"Prima casa" inlocuit cu ”O casă pentru fiecare familie”? Tot ce trebuie să știi despre noul Program

Guvernul a publicat proiectul de Ordonanță de Urgență al programului ”O casă pentru fiecare familie"

Locuinta achizitionata prin Program se constituie ca garantie exclusiv in favoarea statului.

Beneficiarii dispun de o perioada de gratie de 60 de zile, cumulat pe parcursul unui an, pentru plata dobanzii si a ratei de capital;
La cererea beneficiarului, finantatorii acorda prin contractul de credit o perioada de gratie la rambursarea capitalului de maxim 3 ani, fara a depasi cumulat perioada de creditare.

Beneficiarii se obligă să asigure locuinţa achiziţionată din finanţarea garantată împotriva tuturor riscurilor, iar drepturile derivând din poliţa de asigurare vor fi cesionate în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, şi a finanţatorului.

Contractul de credit nu conţine clauze care să permită modificarea unilaterală de către finanţator a acestuia.

o casa pentru fiecare familie

6. Ce subvenții acordă Statul dacă iau o locuință prin acest Program?

Ai mai multe subvenții, unele care depind și de numărul de copii pe care îi ai.

Reducerea cu 2,6 puncte procentul a ratei dobanzii creditului garantat pe toata durata Programului pentru beneficiarii eligibili care au venituri nete lunare pentru anul 2019 mai mici de 6.000 lei individual, de 7.000 lei pentru o familie formata din doi adulti sau un beneficiar care este asistent maternal pentru un copil, de 8.000 lei pentru o familie cu un copil si de 9.000 lei pentru o familie cu doi sau mai multi copii. Incepand cu anul 2020 veniturile valabile pentru acordarea subventiei se actualizeaza anual cu rata medie a inflatiei pentru anul anterior si se publica pe pagina de internet a CNSP. Mecanismul de subventionare a dobanzii se va realiza prin intermediul declaratiei fiscale lunare a angajatorului beneficiarului si este valabil pe perioada in care beneficiarul se incadreaza in veniturile mentionate anterior.

Mai ai apoi reducerea cu 1 punct procentul a ratei dobanzii creditului garantat pentru beneficiarii care au un copil sau sunt asistenti maternali pentru un copil, si cu 2 puncte procentuale pentru cei care au doi sau mai multi copii sau sunt asistenti maternali pentru doi sau mai multi copii, cu varsta de pana la 18 ani sau de pana la 26 de ani daca urmeaza o forma de invatamant de lunga durata, dupa caz.

Citeste si: Veste bombă despre taxele din România! Teodorovici a făcut anunțul

 

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
Setari de confidentialitate