Lista localităților din România unde oamenii pot ieși mai devreme la pensie, din cauza poluării

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 11 mar 2023, 17:40

Lista localităților intens poluate, unde persoanele care au locuit acolo și pot ieși mai devreme la pensie, a fost extinsă.

Sursa: https://pixabay.com/

În anumite localități din România se poate ieși mai repede la pensie din cauza gradului de plouare ridicat.

În România există anumite localități unde se poate ieși mai devreme la pensie din cauza poluării ridicate.

Lista localităților unde se poate ieși mai devreme la pensie

Lista localităților intens poluate, unde persoanele care au locuit acolo și pot ieși mai devreme la pensie, a fost extinsă. Senatul a votat trei din cele patru proiecte luni, 6 martie.

Citește și: Din cauza poluării ridicate, în unele localități se poate ieși mai devreme la pensie. Lista localităților a fost actualizată

Astfel că, proiectul de lege adoptat de senatori vizează modificarea listei ce apare în Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și care conține localitățile poluate, ai căror locuitori, inclusiv cei de pe o rază de opt kilometri, pot ieși la pensie cu doi ani mai repede, fără să sufere penalizări. Propunerea prevede introducerea, în lista localităților poluate unde se poate ieși mai repede la pensie, a municipiului Codlea, din județul Brașov.

Potrivit inițiatorilor, Codlea ar trebui să apară pe lista localităților poluate, care dau dreptul la o pensionare mai rapidă, deoarece: "a fost afectata de poluare timp îndelungat, încă de la înființarea Uzinei «Colorom»".

Pe lângă extinderea listei, în Parlament mai sunt încă trei proiecte legate de pensionare

Primul proiect adoptat luni, 6 martie, prevede că celor aflați deja pe lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat în care au trăit peste 30 de ani li se vor alătura și locuitorii din Vladimirescu, Arad, Horea, Cicir, Mandruloc, toate

din judeţul Arad. În plus, după cum stabilește un amendament introdus la Senat, în listă va fi inclus și municipiul Pitești din județul Argeș. Astfel, se dorește introducerea localităților amintite în lista celor care dau dreptul la o pensionare mai rapidă, deoarece zonele respective au fost poluate de activitățile ce au presupus extracția, prelucrarea sau utilizarea de amoniac şi derivate, de plumb, sulf, azot, fosfor, zinc, mangan, clor etc.

Citește și: Ministerul Mediului modifică programele Rabla: Vor crește primele de casare

Cel de al doilea proiect a fost adoptat de către senatori, prin acesta propunându-se introducerea în lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat a altor opt localități. Acestea sunt Băiuț, Cavnic, Cicârlău, Deseşti, Satulung, Şişeşti, Remetea Chioarului şi Copalnic Mănăştur din judeţul Maramureș.  "Studiile efectuate în aceste zone arată că speranța de viață este cu 6- 10 ani mai scăzută decât media națională (din cauza poluării- n.

red.), până la data de 31 decembrie 2030 finalizându-se programele de depoluare", spun inițiatorii.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Cel de-al treilea proiect  stabilește introducerea în lista localităților poluate de unde se poate ieși mai repede la pensie a localităților Bistra și Sălciua din județul Alba, Comănești, județul Bacău și Giurgiu, municipiul de reședință al județului cu același nume.

De asemenea, mai există și al patrulea proiect care a fost votat de către Senat, înainte cu câteva zile ca cele trei să fie adoptate, și care prevede modificarea listei ce apare în Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și care conține localitățile poluate, ai căror locuitori, inclusiv cei de pe o rază de opt kilometri, pot ieși la pensie cu doi ani mai repede, fără să sufere penalizări.

Acestă propunerea prevede introducerea, în lista localităților poluate unde se poate ieși mai repede la pensie, a municipiului Codlea, din județul Brașov.

Conform Legii pensiilor, cei ce au locuit multă vreme în anumite zone cu un grad ridicat de poluare pot să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, fără a li se aplica penalizările ce, în mod normal, se aplică în situația pensiei anticipate parțiale. În cazul pensionării anticipate parțiale se aplică o reducere procentuală a valorii pensiei.

Anul trecut, această listă a fost extinsă de mai multe ori.

Pentru ca proiectul de lege să poată fi aplicat, trebuie adoptat de Camera Deputaților, semnat de președintele țării, Klaus Iohannis, și publicat în Monitorul oficial.

Sursă: avocatnet.ro

 


Virginia și-a dorit să poarte o discuție decentă cu Robi! Tânăra i-a mărturisit fostului ei partener că a trecut deja peste cuvintele dure pe care el i le-a adresat în ultima vreme! Iată cum a reacționat concurentul!