Din cauza poluării ridicate, în unele localități se poate ieși mai devreme la pensie. Lista localităților a fost actualizată

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 28 feb 2023, 13:00

În România există anumite localități unde se poate ieși mai devreme la pensie din cauza poluării ridicate.

Sursa: https://pixabay.com/

În anumite localități din România se poate ieși mai repede la pensie din cauza gradului de plouare ridicat.

În România există anumite localități unde se poate ieși mai devreme la pensie din cauza poluării ridicate.

Lista localităților unde se poate ieși mai devreme la pensie

Lista localităților intens poluate, unde persoanele care au locuit acolo și pot ieși mai devreme la pensie, a fost extinsă.

Astfel că, proiectul de lege adoptat de senatori vizează modificarea listei ce apare în Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și care conține localitățile poluate, ai căror locuitori, inclusiv cei de pe o rază de opt kilometri, pot ieși la pensie cu doi ani mai repede, fără să sufere penalizări.

Propunerea prevede introducerea, în lista localităților poluate unde se poate ieși mai repede la pensie, a municipiului Codlea, din județul Brașov.

Citește și: Vouchere de 3000 de lei pentru această categorie de pensionari! Iată în ce condiții vor putea intra în posesia banilor în luna martie!

Potrivit inițiatorilor, Codlea ar trebui să apară pe lista localităților poluate, care dau dreptul la o pensionare mai rapidă, deoarece: "a fost afectata de poluare timp îndelungat, încă de la înființarea Uzinei «Colorom»".

Pe lângă extinderea listei, în Parlament mai sunt încă trei proiecte legate de pensionare

Un alt proiect prevede că celor aflați deja pe lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat în care au trăit peste 30 de ani li se vor alătura și locuitorii din Vladimirescu, Arad, Horea, Cicir, Mandruloc, toate din judeţul Arad. Astfel, se dorește introducerea localităților amintite în lista celor care dau dreptul la o pensionare mai rapidă, deoarece zonele respective au fost poluate de activitățile ce au presupus extracția, prelucrarea sau utilizarea de amoniac şi derivate, de plumb, sulf,

azot, fosfor, zinc, mangan, clor etc.

Citește și: „Iubirea mea” Pepe și Raluca Pastramă, din nou împreună pentru fetița lor!

Un al treilea proiect prevede introducerea în lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat a altor șase localități. Acestea sunt: Cicârlău, Deseşti, Satulung, Şişeşti, Remetea Chioarului şi Copalnic Mănăştur din judeţul Maramureș. "Studiile efectuate în aceste zone arată că speranța de viață este cu 6- 10 ani mai scăzută decât media națională (din cauza poluării- n. red.), până la data de 31 decembrie 2030 finalizându-se programele de depoluare", spun inițiatorii.

De asemenea, mai există și al patrulea proiect care stabilește introducerea în lista localităților poluate de unde se poate ieși mai repede la pensie a orașului Comănești, județul Bacău, din cauza poluării generate de termocentrala din oraș, ce folosea pentru a funcționa, cel puțin în primă fază, cărbune brun.

Citește și: Cum arată noile taloane de pensii 2023! Sumele au fost mărite după scăderea ilegală de 10% pentru CASS

Conform Legii pensiilor, cei ce au locuit multă vreme în anumite zone cu un grad ridicat de poluare pot să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, fără a li se aplica penalizările ce, în mod normal, se aplică în situația pensiei anticipate parțiale. În cazul pensionării anticipate parțiale se aplică o reducere procentuală a valorii pensiei.

Din cauza poluării ridicate, în unele localități se poate ieși mai devreme la pensie. Lista localităților a fost actualizată

Anul trecut, această listă a fost extinsă de mai multe ori.

Pentru ca proiectul de lege să poată fi aplicat, trebuie adoptat de Parlament, semnat de președintele țării, Klaus Iohannis, și publicat în Monitorul oficial.

Sursă: avocatnet.ro