Medicii vin cu noi vești despre starea de sănătate a lui Robert Fico: „Acest progres va continua”. Cum se simte premierul Slovaciei la mai bine de o săptămână de la atac

Autor: Diana Ghita

Ce se întâmplă cu Robert Fico în aceste momente

Sursa: Facebook Robert Fico

Premierul Slovaciei, Robert Fico, pare să-și revină treptat, iar cei de la spital au transmis, recent, un scenariu optimist referitor la recuperarea lui.

Pe data de 15 mai, Robert Fico a fost grav rănit după ce a fost împușcat de patru ori. În cadrul unui eveniment, Juraj Cintula, un contestatar al politicii guvernului slovac, a încercat să-l asasineze pe premier.

Cum se simte Robert Fico în aceste momente

Atacul s-a petrecut miercurea trecută, în orașul Handlova, unde premierul Slovaciei participase reuniune guvernamentală.

Ulterior, oficialul a ținut să-și salute simpatizanții, însă nu s-a așteptat ca, din mulțime, să apară o ploaie de gloanțe ațintite spre el.

După atac, Robert Fico a fost transportat la Banska Bystrica, unde a fost operat de două ori. După respectivele intervenții, medicii anunțau că oficialul se află într-o stare stabilă, dar gravă, lucru pe care îl confirma și vicepremierul Robert Kalinak.

„Starea lui este gravă, rănile sunt complicate.

Transportul este complet în afara discuţiei pentru moment”, 
transmitea Kalinak.

Însă, în urmă cu puțin timp, cei de la spital au venit cu noi vești despre evoluția stării de sănătate a lui Robert Fico. În acest sens, cadrele medicale au emis un scenariu pozitiv.

Citește și: Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție chirurgicală: „A contribuit la un prognostic pozitiv”

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Astăzi, conform AFP, reprezentanții unității medicale au transmis, într-un buletin medical, faptul că premierul slovac este într-o stare „stabilă cu o uşoară ameliorare”.  De asemenea, medicii sunt optimiști și sunt de părere că „acest progres va continua”.

Ce declarații a făcut Juraj Cintula după ce la atacat pe premierul Slovaciei

Între timp, autorul cumplitei fapte, poetul Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani, se află în arest preventiv, pentru tentativa de omor cu premeditare.

Conform G4Media, oamenii legii au luat în calcul posibilitatea ca atacatorul să fi acționat împreună cu alți complici.

Potrivit deciziei de sâmbătă, 18 mai, a judecătorului Roman Puchovsky, citat de AFP, „în cursul interogatoriului, (n.r. Juraj Cintula) a declarat că nu este de acord cu politica guvernului actual”.

Atacatorul îl critică pe Robert Fico pentru atacurile la adresa presei, desființarea biroului procurorului special, stoparea sprijinului militar pentru Ucraina și politica față de Uniunea Europeană.

Citește și: Juraj Cintula: „Nu am vrut să-l omor pe Robert Fico, doar să-l rănesc”. Atacatorul și-a exprimat scuzele în mod public

Însă, în ciuda acestui lucru, conform celor transmise de judecător, Cintula își regretă fapta, întrucât „a repetat că nu voia să-l omoare, ci voia să-l rănească, că a țintit partea de jos a torsului şi că, potrivit lui, l-a atins în partea de jos a torsului.

(...) El își dă seama că a acționat într-un mod cu totul inadmisibil, că nu ar fi trebuit să rănească victima. Ar fi trebuit să-i dea cartea pe care o pregătise pentru el”.