Marea Britanie renunță la certificatul verde din 26 ianuarie. Cetățenii vor avea de respectat o singură condiție obligatorie

,
certificatul verde

Marea Britanie renunță la certificatul verde din 26 ianuari

[Sursa foto: PixaBay]

Începând cu data de 26 ianuarie 2022, certificatul verde nu va mai fi obligatoriu în Marea Britanie.


In articol:

Un medic român stabilit în Marea Britanie a declarat pentru News.ro

că medicii epidemiologi deja au anunțat că al V-lea val al pandemiei aproape a trecut în Regat.

Certificatul verde

Certificatul verde nu va ai fi obligatoriu in Anglia.

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Florin Cîțu vrea certificatul verde obligatoriu la locul de muncă: "Ar fi dus la mai multe persoane vaccinate"

Marea Britanie renunță la certificatul verde din 26 ianuarie

Dr. Tudor Toma, medic pneumolog în Marea Britanie, a declarat că începând cu 26 ianuarie, certificatul verde va fi anulat, deoarece valul 5 al pandemiei de coronavirus aproape a trecut în Anglia. Măsurile restrictive vor fi şi ele mai puţine.

Cu toate acestea, cetăţenii trebuie să respecte obligaţia de a purta masca în interior.

Citeste si: Certificatul de vaccinare este obligatoriu pentru persoanele care au peste 16 ani! Măsura a fost introdusă în Franța

Medicul a mai declarat că în prezent sunt mai puțini pacienți decât au fost în primul val sau în valul al doilea, iar cei care sunt internați fac parte din categoria persoanelor nevaccinate.

„De pe 26 ianuarie se vor schimba anumite reguli, se pare că singura regulă care rămâne este legată de purtarea măştii în spaţiile interioare, iar certificatul verde care, sincer, niciodată nu a fost promovat în Marea Britanie, nu va mai fi o măsură din partea Guvernului.

În spital avem mai puţini pacienţi decât am avut în valul 1 sau valul al doilea, iar cei care sunt internaţi, din păcate, rămân în continuare din categoria celor nevaccinaţi.

Chiar mă gândeam de unde mai apar pacienţi nevaccinaţi, ei fac formele mai grave care necesită internare. În schimb, sunt foarte mulţi, inclusiv din colegi, persoane care au fost vaccinate şi care sunt testate pozitiv şi care, din cauza regulilor de carantinare, trebuie să stea 5 zile în izolare. Toţi cei vaccinaţi dintre colegi au făcut forme foarte uşoare de boală, probabil vom ajunge la situaţia în care vom testa şi vom avea mai multă atenţie faţă de persoanele care fac formele semnificative, grave de boală. Vom ajunge să tratăm pneumonia COVID aşa cum tratăm alte pneumonii sau alte infecţii", a declarat medicul Tudor Toma.

Restricțiile nu au ajutat în perioada pandemiei

Medicul pneumolog a dezvăluit că oamenii sunt sătui, dar și stresați de aceste restricții care nu au fost „în linie cu dovezile științifice”.

Citeste si: Ce medicamente sunt eficiente împotriva Covid-19 și cum se pot procura

Tudor Toma a dat exemplu măsura dură restrictivă legată de intrarea în Marea Britanie, dar și alte restricții care nu au ajutat deoarece varianta covid-19 omicron s-a răspândit rapid.

"În plus, cred că trebuie şi o aliniere din partea măsurilor guvernamentale, toată populaţia, incluiv noi, suntem sătui şi stresaţi de atâtea măsuri care au fost, de restricţii, unele nefiind neapărat în linie cu dovezile ştiinţifice.

Haideţi să ne uităm de exemplu la măsurile restrictive legate de intrarea în ţară, în Marea Britanie au fost unele măsuri foarte dure şi cu toate acestea varianta omicron s-a transmis la fel de repede, faţă de situaţia iniţială când nu au fost măsurile de limitare a intrării, de carantină, făcută pentru anumite ţări roşii, au fost foarte multe persoane care au stat în carantină, de la aeroport 2 săptămâni şi dovezile arată că riscul lor de a infecta persoane sau de a aduce boala în ţară a fost nesemnificativ.

Faptul că vor fi eliminate anumite restricţii…toată lumea vede acest lucru ca fiind un lucru bun, mai ales că numărul, inclusiv al celor care ies pozitivi la varianta omicron, a scăzut în Marea Britanie iar estimarea din partea epidemiologilor aici este că am trecut de valul omicron, al cincilea val.

Testările pozitive raportate în cursul zilei de ieri sunt în jur de 80.000, dar trebuie să avem în vedere că se testează foarte mult, în Marea Britanie se testează până la un milion de teste, se pot face într-o zi, deci este un număr, o valoare foarte mare. În acelaşi timp, aici s-a schimbat din nou regula: dacă ieşi pozitiv la un test antigen rapid, nu mai este nevoie să faci un test PCR şi acest lucru a dus din nou la scăderea numărului de teste pozitive", a adaugat medicul Tudor Toma. 

Dr. Tudor Toma a mai declarat că numărul celor care ajung pentru internare este mult mai mic faţă de valurile precedente, dar că există categorii de pacienţi care fac forme severe de boală sau care fac diverse complicaţii asociate pneumoniei COVID.

"Într-adevăr, avem în continuare un număr mai mic de cazuri în spital, persoane care sunt nevaccinate, inclusiv cu varianta omicron pot să facă o formă mai severă de pneumonie. În schimb, avem o categorie de pacienţi care fac o formă uşoară de pneumonie COVID cu varianta omicron şi apoi fac diverse complicaţii asociate acestei pneumonii, cum ar fi tromboze venoase sau infecţii supra-adăugate, iar dacă persoana mai are şi anumite comorbidităţi, în special legate de imunosupresie, sau iau un tratament imunosupresiv, de exemplu, persoane care au avut un transplant de un organ solid, rinichi, ficat, sau o boală autoimună sau persoane care au tratament pentru cancer, imunosupresiv, pot să facă forme severe şi forme cu complicaţii severe,  deci nu neapărat infecţia COVID direct să determine problema, ci o complicaţie adăugată infecţiei COVID care este ori de natură trombotică, de cele mai multe ori, ori suprainfecţie bacteriană.", sustine medicul pneumolog.

Citeste si: Vaccinarea anti-COVID-19 este obligatorie pentru cei care au peste 18 ani! Măsura va fi introdusă în Austria și vor fi aplicate sancțiuni pentru cine nu o respectă

Centrele de evaluare pentru pacienţii cu forme uşoare şi medii de COVID 19 care se înfiinţează în România, o idee bună în opinia Dr. Toma. Antiviralele trebuie însă administrate  cu grijă şi doar în anumite cazuri, spune specialistul. Foarte importantă este monitorizarea pacienţilor, care în sistemul de sănătate englez se face mai mult cu ajutorul telemedicinei.

"Eu cred că este o idee bună pentru că pacienţii care au forme uşoare sau forme medii poate că nu trebuie să vină la spital şi pot fi monitorizaţi în comunitate sau acasă.

Trebuie să spunem foarte clar că mulţi nu ar avea nevoie nici de antivirale, nici de anticorpi monoclonali, pentru că o formă uşoară se poate trata doar cu medicaţie simptomatică dar este important ca pacientul să fie monitorizat. Cred că este mai importantă monitorizarea decât ideea că la o formă uşoară putem să administrăm un tratament antiviral. În Marea Britanie există un sistem pus la punct pentru ca pacienţii care sunt la risc şi carese testează pozitiv să primească cât mai rapid tratamentul antiviral. Tratamentul antiviral are complicaţii, este scump, nu este indicat pentru toată lumea şi din cauza aceasta este bine să nu fie administrat la întâmplare sau cu foarte mare uşurinţă ca un paracetamol. În Marea Britanie, pacientul care testează pozitiv, testul pozitiv este raportat la un astfel de centru, iar dacă îndeplineşte condiţiile de risc, pacientul respectiv primeşte din partea centrului imediat tratamentul antiviral. Iar monitorizarea este făcută printr-un sistem de telemedicină mai degrabă decât prin prezentare fizică la un anumit centru", a continuat medicul pneumolog.

Numărul de infectări, în scădere în Marea Britanie

Numărul de infectări este în scădere în Londra, dar şi în restul regiunilor. Dr. Tudor Toma a declarat că pacienţii tineri, nevaccinaţi au formele cele mai complexe.

"Situaţia, nu numai la spitalul nostru, în toată Londra, este stabilă şi este în scădere, avem un număr relativ mic de pacienţi. Noi am avut în valul maxim al pandemiei în jur de 250 de pacienţi internaţi, acum avem în jur de 40. Vă daţi seama că este o mare diferenţă faţă de cum era şi o bună parte dintre aceşti pacienţi sunt nevaccinaţi şi mai sunt pacienţi care testează pozitiv la momentul internării, dar care vin cu alte probleme şi în general aceştia sunt pacienţii vaccinaţi. La salonul de COVID avem câţiva pacienţi în vârstă, care sunt cei mai vioi şi cu forma cea mai uşoară, şi pacienţi mai tineri, nevaccinaţi, care au formele cele mai complexe", a dezvaluit Tudor Toma.

Centrele speciale dedicate COVIDULUI lung sau sechelelor bolii COVID-19, o prioritate in sistemul de sănătate din Marea Britanie.

"Problema pacienţilor care rămân cu sechele, problema covidului lung( long-covid) este o problemă importantă şi care afectează un număr foarte mare de pacienţi, din cei care au avut o primă formă de COVID şi se testează din nou pozitiv, a doua formă de COVID pe care o fac în general este o formă uşoară, dar din nou trebuie să avem în vedere că orice formă uşoară poate să fie asociată cu anumite complicaţii supra-adăugate, de aici apare complexitatea bolii şi a tratamentului. Cred că este foarte important, în afară de efortul de a detecta şi de a trata în comunitate, să ne gândim foarte atent ce facem şi cu cei care au formele de COVID lung, deci trebuie o investiţie suplimentară în sistemul medical, în organizarea serviciului medical, pentru a răspunde nevoilor acestor pacienţi.

Aici există un program care urmăreşte crearea unor centre de excelenţă pentru pacienţii cu COVID lung. În fiecare centru mare, în fiecare spital mare  există o anumită clinică, este un fel de serviciu de consultaţii specializat pentru pacienţii care au simptome legate de covid lung pentru că aceste simptome sunt complexe, sunt din diverse patologii, deci nu este numai o problemă pulmonară şi necesită o abordare în echipă. Nu este uşor de a seta un astfel de serviciu fără un program coerent şi fără o investiţie totuşi în această activitate", a declarat Tudor Toma.

Când se termină pandemia?

Medicul Tudor Toma spune că este greu să facă o predicţie şi că este foarte important cum se acţionează acum, în funcţie de etapa existentă. Probabil că transmiterea va fi pe anumite zone mai mici, iar forme severe ar putea face mai mult persoanele aflate la risc, precum cei cu alte boli asociate.

Citeste si: Începe vaccinarea copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani. Data când vor administrate primele doze a fost anunțată de Valeriu Gheorghiță

'Este greu, toate predicţiile făcute până acum aproape că nu s-au realizat în realitate, de aceea este foarte greu de a comenta. Din ce spun epidemiologii sau cei care au experienţă cu alte infecţii virale, este clar că infecţia SARS-CoV-2 va rămâne ca patologie în medicină, probabil că transmiterea va fi pe anumite zone mai mici, în anumite grupuri vor fi persoane cu risc care vor face formele respective dar este foarte greu de spus, părerea mea este că trebuie să ne concentrăm la ce trebuie să facem acum şi să sperăm că totul va fi bine”, a precizat pentru News.ro medicul pneumolog Tudor Toma.

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

SPECIAL | Povestea Smarandei Brăescu, femeia fantastică a României

Sfinții Constantin și Elena, sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Ce nu ai voie să faci sâmbătă, 21 mai 2022

Începe nebunia - CDC-ul din SUA declară alertă. OMS se reunește de urgență, din cauza virusului variola maimuței

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Părinții români care au plecat cu copilul în Germania în timpul anului școlar riscă o amendă de 5.000 de lei. Ce prevede legea în România

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies