Vouchere sociale 2023 destinate cumpărării de alimente sau hrană caldă vor fi acordate românilor din categoriile vulnerabile pe toată durata anului 2023 în șase tranșe a câte 250 de lei fiecare. Când intră pe card tranșa a doua de bani ?
Vouchere sociale 2023. Când intră pe card banii pentru tranșa a doua
Vouchere sociale 2023. Banii pentru tranșa a doua vor intra pe card în luna aprilie, potrivit calendarului anunțat de Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene (MIPE).
Șase noi tranșe de 250 de lei pentru alimente și mese calde vor fi acordate pe tot parcursul anului 2023, o dată la două luni.
Prima tranșă de bani a intrat pe cardurilor beneficiarilor la data de 20 februarie. Până în acest moment, nu a fost anunțată data exactă din luna aprilie la care vor fi alimentate voucherele sociale prin programul „Sprijin pentru România”.
Cine primește vouchere sociale pentru alimente și mese calde în 2023
Benneficiarii voucherelor sociale pentru alimente și mese calde, acordate prin programul „Sprijin pentru România” sunt următorii:
- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranșele din anul 2023;
- copiii și adulții încadrați în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700
lei pentru tranșele din anul 2023;- familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
- familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
- familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.
Citește și: Tichete de creșă 2023: Cine sunt românii care primesc 600 de lei pe lună începând din aprilie?
Vouchere de 500 de lei pentru elevii din categoriile vulnerabile
Tot în luna aprilie ar urma să primească și elevii vulnerabili tichetele educaționale 2023 în valoare de 500 de lei pentru achiziția de haine și rechizite.
Beneficiarii ar putea intra în posesia banilor în următoarele 30 de zile, a declarat ministrul Marcel Boloș într-un interviu acordat site-ului edupedu.ro.
„Aseară, am discutat cu colegii de situația pe care o avem de rezolvat. După mecanismul pe care îl avem în implementare, inspectoratele școlare trebuiau să facă această verificare a veniturilor și să prezinte documentele.
Fiindcă e un mecanism care nu merge și avem aceste probleme în verificările pe care le facem pentru beneficiarii voucherelor educaționale, atunci, împreună cu colegii, am agreat să facem interogarea bazelor de date și cumva să transpunem ușor mecanismul de pe forma veche pe forma nouă.
Colegii, în cursul zilei de astăzi, trebuie să elaboreze planul de acțiune, ca să putem ajunge la zi cu plățile voucherelor educaționale, că am discutat ultima dată că va fi martie-aprilie perioada de plată și, sper eu, în cel mult 30 de zile, să avem rezolvată problema”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
Elevii care beneficiază de ajutor financiar în valoare de 500 de lei
- Copiii din învățământul de stat preșcolar, cu condiția ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 lei);
Elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară (1.275 lei).
Sursă: mfe.gov.ro