Harta seismică a României. Unde sunt cele mai mari șanse să se producă cutremure

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 30 iul 2022, 10:30
Iată care este harta seismică a României
Sursa: PixaBay

Harta seismică a României. Iată care sunt zonele din România unde activitatea seismică este ridicată și sunt șanse mari să se producă cutremure.

Harta seismică a României.

Specialiștii aduc mai tot timpul în discuție posibilitatea producerii unui cutremur mare în România. Află care sunt cele mai expuse zone și unde ar putea avea loc cutremure cu o magnitudine mare.

Cum arată harta seismică a României? Zonele în care se pot produce cele mai multe cutremure

Harta seismică a României. România a fost zguduită de cutremurul din 4 martie 1977, cel mai puternic înregistrat pe teritoriul țării.

Atunci, o mulțime de oameni și-au pierdut viața și foarte multe clădiri au fost distruse. Specialiștii spun că, în România, șansele ca un nou cutremur să se producă în viitor sunt destul de mari, având în vedere că România este o țară cu potențial seismic ridicat, putând să se producă în principal cutremure între 6-7 grade pe scara Richter.

Harta seismică a României. Dacă unele zone din țară sunt ceva mai ferite, există locuri unde activitatea seismică este ridicată, ceea ce înseamnă că și șansele producerii unui cutremur  sunt destul de mari.

Zona cu un potențial seismic ridicat este Vrancea. Aici se produc cele mai multe cutremure din România și asta pentru că există o zonă de convergență între mai multe blocuri tectonice: zona Euro-Asiatică, Africană şi Indo-Australiană. Cutremurele din Vrancea se produc la adâncimi cuprinse între 60-200 km. 

„Din cauza presiunilor exercitate din mai multe direcţii, se produc ruperi în interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea mişcărilor seismice vrâncene.”,

se arată într-un studiu al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, citat de adevarul.ro.

Pe harta seismică a României se mai află și regiuni ca Făgăraș-Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud. Acestea sunt zonele din țară în care se pot produce cele mai multe și mai puternice cutremure. Specialiștii atenționează că este nevoie ca autoritățile să fie pregătite în cazul producerii unui cutremur și să fie luate toate măsurile astfel încât o astfel de situație să fie gestionată perfect și să nu existe pierderi de vieți omenești.

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”

Citeste si: România s-a cutremurat din temelii în urmă cu puțin timp. Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a produs

Harta seismică a Bucureștiului. Care sunt cele mai vulnerabile sectoare?

Harta seismică a Bucureștiului. Cutremurul din anul 1977 a pus la pământ foarte multe clădiri din București și și-au pierdut viața foarte multe persoane, iar specialiștii atenționează că în Capitală există multe zone vulnerabile în care efectele unui cutremur pot fi devastatoare. 

Un studiul realizat de specialiștii de la Ministerul Dezvoltării în anul 2016 arată că cea mai vulerabilă zonă în caz de cutremur este nordul Capitalei. Mai mult, efectele unui cutremur ar putea fi resimțite puternic și în Pantelimon, dar și în sectoarele 5-6, mai exact în Miliari, Drumul Taberei sau Crângași, potrivit gsp.ro.

Centrul vechi al Capitalei reprezintă de asemenea un pericol în caz de cutremur, având în vedere că aici majoritatea clădirilor sunt vechi, iar unele dintre ele nu au mai fost consolidate, astfel încât să poată face față unui seism.

”Ultimele cuvinte ale lui Adrian Iovan au fost: Albert, te iubesc!” Romanița Iovan, despre noaptea fatidică în care soțul ei a murit în accidentul aviatic din Apuseni

Studiile au arătat că sectorul 4 ar fi cel mai sigur în caz de cutremur, dar și zonele Balta Albă din sectorul 3 și Gemenii și Vasile Lascăr din sectorul 2. 

Citeste si: Cutremur cu magnitudine ingrijoratoare in Romania! Iata unde s-a produs si in ce zone a fost resimtit!

 

 


Nebahat din serialul Totul pentru familia mea, aniversare cu peripeții alături de colegii săi! Iată ce vârstă a împlinit frumoasa actriță Simge Selçuk și ce persoane dragi i-au fost alături la petrecerea-surpriză!

La mulți ani, Simge Selçuk! Iată ce mesaj plin de tandrețe a primit superba actriță din partea colegului ei de platou, Celil Nalçakan, cel care i-a organizat petrecerea-surpriză! „Doar zâmbește, de restul mă ocup eu!”

Cookies