Klaus Iohannis, despre Summitul NATO de la Madrid. Președintele susține că toate obiectivele pe care România le-a avut au fost îndeplinite

,
klaus-iohannis-summit-nato-madrid

Klaus Iohannis, despre Summitul NATO de la Madrid. Președintele susține că toate obiectivele pe care România le-a avut au fost îndeplinite

[Sursa foto: Facebook: Klaus Iohannis]

La finalul primei sesiuni a Summitului NATO, Klaus Iohannis a făcut mai multe declarații despre subiectele abordate de către membrii alianței. Cel mai important punct de pe lista discuțiilor a fost reprezentat de războiul din Ucraina și de efectele pe care acesta le va avea.


In articol:

După sfârșitul primei sesiuni a Summit-ului NATO de la Madrid, Klaus Iohannis a făcut câteva declarații despre discuțiile purtate. Acesta a spus că cea mai stringentă problemă a fost reprezentată de războiul început de Rusia în Ucraina.

Mai mult decât atât, Klaus Iohannis a enumerat și deciziile la care au ajuns țările NATO, punctânnd faptul că totul este atât spre binele României, cât și pentru binele internațional. Președintele României a mai spus că și Marea Neagră a fost adusă în discuții „într-un concept strategic al NATO”.

Klaus Iohannis vorbește despre deciziile luate de membrii NATO

„Lucrurile s-au mişcat repede astăzi. Am terminat prima sesiune a summit-ului NATO şi iată avem deja ştiri foarte importante pentru naţiune. A fost o reuniune cu o profundă însemnătate pentru Alianţă, dar şi pentru România în contextul actual de securitate.

Punctul central al discuţiilor noastre a fost invazia rusă împotriva Ucrainei şi implicaţiile pe termen lung în plan regional, autoatlantic, dar şi global. Împreună cu ceilalţi aliaţi am adoptat decizii de importanţă majoră care fac din NATO o organizaţie mai puternică, mai eficientă şi mai prezentă la nivel internaţional.

 

În primul rând, am decis consolidarea sprijinului pentru Ucraina, prin adoptarea unui pachet consolidat de măsuri de asistenţă.

În al doilea rând, am adoptat un nou concept strategic al NATO care asigură direcţile majore de acţiune pentru cel puţin următorii 10 ani. Vă amintiţi că România a fost primul stat aliat care a susţinut necesitatea unui nou document pragmatic aliat şi iată că astăzi acest nou document a fost aprobat.

klaus-iohannis-summit-nato-madrid

Klaus Iohannis, despre Summitul NATO de la Madrid. Președintele susține că toate obiectivele pe care România le-a avut au fost îndeplinite

[Sursa foto: Facebook: Klaus Iohannis]

În al treilea rând, în contextul evoluţiilor dramatice din Ucraina, am decis să consolidăm pe termen lung poziţia de descurajare pe Flancul Estic. Este un demers absolut necesar pe care l-am solicitat noi insistent, mai ales după 24 februarie, în toate discuţiile pe care le-am avut la NATO, dar şi cu aliaţii noştri”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele României susține că NATO face pași importanți pentru menținerea siguranței

„Am convenit un cadru care asigură parametri unei posturi capabile să răspundă eficient tuturor ameninţărilor. Aici, la Madrid, am decis intensificarea sprijinului pentru parteneri, în special pentru cei din vecinătatea estică, inclusiv pentur Republica Moldova şi Georgia, cei mai expuşi efectelor evoluţiilor de securitate. Toate aceste decizii răspund unei solicitări majori făcută de noi, de România. Toate obiectivele pe care ni le-am propus au fost atinse şi rezolvate în sensul solicitat şi sperat de noi. Acesta este rezultatul unei munci în echipă pentru care vreau să adresez mulţumiri tuturor celor implicaţi.

Citeste si: Rusia a primit o lovitură grea. Decizii importante au fost luate în cadrul summit-ului NATO de la Madrid

În ceea ce priveşte conceptul strategic, acest reflectă adecvat situaţia actuală de securitate, fiind puternic ancorat în realitate. În plus, Rusia e definită ca principala ameninţare la adresa securităţii euroatlantice, aşa cum am explicat că a cerut România.

Pentru prima dată, Marea Neagră este menţionată într-un concept strategic al NATO asigurând o vizibilitatea fără precedent Mării Negre şi întregii zone în care ne aflăm, ceea ce reflectă fără echivoc unde se află în prezent NATO. De asemenea, în conceptul strategic este reconfirmat angajamentul NATO pentru securitatea alianţilor de pe Flancul Estic”, a mai declarat Klaus Iohannis, conform romaniatv.net.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Klaus Iohannis reacționează după ce Joe Biden a anunțat finanțarea construirii de reactoare modulare în România

Rușii fug din Herson: Forţele ruse evacuează răniţii şi echipamentul avariat în cele mai apropiate puncte de trecere peste fluviul Nipru

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Klaus Iohannis susține că „România este un stat sigur”, în cadrul bilanțului activității SRI

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies