Raed Arafat, primele declarații despre ancheta DNA în care este vizat: „Cum era mai bine, să spună că poate să moară lumea și să nu facă nimic?”

Autor: Elena Padure
Actualizat: 25 iul 2022, 04:50
Raed Arafat este implicat intr-un nou dosar DNA

Secretarul de stat Raed Arafat este vizat într-un dosar DNA, pe fondul unor nereguli la achizițiile făcute de Ministerul Sănătății în 2020.

Curtea de Conturi a sesizat DNA cu privire la unele posibile nereguli în achizițiile făcute anul trecut de Ministerul Sănătății,în timp ce Nelu Tătaru era ministru, şi Inspectoratul General pentru Situații de Urgență se afla în subordinea Departamentului pentru Situații de Urgență. Secretarul de stat Raed Arafat este și el vizat în acest dosar.  

Raed Arafat, implicat într-un dosar DNA. Ce a declarat secretarul de stat

Raed Arafat a facut vineri declarații, pe pagina sa de Facebook, cu privire la acuzațiile care i se aduc. Sesizările la DNA au la bază un raport publicat în vara anului trecut, deși Curtea de Conturi a făcut publice demersurile de abia acum.

„Abuz în serviciu care se îndreaptă împotriva IGSU pentru că s-au produs pagubele. Vreau să intervin, fără să afectez ce face DNA, care va verifica toate aspectele.

Noi le-am contestat în instanță, deja. Este vorba despre ventilatoarele care urmau să fie achiziționate din Elveția pe fonduri europene și din Coreea de Sud, cu bani de la buget.

S-a plătit un avans, conform legii, urmând să se facă plata integral la livrare. Ambele firme au avut probleme să le livreze din cauza problemelor care au fost la fabrică. Întârziind, a fost luată decizia de a întrerupe contractul și s-a solicitat plata avansului înapoi.

Neplătind avansul, IGSU s-a îndreptat în instanța judecătorească din România împotriva celor două firme. Până să vorbim de pagubă, trebuie să așteptăm decizia instanțe”  a declarat Raed Arafat. 

Potrivit secretarului de stat, situația a fost una neobișnuită. Existența speculanților a îngreunat situația, deja dură din cauza prețurilor crescute la maxim de producători, de 3-4 ori mai mult. Astfel, a apărut un șantaj de tipul „îți place iei, nu îți place, mai sunt 10 care vor.”

„Abuzul în serviciu, dacă a fost prin faptul că cineva și-a asumat un risc ca să rezolve o problemă, să salveze vieți, înseamnă că această persoană trebuie pedepsită pentru că și-a asumat riscul și responsabilitatea. Cum era mai bine, să stea să nu facă nimic, să spună că poate să moară lumea și să nu facă nimic?

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Am avut discuții repetate cu Curtea de Conturi ca să le explicăm ce s-a întâmplat. Ce s-a întâmplat în 2020 a fost ceva extraordinar, nemaiîntâlnit, au solicitat soluții în spiritul legii. Important este să nu fie nimeni care a comis act de corupție, care a pus bani în buzunar. Asumarea responsabilității și a riscului poate să fie interpretată ca abuz în serviciu. Înainte să linșăm oamenii, să așteptăm ce zic investigatorii și, apoi, dacă se ajunge, să vedem ce zic instanțele.

Nu suntem singura țară. Vom aștepta deciziile instanțelor.”, a explicat Arafat, potrivit romaniatv.net.

Citeste si: Raed Arafat, anunțul mult așteptat de toată lumea! Ce se întâmplă cu magazinele din weekend

Curtea de Conturi a sesizat la DNA şi două posibile fapte de abuz în serviciu, iar prejudiciul este de peste 15 milioane de lei. Aceeași instituție a reclamat infracţiuni de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals la Ministerul Sănătății, iar prejudiciul depășește 2,8 milioane de lei. 

Reclamații au fost făcute și la Compania Națională Unifarm, atât la DNA, cât și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 cu un prejudiciu de mai mult de 320 de milioane de lei.

Citeste si: Raed Arafat, avertisment pentru români după ce a fost anunțată relaxarea restricțiilor: „Insist ca nimeni să nu se gândească la...”