Meteorologii ANM anunță încălzire bruscă și fenomene extreme în perioada 27 mai - 24 iunie 2024

Autor: Andrei Costanda

În perioada 27 mai - 24 iunie 2024 vor fi temperaturi de peste 30 de grade Celsius și fenomene meteo extreme.

Prognoza meteo pentru perioada 27 mai - 24 iunie 2024 indică un început de vară cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius și fenomene meteo extreme, inclusiv ploi torențiale, vijelii și grindină.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a lansat vineri, 24 mai, prognoza meteo pentru perioada 27 mai- 24 iunie 2024, oferind informații despre un început de vară marcat de temperaturi ridicate, care vor depăși 30 de grade Celsius, și fenomene meteorologice extreme, inclusiv ploi torențiale, vijelii și grindină.

Instabilitate atmosferică în perioada următoare

În debutul săptămânii următoare, meteorologii prevăd o instabilitate atmosferică accentuată în regiunile de nord, nord-est, precum și în zonele montane și deluroase.

După-amiaza și seara vor fi caracterizate de înnorări accentuate și averse de ploaie însoțite de descărcări electrice, acestea manifestându-se pe arii extinse. Ploile vor avea un caracter torențial, cu cantități semnificative de apă, iar izolat se așteaptă căderi de grindină. Vântul va prezenta intensificări, în special în zonele montane și în restul țării, în timpul ploilor. Temperaturile maxime vor varia între 18 și 28 de grade, cu o creștere a valorilor termice spre finalul lunii mai și începutul lunii iunie.

În această perioadă, temperatura medie a aerului va depăși mediile multianuale în vestul, nordul, nord-estul și local în centrul țării. În celelalte regiuni, valorile termice vor fi apropiate de normalul perioadei. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în majoritatea regiunilor, cu excepția sud-estului țării, unde vor fi ușor peste normele climatologice.

Citește și: Calendar ortodox pentru ziua de 24 mai 2024: De ce este slăvit Sfântul pomenit în această zi?

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Greșeala care i-a adus sfârșitul lui Erik, băiatul mort în accidentul din Bistrița. Ce au găsit polițiștii în mașina în care mai erau 7 tineri

Vremea între 3 și 24 Iunie 2024

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână în întreaga țară. Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a teritoriului, ceea ce indică o perioadă relativ secetoasă.

Valorile termice medii vor depăși normele climatologice pentru această perioadă în toată țara, cu accent pe estul și sud-estul teritoriului.

Cantitățile de precipitații vor fi în general deficitare în majoritatea regiunilor, semnalând o continuare a trendului secetos.

În acest interval, temperaturile medii vor fi peste valorile specifice perioadei la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi ușor deficitar local în est, sud-est și centru, în timp ce în restul teritoriului va fi apropiat de normele climatologice.

Conform prognozei ANM, începutul verii 2024 va fi marcat de temperaturi ridicate, care vor depăși frecvent pragul de 30 de grade Celsius.

Cu toate acestea, fenomenele meteorologice extreme, precum ploile torențiale, vijeliile și grindina, vor reprezenta o constantă, în special în zonele montane și deluroase. Această combinație de căldură intensă și condiții meteorologice severe va impune o atenție sporită atât din partea autorităților, cât și a populației, pentru a preveni și gestiona eventualele efecte negative asupra agriculturii, infrastructurii și sănătății publice.