturilor românilor la electricitate şi gaze. Această diferenţă de 18 bani pe kWh va fi subvenţionată în totalitate din bugetul statului. De această măsură vor beneficia aproape 13 milioane de români.

Peste 200 de KW nu mai considerăm că este un consum mediu, ci oameni cu un venit peste medie și nu are rost să subvenționăm. Avem 5.172.193 de gospodării, dacă le înmulțim cu 2,5 persoane/gospodărie avem 13 milioane de români care vor beneficia de acest ajutor pentru energia electrică. Nu vor beneficia consumatorii vulnerabili pentru că lor li se va aplica legea consumatorului vulnerabil.

Cum va funcționa întregul mecanism? La sfârșitul fiecărei luni, furnizorii vor emite factura, vor trece acest discount diferențiat, vor întocmi niște boderouri pe care le vor prezenta la ANAF, în declarațiile de taxe și impozite, și se vor scădea de la taxe și impozite. Nu vrem ca românii să fie puși pe drum să demonstreze că au un consum mediu.”, a declarat Virgil Popescu.

 

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

Bilanț coronavirus 8 decembrie 2021: Scade numărul cazurilor noi și al deceselor! Câte s-au înregistrat în ultimele 24 de ore

ANAT s-a DEZLĂNȚUIT la adresa lui Ciucă și Arafat, după restricțiile anunțate ieri: Au luat niște decizii ABERANTE

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita supernă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Dr. Adrian Marinescu, despre Omicron după sărbători în România: „Trebuie să fim mai echilibraţi”

Când începe, de fapt, vacanța de iarnă a elevilor? Structura anului școlar a fost modificată

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies