Armata rusă poate periclita securitatea centralei nucleare de la Zaporojie. Cât de mare este pericolul nuclear pentru România?

,

Acţiunile forţelor ruse ar putea pune în pericol securitatea centralei nucleare din Zaporojie, în sud-estul Ucrainei. Este România în pericol?


In articol:

Autoritățile sunt în alertă! ONU a cerut încetarea imediată a oricărei acțiuni militare în apropierea centralei nucleare ucrainene Zaporojie, avertizând asupra unui „risc foarte real de dezastru nuclear”. Cât de mare este pericolul pentru România?

Citeste si: Agentie rusa: Kim Jong Un, liderul Coreei de Nord, vrea să trimită 100.000 de soldați în Ucraina, în sprijinul Rusiei: „Sunt foarte motivați!”

Armata rusă poate periclita securitatea centralei nucleare de la Zaporojie. Cât de mare este pericolul nuclear pentru România?

Experții de la Comisia Natională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) susțin că nu se pune problema unui pericol iminent pentru România. Potrivit expertului Petre Min, în acest moment, situația radiologică este stabilă, nu sunt scurgeri de radioactivitate și nu există niciun risc, chiar dacă au mai existat explozii care au afectat rețeaua electrică.

„Informațiile oficiale pe care CNCAN le are despre situația de la centrala de la Zaporojie arată că, într-adevăr, se pare că au fost niște explozii, dar la rețeaua electrică din afara amplasamentului. Aceste explozii au afectat ceea ce înseamnă rețeaua electrică ce conectează grid-ul național ucrainian electric cu tot ceea ce înseamnă rețeaua electrică de pe amplasament. Dar aceste lucruri au afectat doar transformatoarele de la Unitatea 1 de pe acest amplasament. Unitatea 1 a fost oprită imediat și alimentată cu generatoare, astfel încât în niciun moment nu s-a pus problema emisiei de radiații pe amplasament.

Aș vrea să precizez că a fost într-adevăr o situație la stația de producție oxigen și azot, dar, la fel, au reușit să stingă focul care a urmat unei explozii. Și nu sunt probleme. Acestea sunt date oficiale, primite atât din partea oficialilor ucraineni, cât și de la agenția de la Viena.”, a spus, Petre Min, consilier la CNCAN, sâmbătă la Digi24.

Citeste si: Motivul pentru care Emmanuel Macron și Vladimir Putin nu au mai vorbit la telefon de mai bine de două luni: „Franța este un stat neprietenos”

De asemenea, românul Petre Min a explicat că centrala nucleară de la Zaporojie nu reprezintă un pericol pentru România, deoarece este mult prea departe de țara noastră.

„Bineînțeles, dacă este să vorbim cel puțin la nivel de percepție, atunci când vorbim despre un accident nuclear cu toții avem îngrijorări, dar din perspectiva riscului radiologic, această distanță practic ne pune într-o situație sigură. Este mult prea departe România față de această centrală, astfel încât să avem îngrijorări din punct de vedere radiologic, dacă ar exista o situație.

În plus, dacă ar exista o situație, am avea rapid aceste informații, pentru că și sistemele noastre de monitorizare la nivel național funcționează și sunt interconectate cu sistemele de monitorizare de la nivel internațional. Avem la dispoziție planuri de răspuns, am putea să stabilim dacă este nevoie de a implementa vreo măsură pentru România sau nu. Dar în primul rând, distanța fiind atât de mare, România, nu „beneficiază” direct, să spunem așa, de un risc nuclear de la această centrală. ”, a mai spus oficialul CNCAN, Petre Min, la  Digi24.

 

 

 

 

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Mai mulți bani din partea statului pentru elevii care fac naveta. Ce sume ar putea primi elevii care învață în altă localitate decât cea în care locuiesc

Poliţist bătut în Cluj: Colegii agentului au tras focuri de armă

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Bilanț coronavirus luni, 26 septembrie 2022. Câte cazuri noi de coronavirus au fost anunțate de Ministerul Sănătății la început de săptămână

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies