Ministrul Sănătății: "S-ar putea ca niciodată să nu știm câte persoane au decedat de COVID în această pandemie"

Autor: Marina Ionescu

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, spune că diferențele dintre raportările privind decesele de COVID-19 au apărut cel mai probabil din cauza unor erori umane, cauzate de proceduri imperfecte.

Ioana Mihăilă a declarat că va încerca să rezolve problema listelor covid. Ministrul Sănătății spune că numărul deceselor de covid  nu va putea fi elucidat și va rămâne un mister.

Citeste si: Anunțul momentului! Prefectul Capitalei a dezvăluit de când ar putea fi aplicate noile măsuri de relaxare. Condiția este ca rata de infectare să rămână sub 1,5 la mie

Ioana Mihăilă vorbește despre bilanțul deceselor cauzate de coronavirus

Ministrul Ioana Mihăilă a spus că va încerca să afle care sunt erorile acestor liste. Recent, într-o conferință de presă a vorbit despre ceea ce se știe până în acest moment despre bilanțul deceselor cauzate de coronavirus.

”S-ar putea ca niciuna dintre ele să nu ne dea un rezultat exact. Aşa cum s-ar putea ca nicodată să nu ştim câte persoane au decedat de COVID în această pandemie.

Fie că nu au fost raportate corect, fie că nu au fost înregistrate corect, fie că nici măcar nu au fost diagnosticate”, a declarat Ioana Mihăilă.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În conferința de presă ministrul Ioana Mihăilă a a spus că sunt aproximativ 5.000 de persoane decedate în urma infectărilor cu covid. Însă. consideră că această cifră este în plus față de datele raportate până la această oră.

Citeste si: Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă. Cu ce problemă se pot confrunta copiii după pandemia de COVID-19?

Mai mult, în urma verficărilor s-au depistat raportări diferite în cele două platforme de raportare a deceselor survenite. 

 Ioana Mihăilă declara pe 6 mai că va cere tuturor celor implicați o rezoluție în aces caz, declarând:

”Am cerut săptămâna trecută un raport preliminar, care mi-a fost înmânat şi care arată că există diferenţe. Nu aş vrea să spun cifre, pentru că aceste diferenţe sunt în continuare analizate.

Aştept un raport în data de 7. Singura cauză care a fost evocată a fost o eroare de raportare în CoronaForms. La rubrica de deces, nu a fost completat. A fost completat decesul la comentarii. Aceasta este o eroare care a apărut în aproximativ 1.000 de cazuri. A fost singura eroare care a fost raportată de către această comisie.” , a spus Ioana Mihăilă, la TVR1.

Ministrul a dat undă verde la testările din farmacii

În aceeași conferință de presă, Ioana Mihăilă a anunțat demararea testărilor în cadrul farmaciilor. Conform acesteia, testele vor fi gratuite. În schimb testarea va fi făcută contra cost. Testele vor fi trimise de către Ministerul Sănătății către farmaciile care vor dori să facă aceste teste pentru populație.

Loturile de teste vor fi distribuite către farmacii prin intermediul direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti. Pregătirea cadrelor în vederea testării s-a făcut și se va face intermediul Colegiului Farmaciştilor din România.

Citeste si: OMS, anunt ingrijorator despre tulpina COVID-19 care face ravagii in India! Cat de rezistenta este la vaccinuri?

”Platforma va fi utilizată cât de curând și de către farmaciști. Suntem pe cale să publicăm ordinul cu testarea în farmacii și să livrăm farmaciilor teste. astfel vom putea crește capacitatea de testare.

Săptămâna aceasta ar trebui să publicăm ordinul. Cred că de săptămâna viitoare, dacă reușim să livrăm în timp util și testele spre farmaciile care și-au dovedit interesul pentru a participa la această activitate de testare, să începem să demarăm și testarea” , declara la începutul lunii ministrul Sănătății Ioana Mihăilă.

 


Spiritele nu par să se calmeze deloc între Roberta și Sebastian. Deși s-au întâlnit, inițial, pentru a vorbi despre punctul în care se află, în prezent, cei doi au început un nou scandal.