Nicușor Dan, primele declarații după moartea femeii sfâșiate de maidanezi lângă Lacul Morii. Ce se va întâmpla cu câinii abandonați

Autor: Diana Tilă

Nicușor Dan, primele declarații după moartea femeii sfâșiate de maidanezi lângă Lacul Morii

Sursa: Facebook Nicușor Dan si Ana Oros

Nicușor Dan a anunţat primele măsuri după tragedia din zona Lacul Morii.

Primăria Capitalei va aloca în bugetul pe 2023 o sumă consistentă pentru sterilizarea și microciparea câinilor, dar și pentru creșterea capacității din adăposturi, a declarat primarul Nicușor Dan luni, 30 ianuarie.

Citește și: Ana Oroș, condusă pe ultimul drum. Lacrimi și durere la înmormântarea femeii ucise de câini "A plecat"

Nicușor Dan, primele declarații după moartea femeii sfâșiate de maidanezi lângă Lacul Morii. Ce se va întâmpla cu câinii abandonați

Potrivit lui Nicușor Dan  "ar fi necesare 20 milioane de lei pentru microcipare și sterilizare în București". Întrebat dacă va demisiona primarul Capitalei a răspuns:" Eu am un mandat pe care bucureștenii l-au dat și încerc zi de zi să mă țin de acest mandat"

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a precizat, luni într-o conferință de presă că, vor fi sancționați proprietarii care refuză să microcipeze și să sterilizeze câinii pe care îi au în proprietate, obligație pe care o au conform legii și a reamintit de gratuitatea oferită de

către PMB privind activitatea de microcipare şi sterilizare.

De asemenea, Nicușor Dan a vorbit și despre cazul Anei Oroș, femeia care a fost ucisă de câini în zona Lacul Morii. Primarul Capitalei a precizat că nu va intra într-o dezbatere privind vinovații și a completat că este în curs verificarea corpului de control al Primăriei Capitalei, precum și o anchetă în derulare.

Citește și: Ce a aparut în cimitir, la capela unde este depusă Ana Oroș. Oamenii au cerut ajutorul autorităților

"Ana Oroș, o persoană pozitivă, activistă implicată în cauze sociale, persoană regretată de multă lume.(...) Ne confruntăm cu o provocare nouă, zilele acestea. Avem un val de câini care încep să fie abandonați de proprietari, foarte probabil speriați de amenzi pentru că nu i-au microcipat și sterilizat.

Vreau să îi asigur pe bucureșteni că nu îi vom sancționa înainte de a le oferi posibilitatea de a îi microcipa și steriliza gratuit. Există o nouă campanie de microcipare și sterilizare gratuită care merge din cartier în cartier și nu îi vom sancționa decât pe acei proprietari care se opun microcipării și sterilizării gratuite a câinilor pe care îi au, care este obligatorie conform legii. Vreau să îi încurajez pe cetățeni să adopte un câine", a afirmat Nicușor Dan, citat de  news.ro.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În plus, Nicușor Dan a mai declarat că există câini fără stăpân, dar sunt colectați în urma sesizărilor de către ASPA și structurile care funcționează în cadrul Primăriei Sector 1 și Sector 5. Acesta a mai spus că este o problemă înmulțirii necontrolate a câinilor fără stăpân și în București și în Ilfov. 

"Avem în curs verificări ale corpului de control care ne va spune cât de bine se derulează această activitate.

Sunt proprietăți, curți, șantiere ale unor societăți comerciale unde sunt câini lăsați pe zona publică și aici nu am avut un răspuns al autorităților competente. Avem problema înmulțirii necontrolate a câinilor fără stăpân și în București și în Ilfov. Răspunsul Autorității nu a venit și cu posibilitatea de sancțiune.  Nu o să intru în dezbaterea despre cine e vinovat privind tragedia de sâmbătă și nu o să intru într-un joc al declarațiilor politice. Cred că cetățenii așteaptă de la noi să colaborăm să rezolvăm această problemă. Pe chestiunea vinovăției este un control în curs al Corpului de control al PMB și o anchetă", a mai explicat primarul general al Capitalei. 

Citește și: Un copil de 13 ani a fost sfâșiat de câini în Teleorman. Scenele cumplite s-au derulat sub privirile îngrozite ale vecinilor, care nu au intervenit: ”Nu m-au luat vecinii, tati. Am fugit, am strigat"

Nicușor Dan, întrebat dacă va demisiona, după tragedia din zona Lacul Morii

"Eu am un mandat pe care bucureștenii l-au dat și încerc zi de zi să mă țin de acest mandat", a afirmat Nicușor Dan, întrebat luni într-o conferință de presă dacă s-a gândit să demisioneze după tragedia de la Lacul Morii.

Întrebat dacă nu este târziu să iasă cu o reacție publică după nouă zile de la tragedia din Lacul Morii și să afirme că sunt făcute verificări în continuare de către Corpul de Control al PMB, Dan a răspuns:  "Ca să verificăm o instituție publică trebuie să ne uităm în documente. Sunt multe instituții implicate, responsabile și trebuie să evaluăm acest întreg peisaj".  

Întrebat câți câini sunt liberi pe străzile din București, în momentul de față, Nicușor Dan a spus: " Doar câteva zeci de câini sunt liberi pe străzi".

"Pe măsură ce există sesizări, ei sunt capturați de ASPA și de cei de la Primăria Sectorului 1 și Primăria Sectorului 5.(...) Nu a existat niciodată o întrerupere a activității de capturare a câinilor de pe domeniul public. Corpul de Control verifică activitatea ASPA și cum a reacționat la sesizări. Sunt 14 prinzători ai ASPA, în acest moment. În adăposturile ASPA, 1600 de locuri ocupate din 1.800. Spunem de ani de zile că degeaba capturăm câini de pe străzi dacă nu rezolvăm problema înmulțirii necontrolate din București și Ilfov. În acea zonă au fost prinși 120 de câini, după tragicul accident au fost prinși toți câinii din zona Lacul Morii și după câteva zile au revenit. Cum putem opri asta? Să controlăm înmulțirea câinilor. PMB a făcut campanii de microcipare și sterilizare gratuită, însă au dat rezultate parțiale" a completat Nicușor Dan.

Citește și: „Mi-e dor de tine, Ana! Ne vom întâlni acolo mai târziu”. Când și unde va fi înmormântată Ana Oroș, femeia atacată de câini în zona Lacul Morii

Edilul a mai spus, referitor la tragedia de la Lacul Morii, că  " există obligație legală a proprietarilor de terenuri de a le îngrădi și salubriza"."Tragedia s-a produs pe un teren privat, care nu era îngrădit sau salubrizat, la câțiva metri de locul tragediei erau cadavrul unui măgar, probabil asta a declanșat reacția acelor maidanezi. Există instituții care trebuie să verifice dacă proprietarii îngrădesc terenul- Polițiile locale ale Sectoarelor, iar pe salubritate- Polițiile Locale și Garda de Mediu",  a mai explicat Nicușor Dan.

El a mai spus că " ar fi necesare 20 milioane de lei pentru microcipare și sterilizare în București". "Nu am o estimare pentru Ilfov. Grosier vorbim de 30 milioane lei bani necesari pentru microciparea și sterilizarea câinilor pe zona București și Ilfov", a completat primarul general al Capitalei.

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!