În ce condiții ar putea crește vârsta de pensionare în România. Marcel Boloș a dat toate detaliile

Author: Lavinia Medrea

Marcel Boloș a dat toate detaliile

Sursa: Facebook Marcel Boloș

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat ieri, 14 martie, că este prevăzută în PNRR creșterea vârstei de pensionare.

Marcel Boloș a mai declarat că o decizie va fi luată

la nivelul coaliției de guvernare, dat fiind faptul că majorarea vârstei de pensionare ar avea un impact mare pentru oameni.

În ce condiții ar putea crește vârsta de pensionare în România

„Creşterea vârstei de pensionare şi alinierea, de fapt, a vârstei de pensionare este prevăzută în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, însă termenul, din câte îmi aduc aminte, este

anul 2035. E un jalon care urmează după jalonul de pensii speciale şi pe care, la momentul potrivit, o să-l prezinte colegii de Ministerul Muncii, fiind, de asemenea, o greutate ca aceste reforme în ceea ce priveşte cheltuielile publice cu pensiile să poată să fie validate de către Comisia Europeană.

Sunt cele mai grele jaloane şi trebuie să le acordăm sprijin, pentru că, până la urmă, România, interesul României este în joc. Detaliile tehnice le vor oferi colegii de la Ministerul Muncii care răspund de ducerea la bun sfârşit al acestui jalon”, a explicat, marți, Marcel Boloș.

Citește și: Cum se înțelege Maria Cârneci cu soția fiului ei? „O fată pe care nu o consider noră”

Citește și: Cine este românul cu cea mai „nesimțită” pensie din M.A.I? A lucrat în Poliție și a făcut public talonul de pensie

„Jalonul vorbeşte despre acordarea de stimulente pentru a duce vârsta de pensionare până la 70 de ani”,  însemnând că sunt acordate anumite facilităţi pentru cei care au trecut de vârsta de pensionare şi încă muncesc, a mai precizat Marcel Boloș

„Aşa prevede jalonul, dar, repet, soluţia tehnică este la Ministerul Muncii şi este o decizie care se va lua la nivelul coaliţiei, pentru că este un jalon cu extrem de mare impact asupra populaţiei şi trebuie cumpănite bine lucrurile din acest punct de vedere. Nu pot să vă ofer alte informaţii decât cele care sunt în jalon”, a adăugat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Vouchere sociale 2023. Când intră a doua tranșă de bani pe cardurile sociale

Ce se întâmplă cu jalonul pentru pensiile speciale

„Deja cred că suntem la al doilea set de observaţii pe care l-am primit de la Comisia Europeană, dar este un lucru care se petrece în mod uzual, în care Comisia vede un progres în proiecte şi amendamente. Obervaţiile Comisiei vin în acelaşi termen de analiză, de opţiuni şi de analiză de sustenabilitate şi de aliniere a pensiilor la contributivitate.

Citește și: Lista localităților din România unde oamenii pot ieși mai devreme la pensie, din cauza poluării

Aceste condiţii sunt fundamentale pentru reformă, vorbesc din perspectiva pensiilor speciale, cele care privesc vechimea în profesie, care privesc limita de vârstă sau stagiul minim de cotizare. Sunt elemente definitorii ale acestei reforme, dar sunt convins că Ministerul Muncii, împreună cu ministerele de linie, vor aduce cea mai bună formă a acestui proiect de lege şi trebuie să le acordăm sprijin pentru ca să poată duce această misiune grea la bun sfârşit”, a declarat Marcel Boloș.