LIVE UPDATE Ziua 166 de război în Ucraina: Preşedintele Zelenski exclude orice negociere dacă Rusia va organiza referendumuri în zonele cucerite

,

În cea de-a 166-a zi a războiului din Ucraina, tensiunile continuă. ​Forțele ruse au continuat să bombardeze Ucraina.


In articol:

Secretarul general al ONU Antonio Guterres, a cerut, luni, ca inspectorilor internaționali să li se permită accesul la centrala nucleară Zaporojie, după ce Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc cu

privire la atacurile asupra acestei centrale, cea mai mare din Europa, relatează Reuters.

“Orice atac asupra unei centrale nucleare este sinucigaş”, a spus Guterres în Japonia, unde a asistat sâmbătă la o ceremonie prin care Hiroshima a marcat 77 de ani de la primul bombardament atomic din lume.

Citeste si: Armata rusă poate periclita securitatea centralei nucleare de la Zaporojie. Cât de mare este pericolul nuclear pentru România?

UPDATE ORA 16:00. Armata rusă provoacă pene de curent în sudul Ucrainei 

Forțele rusești doresc să provoace pene de curent în sudul Ucrainei prin bombardarea complexului nuclear Zaporizhzhia, a declarat luni ambasadorul Ucrainei la organismul de supraveghere nucleară al AIEA, solicitând o misiune internațională la centrală în această lună.

„Vom folosi toate canalele posibile ale diplomației pentru a apropia AIEA și ONU de efectuarea acestei misiuni”, a declarat Evghenii Țîmbaliuk, ambasadorul la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), în fața presei la Viena.

„Avem într-adevăr nevoie urgentă de ea, cât mai curând posibil, aș spune nu mai târziu de sfârșitul acestei luni”, a adăugat el.

Ucraina a solicitat în mod oficial un nou program de la Fondul Monetar Internațional 

Ucraina a solicitat în mod oficial un nou program de la Fondul Monetar Internațional și speră să primească ajutor în cadrul acestui program în perioada noiembrie-decembrie, a declarat luni premierul ucrainean Denys Shmygal.

„Ne așteptăm să primim asistența aferentă din partea FMI în lunile noiembrie-decembrie ale acestui an", a declarat acesta într-o declarație pe site-ul guvernului. (Reuters)

Armata rusă poate pune în pericol securitatea centralei nucleare de la Zaporojie. 

Ucraina a transmis că rachetele rusești au avariat sâmbătă, 6 august, trei senzori pentru radiații și au rănit un muncitor la centrala nucleară Zaporojie, iar Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de “teroare nucleară”.

De asemenea, Volodimir Zelenski a afirmat, duminică, într-un nou discurs, că toţi cei care îi vor ajuta pe ruşi să organizeze “ pseudo-referendumuri” în zonele ocupate vor fi traşi la răspundere. “Nu vom ceda nimic din ce este al nostru”, a subliniat el.

Citeste si: Agentie rusa: Kim Jong Un, liderul Coreei de Nord, vrea să trimită 100.000 de soldați în Ucraina, în sprijinul Rusiei: „Sunt foarte motivați!”

“În această vară, apar în fiecare săptămână tot mai multe ştiri că ocupanţii se pregătesc pentru pseudo-referendumuri în zonele ocupate din sudul ţării noastre. Vreau să spun un lucru foarte simplu: toţi cei care îi ajută pe ocupanţi în orice mod ca să îşi pună în aplicare intenţiile vor fi traşi la răspundere. Poziţia statului nostru rămâne aceeaşi: nu vom ceda nimic din ce este al nostru şi dacă ocupanţii urmează calea acestor pseudo-referendumuri, ei vor închide pentru ei înşişi orice posibilitate de negociere cu Ucraina şi cu lumea liberă, de care partea rusă va avea categoric nevoie la un moment dat ”, a afirmat Volodimir Zelenski.

El a vorbit şi despre atacurile asupra centralei nucleare Zaporojie, subliniind că dacă se va întâmpla ceva “ireparabil”, “nimeni un va opri vântul”.

Serviciile de informații ucrainene susțin că rușii au minat Centrala Nucleară Zaporijie

Au apărut zvonuri și informații din surse oficiale în media privind depozitarea unor cantități de muniții în interiorul centralei nucleare de la Zaporijie, cea mai mare din Europa.

De câteva luni, centrala este controlată de armata rusă. Un purtător de cuvânt al Directoratului de Informații Militare ucrainean (GUR) a declarat că rușii ar fi minat unul dintre reactoare.

Preşedintele Zelenski exclude orice negociere dacă Rusia va organiza referendumuri în zonele cucerite

Volodimir Zelenski a mărturisit duminică, 7 august, că nu va negocia dacă Moscova va proceda la organizarea de referendumuri privind aderarea la Rusia în zonele ocupate, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Mai mult, Zelenski a transmis că Ucraina îşi susţine cu fermitate poziţia de a nu ceda niciun teritoriu Rusiei.

Citeste si: Statele Unite ale Americii trimit un grup de luptă prin strâmtoarea Taiwan, după ce China a început „exerciții militare” de amploare

Poziţia ţării noastre rămâne aceea dintotdeauna. Nu vom renunţa la nimic din ceea ce este al nostru”, a spus el, potrivit Agerpres.

“Dacă ocupanţii merg pe calea pseudo-referendumurilor, îşi vor închide orice şansă de discuţii cu Ucraina şi cu lumea liberă, de care partea rusă va avea în mod clar nevoie la un moment dat”.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Preschimbare permis auto 2022. Care sunt actele necesare și cât costă înlocuirea permisiului de conducere expirat

Nicuşor Dan refuză intrarea în PNL: 'Nu am niciun fel de preocupare politică'

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Preț benzină și motorină miercuri, 5 octombrie 2022: Unde găsești azi benzină la prețul de 6.45 lei/litru! Stațiile peco cu cele mai mici prețuri la carburanți

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies