Statul român are de câștigat cel mai mult de pe urma creșterii prețurilor energiei electrice și al gazelor naturale. Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, explică de ce majorarea a produs avantaje statului român.
De ce s-au scumpit gazele în România?! Cum profită statul român de pe urma creșterii prețurilor
„Creşterea preţurilor la gaze şi energie electrică a creat cele mai mari avantaje statului: conectarea redevenţelor pentru gaze la preţurile de la Viena a determinat o creştere a veniturilor din redevenţe cu 500%.
Citeste si: Anunț uriaș pentru toți românii! Guvernul le va plati facturile la energie si gaze! De cand se intampla
„Unii zic că Gazprom este vinovat de preţurile mari din România, chiar dacă contractul de import gaze încheiat cu aceştia, în luna aprilie 2021, conform raportului privind piaţa de gaze al ANRE, arată că preţul de achiziţie
Autoritățile mușamalizează adevărul
Dumitru Chisăliţă spune că Asociația Energia Inteligentă a analizat prețul mediu pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), din care se observă că prețurile gazelor naturale nu au atins mediile din 2019. Totuși, prețurile s-au majorat cu până la 150% per consumator.
„Autorităţile vorbesc de nişte «vinovaţi inventaţi», ascunzând în fapt că principalul câştigător al scumpirilor este Statul Român, căruia îi convine postura de a încasa foarte mulţi bani de pe urma consumatorilor”, a declarat Dumitru Chisăliță.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
În plus, Dumitru Chisăliță a mai explicat că toate cheltuielile unui producător apar în factura consumatorului final. Mai exact, dacă prețul gazului se majorează la Bursa de la Viena, producătorii români plătesc taxe în funcție de acest preț, urmând ca această plată să fie adăugată automat în facturile consumatorului final. Așadar, facturile mai mari nu înseamnă doar taxe mai mari, ci și mai mult TVA câștigat.
„Din toată povestea asta are de câştigat doar statul. Dacă facturile s-au dublat, s-a dublat şi valoarea încasată de stat din TVA, au crescut şi redevenţele. Şi nu v-am mai spus de dividendele pe care le încasează statul”, au fost vorbele lui Dumitru Chisăliţă.
De ce s-au scumpit gazele în România?
În aprilie 2018, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, declara că legarea plății taxelor de un preț de referință legat de bursa de gaze de la Viena este, de fapt, o eroare.
„Preţul de referinţă trebuia actualizat şi iniţierea acestui proces a avut loc în 2014. Preţul trebuia actualizat, dar trebuia actualizat într-un fel în care să facă sens şi din punct de vedere juridic şi din punct de vedere economic şi, mai ales, din punct de vedere al funcţionării pieţei. În momentul în care legi plata redevenţelor de un preţ de referinţă de la Baumgarten (bursa de gaze din Austria, n.r.), faci o greşeală. De ce Baumgarten, şi nu alte platforme de tranzacţionare? N-avem interconectare cu Baumgarten, nu putem să vindem la Baumgarten”, afirma Răzvan Nicolescu.